Zuurdesem Starter

Bron

Hoe heerlijk is het toch om alle avonden de keuken in te mogen gaan en je eigen creaties tot stand te brengen. Het is ook grappig om te doen, er zijn zoveel variaties en alles smaakt weer net even anders. Met alle bekwaamheid je gerecht alle liefde geven die je hebt. Je ruikt de pan inhoud al van afstand. Dan de kruiden fijn hakken met een koksmes om door de pasta te roeren. Krijg je al de smaak te pakken?

Begin je zuurdesemreis met deze gids over het kweken van wilde gist! Je hebt alleen meel, water en een paar minuten onderhoud per dag nodig om beter brood te bakken!

Thuis brood maken is baanbrekend en verslavend. Ontdek het plezier van bakken met mijn andere beproefde recepten voor stokbrood , challah en naanbrood!

Sourdough starter in jar

Eenvoudige startersgids voor zuurdesem

Voordat je een mooi zuurdesembrood bakt, maak je een zuurdesemstarter! Een zuurdesemstarter is een proces waarbij je 6-12 dagen wilde gist kweekt. Ik weet dat dit ingewikkeld en tijdrovend klinkt, maar ik beloof je, het enige dat echt nodig is, is elke dag een paar minuten onderhoud en een scherp oog om te weten wanneer je moet verzorgen! Omdat gist een levend organisme is, moet je het voeden en verzorgen voordat het een punt bereikt waarop het klaar is om brood te maken. Ik ben ingegaan op elke stap van dit proces hieronder.

Je vraagt je misschien af, waarom kan ik niet gewoon instantgist gebruiken? Welnu, terwijl instantgist perfect werkt bij het maken van broodjes en Engelse muffins , is een zuurdesemstarter een integraal onderdeel van het bereiken van de perfecte smaak en textuur van zuurdesembrood. De zure smaak komt van azijnzuur dat zich ontwikkelt tijdens het groeiproces van je zuurdesemstarter. Er is een reden waarom dit proces al duizenden jaren wordt uitgevoerd! Het is het wachten op beter brood zeker waard. Als u een zuurdesemstarter gebruikt, krijgt u brood dat uitzonderlijk smaakvol is, gezuurd en met een perfecte textuur die niet kan worden gerepliceerd met instantgist. Laten we beginnen!

Wat je nodig hebt om zuurdesemstarter te voeren

Slechts 2 van de eenvoudigste ingrediënten zijn hier nodig: bloem en water. Voor het maken van het beste zuurdesembrood zijn geen fancy ingrediënten nodig. Het is de tijd, moeite en aandacht voor detail die ervoor zorgen dat je het beste brood krijgt.

 • Warm water : Het gebruik van warm water is de belangrijkste tip bij het kweken van gist. Koude temperaturen vertragen de fermentatie, wat contraproductief is voor het zuurdesemstartproces. Dit betekent ook dat je starter niet in een te koude omgeving moet worden bewaard. Als je in een gebied met koudere temperaturen woont, kun je heet water aan je mix toevoegen om de groei te versnellen.
 • Volkorenmeel : Ik gebruik graag volkorenmeel omdat het van nature een hoger gistgehalte heeft. Dit maakt het gemakkelijker om de wilde gist en bacteriën te kweken die nodig zijn om brood te produceren. Je kunt ook meel voor alle doeleinden of rogge gebruiken, maar voor alle doeleinden borrelt het misschien niet zo veel op als andere meelsoorten. Zolang je opmerkzaam bent op de ontwikkeling van je starter, zal elke vorm van meel werken.

Hoe maak je zuurdesem starter

Het verzorgen van een zuurdesemstarter vereist geduld en toewijding, maar het eindresultaat is de tijd waard! Belofte!

 1. Dag 1: Voeg in een pot ter grootte van een liter het kopje bloem toe. Voeg het kopje warm water toe en meng tot een pasta. Draai het deksel stevig vast en zet het 24-48 uur op het aanrecht.
 2. Dag 2-5: Na ongeveer 24 uur zou je wat bubbelende activiteit moeten zien. Als het flink heeft geborreld, is het tijd om het te voeren ! Gooi alles behalve ½ kopje van de starter weg en voeg ½ kopje volkorenmeel en ½ kopje water toe en meng. Schroef het deksel erop en zet het nogmaals 24 uur opzij. Als de starter in minder tijd opborrelt, schakel dan over op twee keer per dag voeren in plaats van één keer per dag.
 3. Dag 6: Doe dit gedurende 6 dagen en wanneer u de 6e dag bereikt, in plaats van de helft van de starter weg te gooien, verwijdert u de helft en zet u opzij om te gebruiken in uw zuurdesembrood.

Two jars showing the process of making sourdough.

De ultieme tips voor zuurdesemstarters

Aangezien je een kolonie gist kweekt die bepaalde voorwaarden nodig heeft om te gedijen en te groeien, kan elke onbalans je mix verpesten. Gebruik deze tips om het beste resultaat uit je zuurdesemstarter te halen!

 • Temperatuurverschillen: aangezien koude temperaturen de groei van wilde gist vertragen, kan het in een koude omgeving tot 12 dagen duren voordat je gist klaar is om te bakken. In een warmere omgeving zou je na 6-7 dagen klaar moeten zijn om je brood te bakken.
 • Houd een schema bij: de beste manier om consistente resultaten van uw zuurdesemstarter te krijgen, is door elke dag een bepaald tijdstip van de dag te kiezen om het te controleren/te voeren. Op deze manier kun je je starter naar behoefte voeden. Het is gemakkelijk om het te vergeten, maar dit kan onherstelbare resultaten veroorzaken.
 • Wanneer uw voorgerecht klaar is : Als uw voorgerecht een paar uur na het voeren consequent in hoogte begint te verdubbelen, is het klaar om te bakken. Dit gebeurt meestal rond dag 6-7.
 • Brood is niet zuur genoeg: Als je brood niet genoeg zure smaak heeft, zijn er een paar trucjes die je kunt proberen toe te voegen aan het azijnzuurgehalte van je starter. Een daarvan is om je gist te laten groeien bij koudere temperaturen. Het duurt langer voordat het klaar is om te bakken, maar lagere temperaturen versnellen de productie van azijnzuur, waardoor je deeg een meer zure smaak krijgt. Als er zich een bruinachtige vloeistof op uw starter vormt, meng dit dan in plaats van het eraf te scheppen. Dit is gefermenteerde vloeistof en zal ook een zure smaak aan je mengsel toevoegen.
 • Starter ruikt naar alcohol: dit is meestal een teken dat je starter moet worden gevoerd. Als je starter klaar is voor gebruik, moet hij naar gist en brood ruiken.
 • Double Starter Size: U kunt de hoeveelheid starter waarmee u begint verhogen. Zorg ervoor dat je pot groot genoeg is om in volume te verdubbelen en meng dan gelijke delen starter, bloem en water.
A close-up of Sourdough Starter, bubbling and rising.
Je zuurdesembroodstarter onderhouden

Gooi je starter niet weg als je klaar bent om brood te bakken! Zuurdesemstarters kunnen onbeperkt worden gebruikt als ze goed worden onderhouden en verzorgd.

 • Bewaren: Als je je starter minder vaak gebruikt, kun je hem in de koelkast bewaren in plaats van op het aanrecht. Als je het in de koelkast hebt, vertraagt het fermentatieproces, zodat je het maar één keer per week of zo hoeft te voeren.
 • Reactivering: zuurdesemstarters zijn redelijk veerkrachtig, dus zelfs als je het vergeet, kan het zelfs na een paar maanden verwaarlozing opnieuw worden geactiveerd. Schep eenvoudig alles weg dat aan de bovenkant bedekt is met korsten, voeg vers warm water toe en voer regelmatig.
 • Hooch: Als je starter een tijdje in de koelkast heeft gestaan, kan er een vloeistof ophopen die 'hooch' wordt genoemd. Dit is meestal een bruinachtige kleur en is een normaal onderdeel van het fermentatieproces van wilde gist. Het is een zeer zure, prikkelende vloeistof, dus als je liever een zuurder brood hebt, meng je het er gewoon door. Anders schep je het eraf en ga je verder met het voeren zoals je gewend bent.
Jar filled with Sourdough Starter.
Meer geweldige broodrecepten

Als je wilde gist van de grond af kunt kweken, wordt het maken van deze andere broden een makkie! Uiterst zacht, mals en smaakvol, deze recepten zijn de perfecte verwennerij met koolhydraten. Maar wees gewaarschuwd, zelf brood bakken is verslavend en je wilt niet meer naar de bakker!

Ontbijt

Sterren Brood

Een close-up van aardappelbroodjes in een pan.

Brood

Aardappelbroodjes

Traditioneel Iers Sodabrood gesneden

Brood

Traditioneel sodabrood

Stapel van 2 leeuwenhuisbroodjes

Brood

Lion House Rolls

Zuurdeegstarter afdrukken

Begin je zuurdesemreis met deze gids over het kweken van wilde gist! Je hebt alleen meel, water en een paar minuten onderhoud per dag nodig om beter brood te bakken!
Cursus Brood
Keuken Amerikaans
Trefwoord zuurdesemstarter, zuurdesemstarter, zuurdesemstarter recept
Voorbereidingstijd 5 minuten
6 dagen
Totale tijd 6 dagen 5 minuten
Auteur Alyssa Rivers
Ingrediënten

 • 1 kop warm water
 • 1 kop volkoren meel
instructies:

 • Voeg in een pot ter grootte van een kwart gallon het kopje bloem toe. Voeg het kopje warm water toe en meng tot een pasta. Draai het deksel stevig vast en zet het 24-48 uur op het aanrecht.
 • Na ongeveer 24 uur zou je wat bubbelende activiteit moeten zien. Als het flink heeft geborreld, is het tijd om het te voeren! Gooi alles behalve ½ kopje van de starter weg en voeg ½ kopje volkorenmeel en ½ kopje water toe en meng. Schroef het deksel erop en zet het nogmaals 24 uur opzij. Als de starter in minder tijd opborrelt, schakel dan over op twee keer per dag voeren in plaats van één keer per dag.
 • Doe dit gedurende 6 dagen en wanneer u de 6e dag bereikt, verwijdert u de helft van de starter in plaats van de helft weg te gooien en zet u deze apart om in uw zuurdesembrood te gebruiken.
Opmerkingen:

Als je geen volkoren meel hebt, kun je bloem voor alle doeleinden gebruiken. Het wordt misschien niet zo bruisend als met volkoren meel, maar het zal werken! Als je je starter minder vaak gebruikt, kun je hem in de koelkast bewaren in plaats van op het aanrecht. Als je het in de koelkast hebt, vertraagt het fermentatieproces, zodat je het maar één keer per week of zo hoeft te voeren. Als u het vergeet, kan het zelfs na een paar maanden van verwaarlozing opnieuw worden geactiveerd. Hoe langer het in de koelkast staat, hoe meer donkere vloeistof er bovenop kan ontstaan. Dit wordt hooch genoemd en kan er weer in of uitgegoten worden voordat je het voedt. Zorg ervoor dat u de starter op kamertemperatuur laat komen voordat u hem voedt en laat hem vervolgens ongeveer 12 uur op het aanrecht staan totdat u hem weer in de koelkast plaatst. Als u de hoeveelheid starter wilt verhogen, moet u eerst zorgen dat uw pot is groot genoeg om te verdubbelen in grootte en meng dan gelijke delen starter, bloem en water.

Tags:

Voor keukenmessen tot keukenapparatuur
Logo