Wontonsoep (Paleo, Keto, Whole30)

Bron

Een keukenmes kopen die het meeste kan? Het koksmes bied je het beste. Een lemmet zonder ribbels brengt een stuk minder trauma aan het product. Wat iedere keuken kan gebruiken is een koksmes. Verzorg het goed door deze voordat je ermee gaat snijden eerst met een aanzetstaal aan te zetten en stop het niet in de vaatwasser.

Deze paleo, Whole30, glutenvrije en keto-versie van wontonsoep is zo heerlijk dat je de wonton-wikkel niet eens zult missen! Het is de perfecte Aziatisch geïnspireerde soep om de koude rillingen weg te jagen!

Een close-up van een kom paleo, whole30 en keto wontonsoep waarbij de kom gevuld is met gehaktballen en baby paksoi

Mijn recept voor Wonton Meatballs is een favoriet van Nomster op de blog en de iOS-app omdat het alle smaken van dit klassieke Chinese gerecht vastlegt zonder de verveling van het opvouwen van dumplings. Het is zo populair dat we besloten het toe te voegen aan ons nieuwste kookboek, Nom Nom Paleo: Let's Go!

Hoewel mijn Wonton Gehaktballen heerlijk smaken uit een heteluchtfriteuse of oven, blijven veel mensen me vragen hoe ze om te zetten in wontonsoep. Ik snap het – soms is niets zo bevredigend als een dampende kom soep!

Zo verander je Wonton Gehaktballen in Wontonsoep!

Ja, je kunt de reeds gebakken of aan de lucht gefrituurde wonton-gehaktballetjes in een kom soep doen, maar ik denk dat ze beter smaken als de gehaktballen zachtjes worden gekookt in een rijke kippenbouillon doordrenkt met gember. Op deze manier gekookt, krijgen de hapklare balletjes een malsere textuur en het resulterende eenpansgerecht doet meer denken aan de wontonsoep die mijn moeder als kind voor me kookte.

Een overheadshot van vier kommen paleo, Whole30, glutenvrije, keto- en koolhydraatarme wontonsoep.

ingrediënten

Bijna alle ingrediënten voor mijn Wontonsoep zijn te koop bij een goed gesorteerde supermarkt!

Een overheadshot van de rauwe ingrediënten om paleo, Whole30 en keto wontonsoep te maken.

  • Gedroogde shiitake-paddenstoelen* : je hoeft voor dit recept geen luxe gedroogde shiitake-paddenstoelen te kopen, omdat je ze voor de gehaktballen hakt. Als je geen gedroogde shiitake-paddenstoelen hebt, kun je verse shiitakes gebruiken.
  • Garnalen : Omdat je de garnalen hakt, hoef je geen dure grote garnalen te kopen. Ik gebruik normaal gesproken diepgevroren en voorgepelde kleine garnalen voor dit recept. Als je een garnalenallergie hebt, kun je deze weglaten en meer gemalen varkensvlees gebruiken. Sommige mensen gebruiken ook graag sint-jakobsschelpen in plaats van garnalen.
  • Gemalen varkensvlees : Het traditionele gehakt dat in wontons wordt gebruikt, is varkensvlees, maar u kunt in dit recept kalkoen of kip met donker gehakt vervangen.
  • Verse kruiden : Gehakte koriander en lente-uitjes / groene uien worden gemengd in de wonton-gehaktballetjes. Als je geen fan bent van koriander, gebruik dan gewoon lente-uitjes.
  • Coconut Aminos : ik gebruik dit in plaats van sojasaus om de gehaktballen te kruiden.
  • Diamond Crystal merk koosjer zout*
  • Paleo-vriendelijke vissaus : ik gebruik altijd Red Boat vissaus omdat dat de beste is!
  • Gemalen witte peper* : Geeft een licht peperige bite aan de wonton gehaktballetjes.
  • Geroosterde sesamolie : Het geeft een subtiele geroosterde smaak aan de gehaktballen en aan de soep.
  • Avocado-olie : Door je handen in te smeren met een beetje avocado-olie wordt het een stuk makkelijker om ronde wonton-gehaktballetjes te vormen.
  • Kippenbouillon : U kunt zelfgemaakte bouillon gebruiken of uw favoriete merk uit de winkel. Mijn favoriete in de winkel gekochte merken zijn Roli Roti's Butcher's Bone Broth of Bonafide Provisions.
  • Gember : ik gebruik verse gember om de bouillon op smaak te brengen, maar ik voeg het niet toe aan de gehaktballen omdat het de textuur papperig maakt!
  • Baby paksoi : Mijn favoriete groente om te gebruiken in dit recept voor wontonsoep is baby paksoi, maar je kunt het ook vervangen door babyspinazie of broccoli.

*Je kunt ook ¾ theelepel van mijn Umami Roerbakpoeder vervangen door de gedroogde shiitake-paddenstoelen, Diamond Crystal koosjer zout en gemalen witte peper. Zie de instructies in het gedeelte 'Hoe maak je deze wontonsoep nog sneller' hieronder.

Hoe paleo, keto en Whole30 wontonsoep te maken Maak de wontons-gehaktballetjes

Als je dat nog niet hebt gedaan, rehydrateer dan je gedroogde paddenstoelen. (Pro-tip: laat ze 's ochtends in een kom met water weken, zodat ze mollig en zacht zijn tegen de tijd dat je klaar bent om te koken.)

Een hand pakt wat gedroogde shiitake-paddenstoelen uit een kom water.

Als je klaar bent om te koken, knijp je het water uit de champignons. Snijd de stelen af, gooi ze weg en hak de hoedjes fijn.

Close-up van iemand die gerehydrateerde gedroogde shiitake-paddenstoelen fijn hakt op een snijplank.

Hak de garnalen fijn tot het een grove pasta wordt – je wilt geen grote stukjes garnalen in je wonton-gehaktballetjes.

Rauwe garnalen worden op een snijplank met een koksmes tot een fijne pasta gehakt
Breng de gehakte garnalen over naar een grote kom. Voeg het varkensvlees, champignons, lente-uitjes, koriander, kokosnoot-aminos, zout, vissaus, witte peper en sesamolie toe.

Een lepel witte peper toevoegen aan een kom gevuld met ingrediënten voor wonton-gehaktballen.

Gebruik je handen om het gehaktbalmengsel uit te knijpen en te mengen tot een kleverige en kleverige massa is gevormd. (U kunt ook een keukenmachine gebruiken om de ingrediënten te hakken en te combineren.)

Een hand mengt en knijpt de ingrediënten van de wonton-gehaktbal in een grote glazen mengkom.
Vorm een klein pasteitje en kook het in een kleine koekenpan op middelhoog vuur of magnetron het 30 seconden op een magnetronbestendig bord. Proef het en breng indien nodig op smaak met meer zout. (Nog niet klaar om te koken? U kunt het vleesmengsel maximaal 12 uur in de koelkast bewaren.)

Een klein pasteitje gekookt gehaktbalvlees op een blauw-wit bord.

Vorm de wonton gehaktballetjes

Gebruik een middelgrote schaal om 20 gelijke klodders van het mengsel te verdelen.

Een middelgrote ijsschep wordt gebruikt om wonton-gehaktballetjes op een blauw-wit bord te verdelen.

Wrijf een beetje olie op je handpalmen en rol het vlees in ballen van uniforme grootte.

Iemand in een grijze schort gebruikt zijn handen om wonton-gehaktballetjes te rollen en op een blauw-wit bord te leggen.

Maak de soep

Breng in een grote pan de kippenbouillon en gember op hoog vuur aan de kook.

Kippenbouillon met plakjes gember staat te pruttelen in een grote pan.

Breng de bouillon op smaak met vissaus en zout.

Schenk een lepel vissaus in een sudderende pan met kippenbouillon en gember.
Voeg de baby paksoi toe aan de bouillon en kook 2 tot 3 minuten of tot ze gaar zijn.

Baby Bok Choy toevoegen aan een pan sudderende kippenbouillon
Verwijder de paksoi met een schuimspaan of tang en verdeel over vier soepkommen.

Een vrouw verdeelt gekookte baby Bok Choy in vier soepkommen.
Voeg de wontongehaktballetjes toe aan de bouillon en laat 4 tot 5 minuten sudderen of tot ze volledig gaar zijn. Je kunt het midden van een gehaktbal steken met een thermometer die direct kan worden afgelezen en deze moet 145 ° F aangeven. De resulterende gehaktbaltextuur moet veerkrachtig en licht zijn.

Wonton Gehaktballetjes sudderen in een gemberachtige kippenbouillon in een grote pan.

Zet het vuur uit en roer de geroosterde sesamolie erdoor.

Een hand voegt geroosterde sesamolie uit een kleine kom toe aan een pot wonton-gehaktballensoep
Verdeel de gehaktballetjes over de vier serveerschalen met baby paksoi en schep de soep erop.

Een pollepel voegt bouillon toe aan een kom gevuld met wontongehaktballetjes en baby Bok Choy.

Garneer met gesneden groene uien en slurp het op!

Een zijaanzicht van vier kommen Nom Nom Paleo's wontonsoep

Zo maak je deze wontonsoep nog sneller!

Geen gedroogde shiitake paddenstoelen in huis of te lui om alles met de hand te hakken? Geen probleem! Als ik deze gehaktballen in een handomdraai wil maken, vervang ik ¾ theelepel van mijn Umami Roerbakpoeder door de gedroogde shiitake-paddenstoelen, het koosjer zout van Diamond Crystal en gemalen witte peper. Ook gebruik ik mijn keukenmachine om alle ingrediënten van de gehaktbal te hakken en te mengen. De resulterende gehaktballen zullen een meer uniforme textuur hebben, maar ze zullen nog steeds geweldig smaken!

Afbeelding van de Nom Nom Paleo Umami Roerbakpoederfles en kruidenmix

Vergeet niet dat je al mijn Nom Nom Paleo kruidenmelanges online kunt inslaan bij The Spice Lab en dat je 15% kunt besparen met de eenmalige code: letsgo .

Op zoek naar meer receptideeën? Ga naar mijn receptenindex. Je vindt ook exclusieve recepten op mijn iPhone- en iPad-app en in mijn kookboeken, Nom Nom Paleo: Food for Humans (Andrews McMeel Publishing 2013), Ready or Not! (Andrews McMeel Publishing 2017), en Nom Nom Paleo: Let's Go! (Andrews McMeel Publishing 2022).

PRINTERVRIENDELIJKE RECEPTENKAART

Een overheadshot van een kom met wonton-gehaktballetjes en baby Bok Choy in een kom heldere bouillon.

Print Wontonsoep (Paleo, Keto, Whole30, Glutenvrij)

Deze paleo, Whole30, glutenvrije en keto versie..
Voor keukenmessen tot keukenapparatuur
Logo