Simple and Easy Pörkölt (Hongaarse Stoofpot)

Bron

Het keukenmes waarmee je de meest verschillende producten kan snijden is het koksmes. Met een glad mesblad snijdt je moeiteloos groenten, fruit, vlees en vis. Elke keuken heeft op z’n minst een koksmes nodig. Zodra je ermee klaar bent is een veilige plek om op te bergen geboden. We raden aan om om een messen magneetstrip te kopen in alle keukenmessen hier aan te hangen.

Deze pörkölt is een heerlijke Hongaarse vleesstoofpot gekookt in een hartige uiensaus. Het wordt gestoofd totdat het sappige en zachte perfectie bereikt, waardoor het van je vork valt en in je mond smelt!

Als je van een recept houdt dat je opwarmt en je buik vult, dan is deze pörkölt het! Voeg deze salade , broodjes en wortelen toe en je hebt een hartige en vullende maaltijd waar het hele gezin dol op zal zijn.

A pot of cooked pörkölt. Wat IS Pörkölt?

Pörkölt is een traditioneel Hongaars gerecht. Het komt van de naam pörkölini, wat 'roosteren' betekent. Deze runderstoofpot wordt traditioneel geserveerd met eiernoedels, maar kan ook worden geserveerd met rijst of aardappelpuree . Je maakt een saus om over het vlees te schenken en laat deze bijna 2 uur sudderen. Zo wordt het rundvlees zo mals en sappig! De saus heeft een beetje pit doordat er Hongaarse zoete paprika is gebruikt.

Dit recept is zo hartig en vullend. Het duurt slechts ongeveer 15 minuten om het klaar te maken, en de rest van de tijd suddert het gewoon op het fornuis. Het is dus echt niet tijdrovend, en je hebt aan het eind iets lekkers! Stoofschotels zijn een geweldige maaltijd voor het gezin en passen bij zowat alle kanten , vooral groenten . Probeer dit eens uit. Het is ZO GOED.

Ingrediënten die je nodig hebt om Pörkölt . te maken

De naam laat het ingewikkeld klinken, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig. En zo ook de ingrediënten! Zie de receptenkaart onderaan het bericht voor alle afmetingen.

  • Olijfolie: hierin schroei je het vlees voordat je het in de saus kookt.
  • Rundvlees: voor dit recept kunt u een stuk gebraden vlees of stoofvlees krijgen.
  • Zout en peper: je kruidt het vlees voordat je het in de saus doet.
  • Ui: Ik heb een vidalia-ui gebruikt en deze in dunne plakjes gesneden.
  • Tomatensaus: Dit is de basis van de saus.
  • Runderbouillon: De runderbouillon wordt gebruikt om het vlees te bedekken.
  • Hongaarse zoete paprika: dit voegt een pittige kick toe aan het recept. Als je het kruid niet wilt, gebruik dan gewoon paprikapoeder.
  • Azijn: De azijn voegt een licht pittige smaak toe.
  • Laurierblad: Je hebt maar één laurierblad nodig om deze saus op smaak te brengen.
  • Zure room: Dit is alleen om de bovenkant te garneren. Een dollup voor elke portie.
  • Brede eiernoedels: Dit gerecht wordt traditioneel geserveerd op eiernoedels, maar je kunt het ook op rijst of aardappelpuree serveren!

Hoe maak je Pörkölt

Dit recept is echt heel simpel! Kook al je kanten terwijl het op het fornuis suddert en je hebt een heerlijke, stevige maaltijd klaar om te gaan in minder dan 2 uur!

  1. Bak het vlees bruin: voeg olie toe aan een grote pan en verwarm op middelhoog vuur. Voeg het in blokjes gesneden rundvlees toe aan de hete pan. Kruid met peper en zout. Braad het vlees aan alle kanten bruin en niet meer roze. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
  2. Maak de saus: gebruik dezelfde pan, voeg de gesneden uien toe en kook ongeveer 8 minuten of tot ze goudbruin zijn. Voeg eventueel nog wat olie toe. Voeg de tomatensaus, runderbouillon, paprika, azijn, laurier en bereid vlees toe.
  3. Dek af en laat sudderen: Dek de pan af en zet het vuur laag. Laat 1 uur en 45 minuten sudderen, of tot het vlees zacht is.
  4. Laat afkoelen en bereid noedels: Haal van het vuur, gooi het laurierblad weg en laat ongeveer 10 minuten afkoelen terwijl je de noedels klaarmaakt en kookt. Proef voor het serveren en voeg eventueel peper en zout toe. De stoofpot moet mooi dik zijn. Serveer met eiernoedels en een klodder zure room ernaast.

2 pictures showing how to sear meat and add in the sauce ingredients to mix together.

Moet ik het vlees dichtschroeien?

Ja! De sleutel om uw pörkölt sappig en mals te maken, is door hem dicht te schroeien voordat u hem kookt. Als je het dichtschroeit, maak je een gekarameliseerde korst aan de randen van het vlees. Dit zorgt voor een malse textuur en sluit de heerlijke smaak van het vlees in! Ik weet dat het verleidelijk is om deze stap over te slaan, maar doe het niet… Het maakt echt een enorm verschil in hoe dit recept uitpakt!

A bowl of pörkölt on top of wide egg noodles with a dollop of sour cream on top.

Restjes bewaren

Deze pörkölt maakt fantastische restjes en kan de volgende dag worden opgewarmd en gegeten voor lunch en diner. Zo bewaar je het tot die tijd.

  • In de koelkast: Zodra de pörkölt is afgekoeld, plaatst u deze in een luchtdichte verpakking in uw koelkast. (Bewaar het apart van eventuele eiernoedels of aardappelen). Het duurt 3-4 dagen.
  • Opwarmen: Je kunt dit opwarmen in de magnetron! Dek het af en kook het op hoog vuur gedurende 1-2 minuten of tot het is opgewarmd.
Meer heerlijke stoofschotels om te proberen

Als je van deze pörkölt hield, dan moet je nog een paar van mijn stoofschotels proberen! Ze zijn perfect voor de wintermaanden en sommige zijn zelfs eenpansrecepten, dus je hoeft je geen zorgen te maken over het toevoegen van bijgerechten! Kook ze op een besneeuwde dag en ze zullen je meteen opwarmen.

Soep Recepten

Eenpansstoofpotje met kip

Deze runderstoofpot zit vol mals vlees, kleurrijke groenten en veel gerookt spek. Een eenpansmaaltijd die perfect is voor koud weer!

Avondeten

Runderstoofpot Met Spek

Soep Recepten

Toscaanse Groente Kip Stoofpot

Avondeten

Slowcooker Corned Beef en Kool Stoofpot

Print Simple and Easy Pörkölt (Hongaarse Stoofpot)

Deze pörkölt is een heerlijke Hongaarse vleesstoofpot die wordt gekookt in een hartige uiensaus! Het wordt gestoofd totdat het sappige en zachte perfectie bereikt, waardoor het van je vork valt en in je mond smelt.
Cursus Hoofdgerecht
Keuken Hongaars
Trefwoord Pörkölt
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 1 uur 45 minuten
Totale tijd 2 uur
Porties 6 personen
Calorieën 357kcal
Auteur Alyssa Rivers
ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 pond rundvlees (braadstuk of stoofvlees) in hapklare stukjes gesneden
  • 1 1/2 theelepels zout
  • 1/2 theelepel peper
  • 1 zoete ui (Vidalia), dun gesneden
  • 8 ons tomatensaus
  • 1 kop runderbouillon (genoeg om het vlees te bedekken)
  • 4 Eetlepels Hongaarse Zoete Paprika
  • 1 theelepel azijn
  • 1 laurierblad
  • 1 kop zure room, verdeeld (een klodder voor elke portie)
  • 16 ons brede eiernoedels
instructies:

  • Voeg olie toe aan een grote pan en verwarm op middelhoog vuur. Voeg het in blokjes gesneden rundvlees toe aan de hete pan. Kruid met peper en zout. Braad het vlees aan alle kanten bruin en niet meer roze. Haal het vlees uit de pan en zet het apart.
  • Gebruik dezelfde pan, voeg de gesneden uien toe en kook ongeveer 8 minuten of tot ze goudbruin zijn. Voeg eventueel nog wat olie toe. Voeg de tomatensaus, runderbouillon, paprika, azijn, laurier en bereid vlees toe.
  • Dek de pan af en zet het vuur laag. Laat 1 uur en 45 minuten sudderen, of tot het vlees zacht is.
  • Haal van het vuur, gooi het laurierblad weg en laat het ongeveer 10 minuten afkoelen terwijl je de noedels klaarmaakt en kookt. Proef voor het serveren en voeg eventueel peper en zout toe. De stoofpot moet mooi dik zijn. Serveer met eiernoedels en een klodder zure room ernaast.
Opmerkingen:

Traditioneel wordt Pörkölt geserveerd met eiernoedels, maar je kunt het ook serveren met aardappelpuree, rijst of noedels naar keuze.

Voeding

Calorieën: 357kcal | Koolhydraten: 59g | Eiwit: 12g | Vet: 9g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudig onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Transvet: 1g | Cholesterol: 64 mg | Natrium: 947 mg | Kalium: 440 mg | Vezel: 5g | Suiker: 4g | Vitamine A: 2511IE | Vitamine C: 3 mg | Calcium: 46 mg | IJzer: 3mg
Voor keukenmessen tot keukenapparatuur
Logo