Sesam-gemberdressing (Paleo, Whole30, Vegan)

Bron

Het keukenmes die vrijwel overal inzetbaar voor is, is het koksmes. Met het gladde lemmet is snijdt je moeiteloos door verse producten. Hou je van een perfect gesneden product dan wil je een koksmes kopen. Na gebruik is een veilige plek om op te bergen geboden. Het is onze tip om om een messen magneetstrip te bestellen in alle keukenmessen hier aan te hangen.

Deze pittige, romige sesam-gemberdressing is de veelzijdige Aziatisch geïnspireerde smaakversterker die je nodig hebt in je keukenarsenaal. Het duurt maar een paar minuten om te blenden en je kunt het gebruiken als saladedressing, dipsaus of een snelle marinade!

Een lepel tilt een lepel sesamgemberdressing uit een doorzichtige pot.

Als je op zoek bent naar iets dat saaie groenten en vlees snel verandert in iets spectaculairs, maak dan deze Whole30-compatibele, veganistische en glutenvrije sesam- en gemberdressing! Net als mijn All-Purpose Roerbaksaus , is deze dressing hartig, pittig en licht zoet, maar de toevoeging van nootachtige sesam en pittige verse gember tilt het naar een ander niveau!

Een hand giet sesam-gembersaus op een bord geroosterde wortelen.

Hoe deze dressing te gebruiken?

Ik gebruik deze sesam-gemberdressing graag als een eenvoudige vinaigrette voor Aziatisch geïnspireerde salades (zoals deze koolsalade ), maar deze saus past niet alleen prachtig bij groenten. Je kunt het ook mengen met zoodles (courgettenoedels) en geraspte gebraden kip of Kalua-varken voor een eenvoudige maaltijd of zelfs de saus besprenkelen op een afgewerkt roerbakgerecht ! Deze dressing is ook heerlijk als dipsaus voor rauwe groenten of als lepel op geroosterde groenten zoals Geroosterde Bloemkool of Geroosterde Kabochapompoen .

Je kunt het ook gebruiken als een snelle marinade voor kip, varkensvlees, vis of garnalen, maar marineer het eiwit niet langer dan 30 minuten, anders kunnen de enzymen in de verse gember de textuur van het vlees onaangenaam papperig maken.

Ingrediënten

Een overheadshot van de grondstoffen voor sesam-gemberdressing.

  • Tahini : Deze Midden-Oosterse smaakmaker gemaakt met gemalen geroosterd sesamzaad geeft de dressing een romige en nootachtige smaak. Mijn favoriete merk is Soom Foods tahini . Als u allergisch bent voor sesam, kunt u uw favoriete notenboter vervangen.
  • Geroosterde sesamolie : Voegt een geconcentreerde vleugje sesamsmaak toe.
  • Verse gember : ik vries mijn gember graag in en gebruik een Microplane-rasprasp om superfijne gembersneeuw in de dressing te scheren. Houd er rekening mee dat de verse gember een enzym bevat dat eiwitten afbreekt – dus als je deze saus als vleesmarinade gebruikt, laat hem dan niet langer dan een paar minuten marineren voordat je hem kookt!
  • Extra vierge olijfolie of avocado-olie : voegt rijkdom toe aan de dressing.
  • Rijstazijn : Gebruik ongekruide rijstazijn om de dressing zuurder te maken.
  • Sinaasappelsap : Voegt zowel pittig als zoet toe om de smaken van de dressing in evenwicht te brengen. Om het keto-vriendelijker te maken, gebruik je gewoon meer rijstazijn of vers limoensap.
  • Coconut aminos : mijn favoriete sojasausalternatief dat umami aan de dressing geeft. Als je tamari wilt vervangen, gebruik dan iets minder omdat het zouter is dan kokosnoot-aminos.
  • Knoflook : Voor een goede dressing zijn altijd een paar teentjes knoflook nodig!

Hoe maak je sesam-gemberdressing Combineer de ingrediënten in een pot

Meng in een glazen pot of grotere glazen pot de extra vierge olijfolie, rijstazijn, sinaasappelsap, kokosnoot-aminos, gember, tahini, knoflook en geroosterde sesamolie.

Een lepel geroosterde sesamolie toevoegen aan een glazen pot gevuld met ingrediënten om sesam-gemberdressing te maken

Emulgeer de dressing

Gebruik een staafmixer om de saus te mixen tot een gladde massa.

Een Aziatische vrouw in een grijs schort gebruikt een staafmixer om sesam-gemberdressing in een kleine glazen pot te mengen.

Als je geen staafmixer hebt, kun je een deksel op de Mason-pot schroeven en eruit schudden. Een handgarde of melkopschuimer werkt ook prima om de dressing te mengen.

Close-up beeld van een staafmixer die sesamgembersaus mengt in een glazen pot.

Gebruik nu deze sesam-gemberdressing op alle dingen!

Hoe bewaar je de dressing?

Je kunt de sesam-gemberdressing maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. De dressing kan in de koelkast loskomen, dus schud hem of klop hem goed door voordat je hem serveert.

Op zoek naar meer receptideeën? Ga naar mijn Receptenindex . Je vindt ook exclusieve recepten op mijn iPhone- en iPad-app en in mijn kookboeken, Nom Nom Paleo: Food for Humans (Andrews McMeel Publishing 2013), Ready or Not! (Andrews McMeel Publishing 2017), en Nom Nom Paleo: Let's Go! (Andrews McMeel Publishing 2021).

PRINTERVRIENDELIJKE RECEPTENKAART

Sesam-gemberdressing afdrukken

Als je op zoek bent naar iets dat saaie groenten en vlees snel verandert in iets spectaculairs, maak dan deze Whole30-compatibele, veganistische en glutenvrije sesam- en gemberdressing!
Cursus Kruiderij
Keuken Aziatisch
Trefwoord glutenvrij, nom nom paleo, nomnompaleo, paleo, Veganistisch, Whole30
Voorbereidingstijd 5 minuten
Kooktijd 5 minuten
Porties 20 eetlepels
Calorieën 63kcal
Auteur Michelle Tam
Kosten https://nomnompaleo.com
Ingrediënten

  • ½ kopje extra vierge olijfolie
  • ¼ kopje rijstazijn
  • ¼ kopje sinaasappelsap
  • 2 eetlepels kokos aminos
  • 2 eetlepels geschilde en fijngehakte gember
  • 2 eetlepels tahini of je favoriete notenboter
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel geroosterde sesamolie
instructies:

  • Combineer alle ingrediënten in een pot.
  • Mix met een staafmixer tot een gladde massa, schud krachtig tot een emulsie of klop goed met een handmixer of melkopschuimer.
  • Lepel op alle dingen!
Opmerkingen:

De overgebleven saus is in een afgesloten bakje tot 4 dagen houdbaar in de koelkast. Goed schudden voor het serveren!

Voeding

Calorieën: 63kcal | Koolhydraten: 1g | Eiwit: 1g | Vet: 6g | Vezel: 1g | Suiker: 1g

Het bericht Sesam-gemberdressing (Paleo, Whole30, Vegan) verscheen eerst op Nom Nom Paleo® .

Tags:

Voor keukenmessen tot keukenapparatuur
Logo