
Santokumessen

Kenmerkend door het brede lemmet (ongeveer 5 centimeter) is het Santokumes een opvallende verschijning in ieders messenset.
Lees meerVerschillen tussen santokumessen en koksmessen
Als je niet erg thuis bent in het onderwerp keukenmessen lijken een santoku en een koksmes erg op elkaar. Maar er zijn een paar belangrijke verschillen tussen elk. Het is essentieel om deze verschillen te begrijpen om de meest geschikte te kunnen kiezen voor uw specifieke snijbehoeften.Een heel ander mes
Laten we, voordat we de verschillen uitleggen, beginnen met de overeenkomsten. Beide zijn messen voor algemeen gebruik die worden gebruikt voor een verscheidenheid aan snijwerkzaamheden, zoals hakken, in plakjes snijden, in blokjes snijden en fijnhakken. Om deze reden zijn ze een van de meest gebruikte messen in zowel professionele als thuiskeukens. Beide zijn gemaakt van een assortiment aan materialen zoals keramiek of metaal. De meeste professionele koks geven de voorkeur aan die van staal vanwege hun duurzaamheid en hoge corrosiebestendigheid. Een belangrijk verschil hier is dat Japanse messen – zoals de Santoku – vaak gemaakt zijn van een dunner, maar harder staal om chef-koks in staat te stellen precisietaken uit te voeren. Japanese Honshu Steel is zo’n voorbeeld. Het verschil tussen een santoku en een koksmes heeft voornamelijk betrekking op de oorsprong en de vorm van het lemmet (de laatste is verantwoordelijk voor het soort snede of plak dat men kan bereiken).Waarom de vorm van het lemmet belangrijk is
Een koksmes heeft een punt van het lemmet waardoor de chef het lemmet op natuurlijke wijze naar voren ‘schommelt’ als ze klaar zijn met snijden. Het ontbreken van een punt op het santokumes betekent dat je in één neerwaartse snede kunt snijden. Hoewel veel chef-koks met succes de rocking-methode toepassen, is de Santoku-manier sneller en efficiënter.
Een ander belangrijk verschil tussen de santoku en het koksmes is de schuine rand. Veel santoku-messen die door professionele koks worden gebruikt, hebben een enkele afschuining. Bij het slijpen kan men een veel kleinere hoek creëren wat resulteert in een scherper mes . Als voorbeeld: in plaats van in totaal 30 graden met een koksmes met dubbele schuine rand, kan een santoku maar aan één kant tot 15 graden worden geslepen, wat een veel scherpere snede oplevert. Dit is vooral handig als u flinterdunne plakjes wilt maken – zoals in veel Japanse gerechten.
Santoku betekenis
De betekenis van het woord ‘Santoku’s’ legt duidelijk uit waarvoor het het beste kan worden gebruikt: de ‘drie deugden’ of ‘drie toepassingen’ van hakken, in blokjes snijden en fijnhakken. Het behandelt al deze taken op een voorbeeldige manier, maar vermijdt het hakken van grote vleesbotten, het snijden van brood en precisietaken (zoals schillen). Santoku-messen zijn bijzonder bedreven in het maken van zeer dunne plakjes voedsel, wat de algehele esthetiek van voltooide gerechten verbetert.Waar gebruik je een Santokumes voor?
- Vlees snijden
- Kaas snijden
- Fruit, groenten en noten snijden,
- hakken of in blokjes snijden
- Vlees of kruiden fijnhakken


professioneel Yousunlong 17cm lemmet Damascus Suntokumes

goed Santokumes Arcos 18cm lemmet

goedkoop Santokumes 18cm lemmet Arcos
TIP: prima prijs kwaliteit
Ontvang automatisch bericht bij de gewenste prijs
Is deze of andere Santokumes nog net even buiten het budget? Wij sturen je automatisch een email wanneer de gewenste prijs is bereikt. Bijvoorbeeld door aanbieding.
Vlijmscherp
Het lemmet is dunner en daardoor lichter dan haar familie het koksmes. Dit betekent dat het snijvlak een stuk scherper is. Bij juist gebruik, het niet of nauwelijks raken van je snijplank zal de scherpheid langdurig zijn. Bij onjuist gebruik gaat het snijvlak verloren ofwel is het Santokumes bot geworden.
Hanteren
Net als elk ander keukenmes is minimaal 1 vinger op of naast het metalen lemmet nodig voor een goede controle. Bij een grip ver van het lemmet verdwijnt de controle waardoor het Santokumes een eigen wil krijgt. Dit is een zeer ernstig gevaarlijke situatie.
-
goed Santokumes Joyspot 17cm lemmet
- ✅ Geen risicoaankoop – Joyspot-product 100% tevredenheid en ...
€29,99 + Koop product
Originele uitvoering
Het Santokumes komt uit Japan, deze messen hebben een recht handvat welke vaak uit hout is vervaardigd. De Westerse vertaling heeft een kromming die voor veel mensen makkelijker is om vast te houden. Het materiaal is dan van kunststof.
Onderhoud
Voor gebruik is aanzetten door middel van een aanzetstaal een must. Na gebruik is afspoelen met eventueel afwasmiddel nodig. Vermijd te alle tijde reiniging in vaatwassers.
Opbergen
Het Santokumes is zeer scherp en hierdoor gevaarlijk. Los in een keukenla liggen is absoluut onveilig. Het beste is om deze op te hangen aan een messen magneetstrip, naast de rest van je keukenmessen. Zorg ervoor dat het handvat naar beneden wijst, dus met mespunt naar boven.

Prijsgeschiedenis voor COM-FOUR® messenmagneetstrip van acaciahout voor wandmontage - messenmagneetstrip - meshouder voor in de keuken - magneetrail voor messen - 40 cm (Acacia hout) | |
---|---|
Laatste updates:
|
|
Japanse Santokumessen
professioneel Santokumes 17cm lemmet

Het Duitse Carl Schmidt Sohn® vervaardigt sinds 1829 kwalitatief hoogwaardige messen, bestekken en keukengerei. De designer van deze messen lijn heeft zijn inspiratie opgedaan tijdens een bezoek aan ...
professioneel Global Santokumes 18cm lemmet

- Lemmet van molybdeen en vanadium roestvrij staal.
- Global ...
professioneel Yousunlong Santokumes klein lemmet 13cm

- 【Uniek en mooi】 Dit mes heeft een uniek en mooi Tsuchime Damascus lemmet ("Hammered Pattern"). Ze hebben een ...
professioneel Santokumes 18cm lemmet Arcos wit

De messen serie Riviera Blanc is oorspronkelijk gemaakt voor de Franse markt. De ontwerper van het Spaanse Arcos haalde zijn inspiratie uit de vele luxe witte jachten die tijdens de zomer liggen voor ...
Het Japanse Damascus stalen Santokumes
De mooiste, scherpste en hardste keukenmessen als Santokumessen hebben een Japans achtergrond. Deze messen bezitten een hoog gehalte koolstof in het staal. Bij het smeden wordt staal gevouwen zodat er lagen ontstaan. Dit is een techniek waardoor het mes alsmaar harder wordt. Uit Japan komen tevens de beste slijptechnieken, deze zijn vaak van generatie naar generatie overgebracht om de kunst van het mes slijpen door te geven.
Afgeraden messoort
Wij zijn in business om geld te verdienen door verkoop. Echter raden wij het Santokumes zwaar af voor personen die geen of weinig ervaring met keukenmessen hebben. Een ongeluk met deze kent zware verwondingen.