Naan Sangak

Bron

Het fileermes is een mes met een aanzienlijk flexibel lemmet om zo dicht als mogelijk langs bot te snijden. De scherpte is aanzienlijk, alles bij elkaar opgeteld zorgt het fileermes voor minder verlies van het product.
Koop deze of 1 van onze andere fileermessen, het wordt goed verpakt verzonden voor veilige aflevering.

Naan Sangak of Persian Pebble Bread is het Bread Baking Babes brood van deze maand. Elizabeth citeerde ze dit nadat ze het in een kookboek had ontdekt en nu kan ze niet stoppen met het eten van "Perzische" diners! Naan Sangak is een Perzisch/Iraans zuurdesembrood met sesamzaadjes, meestal geserveerd bij de lunch of het diner. Het wordt in de westerse wereld vaker een kiezelbrood genoemd. Dit komt omdat het deeg als dun langbrood wordt gebakken op een bedje van hete kiezelstenen. Het enige negatieve hieraan is dat er af en toe een kiezelsteen in het brood zit! Sangak is het Farsi-woord voor kiezelsteen (van "sang" voor steen) en Naan is brood. Dit flatbread is zacht en luchtig met een stevige, bijna knapperige korst.

Naan Sangak wordt gebakken op de hellende kiezelbodem van traditionele kleiovens . Iraniërs kopen dagelijks vers gebakken brood bij bakkers op straathoeken. Dit soort flatbreads wordt zelden thuis gebakken. Meestal worden Naan Sangak ofNaan Barbari gebakken in enorme stukken van bijna een meter lang. Naan Sangak kan worden gebakken in een huisoven of op de grill, op voorwaarde dat er kiezelstenen zijn om het op te bakken. Je kunt ze van het strand plukken of nog beter van de oever van de rivier als je die in de buurt hebt. Ik kocht mijn kiezels in een tuinwinkel. Je kunt ze ook vinden op plaatsen die aquaria verkopen. Koop ongeglazuurde en maak ze dan goed schoon. Was ze met water en zeep en kook ze dan heel goed. Ik kookte de mijne onder druk, waste ze vervolgens opnieuw en liet ze drogen.

Deze flatbread wordt meestal gemaakt met een zuurdesemstarter, maar gewone gist werkt ook prima. Ik ging met een voorgisting die de vorige nacht was gemaakt met een snufje gedroogde gist. Op die manier had mijn Naan Sangak een mooie textuur en smaak zonder de zweem van zuurdesem. Ik heb het recept van Elizabeth aangepast om een kleinere Naan Sangak te maken, aangezien we nu pas twee thuis zijn. Yoghurt in het deeg, normale Naan- stijl, omdat het het brood zachter maakt. Mijn Naan Sangak is gemaakt met een mengsel van volkoren en bloem voor alle doeleinden. Het brood op zich is vrij eenvoudig te maken, zelfs meer dan gewone Naan. Dit deeg is enigszins vergelijkbaar met dat van Naan, maar vrij slap, bijna 70 tot 80% gehydrateerd.

Er zijn enkele voorzorgsmaatregelen, indien genomen, die dit broodbakproces bijna moeiteloos zullen maken. De eerste is om ervoor te zorgen dat de kiezels kleiner zijn in plaats van groter. Het deeg plakt minder snel aan kleinere steentjes waardoor het brood na het bakken gemakkelijker te verwijderen is. Idealiter zou het slappe, natte deeg van de stenen moeten komen zodra het gaar is. Ik heb op de harde manier geleerd dat dit niet altijd werkt. Bij mijn eerste poging heb ik het grootste deel van een uur geprobeerd het brood van de kiezels te schrapen! Mijn kiezelstenen waren ook aan de grotere kant, dus dit kan ook hebben bijgedragen. Het kan dus helpen om de kiezelstenen met olie te besproeien als aanvullende verzekering om ervoor te zorgen dat het brood gemakkelijk van de kiezelstenen scheidt.

Gebruik een grote bak- of braadslede, zo groot als in je oven past. Leg de schone kiezelstenen erop, dicht opeengepakt als één laag. Zorg er ook voor dat je de kiezelstenen in de oven voorverwarmt tot ze echt heet zijn. Dit zorgt ervoor dat het deeg goed gaart en maakt dit brood Naan Sangak. De stenen komen NIET vanzelf los als het brood nog niet helemaal gebakken is! Tenzij, natuurlijk, het deeg echt vast zit!!

EEN WOORD VAN WAARSCHUWING – een of twee van de kiezelstenen kunnen de eerste keer dat ze worden gebakken breken. Wees dus niet verbaasd als je een paar harde knallen hoort als ze opwarmen in de oven.

Het is erg BELANGRIJK om voorzichtig te zijn bij het hanteren van de hete bak met kiezelstenen. Ik kan dit niet genoeg benadrukken. Als het je lukt om het deeg op de hete bakplaat te leggen zonder het uit de oven te halen, dan is dat de beste manier om te gaan. Onthoud anders dat DE DIENBLAD HEET ZAL ZIJN EN DE KIEZELS ZEER HEET! Ik gebruikte ovenwanten en mijn man was in de buurt om me te helpen de bakplaat uit en in de oven te halen. Bekijk dit alstublieft om het proces van het overbrengen van het deeg op de hete kiezelstenen beter te begrijpen .

Wanhoop niet als je geen kiezels kunt vinden om deze flatbread te bakken. Je kunt het nog steeds maken zonder de kiezelstenen en je hebt nog steeds een mooie Naan zonder Sangak. Het enige wat je hoeft te doen is een pizzasteen in de oven te gebruiken. Vet vervolgens een grote bakplaat royaal in. Druk het slappe deeg met natte handen uit op de bakplaat. Gebruik je vingertoppen, zoals je Focaccia zou maken, om "hobbels" en af en toe een "gaatje" te maken voor textuur. Bak vervolgens zoals gewoonlijk in de oven. Geen kiezels, maar je hebt nog steeds een behoorlijk goede flatbread.

Zie Elizabeth's post voor haar originele recept en details over hoe je Naan Sangak op de grill kookt. Deze naan wordt traditioneel gegeten rond kebabs. Het past heel goed bij soepen, stoofschotels of curries. Persoonlijk vind ik het lekker zoals het is, warm uit de oven met een kopje kruidenthee. Deze flatbread is het lekkerst om vers te eten, op de dag dat hij gebakken wordt.

Afdrukken Naan Sangak of Perzisch Pebble Bread

Een zacht en luchtig, maar knapperig, met sesam bedekt zuurdesem flatbread uit Perzië/Iran dat wordt gebakken op een laag hete kiezelstenen.
Natuurlijk brood
Keuken Perzisch
Voorbereidingstijd 12 uur
Kooktijd 15 minuten
Porties 1 Naan Sangak
Ingrediënten

Voor de voorgisting:

 • 1/4 kop volkoren meel
 • 1/4 kopje water
 • 1/8 tl gedroogde gist
Voor het deeg :

 • Alle pre-ferment
 • 1 kopje volkoren meel
 • 1 kopje bloem voor alle doeleinden
 • 1/4 tl gedroogde gist
 • 1/8 kopje yoghurt
 • 1 el olijfolie
 • 1 tl zout
 • 1/2 kopje water meer indien nodig
Voor topping:

 • 2 el sesamzaadjes
Voor bakken:

 • Een laag schone kiezels in grote bakplaat
instructies:

 • Meng alle ingrediënten voor de voorgisting de avond ervoor in een kleine kom. Dek losjes af en laat een nacht op het aanrecht staan, of in ieder geval ongeveer 6 tot 8 uur. Je kunt dit ook 's ochtends als eerste doen, als je de Naan Sangak voor het avondeten bakt.
 • Meng de volgende ochtend alle ingrediënten voor het deeg behalve het water in een grote kom. Voeg langzaam zoveel water toe als nodig is en kneed tot je een slap en nat deeg hebt. Het deeg moet slap zijn. Je moet je handen nat maken om het deeg te kunnen hanteren zonder te plakken.
 • Als het eenmaal bij elkaar is gekomen, maakt u uw handen nat en vouwt u het deeg op zichzelf, duwt u uw hand onder het deeg en trekt u het van de ene kant naar de andere kant. Draai de kom en herhaal totdat je dit 4 keer hebt gedaan, waarbij je de kom een volledige cirkel ronddraait. Het deeg zou nu redelijk glad moeten zijn. Herhaal dit vouwen na ongeveer een uur nog een keer.
 • Dek de kom losjes af en laat het deeg rijzen tot bijna drie keer het volume. Dit duurt tussen de 2 en 3 uur.
 • Ongeveer een half uur voordat je klaar bent om de Naan Sangak te bakken, verwarm je de oven voor. Zet de oven op 330C (450F). Zet de bakplaat met de kiezelstenen op de middelste richel van de oven zodat de kiezelstenen heel heet worden.
 • Terwijl de kiezels opwarmen, begin je met het vormen van het deeg. Gebruik je handpalmen om royaal water op de achterkant van een andere grote bakplaat of pizzaschil te smeren. Stort het gerezen deeg op de natte bakplaat. Het zal erg slap worden en dat is wat we willen. Maak je handen nat en leid het deeg voorzichtig en druk het plat tot een grove rechthoek. Zorg ervoor dat het ene uiteinde van de rechthoek zich zeer dicht bij een korte zijde van de lade bevindt. Til het brood voorzichtig op en neer om ervoor te zorgen dat het niet aan de pan blijft plakken.
 • Als de stenen echt heet zijn. HEEL, HEEL VOORZICHTIG de hete plaat uit de oven halen. RAAK DE STENEN NIET MET UW HANDEN AAN! Werk snel. Vergeet niet de stenen royaal met olie in te spuiten, zodat ze goed bedekt zijn.
 • Begin bij de korte rand van de kiezelbak die van je af is. Kantel de rand van de bak met het deeg op de rand van de kiezelbak die van je af is. Het deeg zou van de achterkant van de natte bak moeten beginnen te glijden. Als dit niet het geval is, duwt u voorzichtig met een duim of vinger tegen elk vast onderdeel.
 • Trek de deegbak voorzichtig terug in een soepele slow motion terwijl de rest van het deeg glijdt en op de kiezelstenen landt. Hierdoor wordt het deeg uitgerekt tot een dunnere rechthoek. Laat al het deeg op de kiezelstenen glijden. Help hem op weg, maar zorg ervoor dat je de hete kiezelstenen niet aanraakt! Zodra het deeg op de stenen zit, zal het blijven plakken voor het eerste deel van het bakken. Probeer het deeg niet opnieuw te rangschikken.
 • Het bakken van het brood duurt ongeveer 10 minuten. Draai de bakplaat af en toe om voor gelijkmatig bakken. Denk eraan om DIE OVENWANTEN TE GEBRUIKEN! Om te controleren of het brood gaar is, gebruikt u een tang met een stompe neus om het brood voorzichtig van de kiezelstenen te tillen. Het brood komt pas van de kiezels als het gaar is, dus het kan wat langer in de oven moeten. Bak het niet te lang.
 • Sommige kiezelstenen kunnen nog aan het brood blijven kleven, zelfs nadat het gaar is. Dat is goed. Ze komen los als het brood helemaal is afgekoeld. Vergeet niet dat de kiezelstenen de warmte lang vasthouden. U kunt de oven uitzetten als het brood gaar is en de bak met kiezelstenen erin laten om langzaam af te koelen.

De broodbakbabes zijn –

Bak mijn dag – Karen

Brood bakken Babe Bibliothécaire – Katie

Blog uit ONZE keuken – Elizabeth

Mijn enthousiasme voeden – Elle

Girlichef – Heather

Een rommelige keuken – Kelly

Mijn keuken in halve kopjes – Tanna

Broodervaring – Cathy

Karen's keukenverhalen – Karen

Judy's bruto eten – Judy

Het bericht Naan Sangak verscheen eerst op Mijn diverse keuken – een vegetarisch blog .

   Voor keukenmessen tot keukenapparatuur
   Logo