Mojo Kip (Oven, Airfryer of Grill)

Bron

Dit Cubaans geïnspireerde Mojo Chicken-recept zit boordevol knoflookachtige citrussmaak! Het is superlekker en veelzijdig – je kunt het in de oven, heteluchtfriteuse of op de grill maken met behulp van gemakkelijk te vinden ingrediënten. Bovendien is het van nature keto-vriendelijk, Whole30, paleo en glutenvrij!

Een overheadshot van een schaal met paleo, keto en hele 30 Cubaans geïnspireerde Mojo-kip op een ronde schaal omringd door gesneden sinaasappels en limoenen.

Wat is Cubaanse Mojo?

Cubaanse mojo is een veelzijdige no-cook saus die zowel als marinade als dipsaus kan worden gebruikt. De traditionele bereiding wordt gemaakt met zure sinaasappelsap, veel knoflook, zout en olijfolie of reuzel. Sommige versies bevatten ook oregano en komijn om extra smaak te geven. Deze pittige en naar knoflook gerichte saus wordt vaak gemotregend op gefrituurde yucca of gebruikt om verschillende eiwitten te marineren.

Ik heb het traditionele recept aangepast door sjalotten toe te voegen om de scherpte van de rauwe knoflook in evenwicht te brengen. Ook gebruik ik in plaats van zure sinaasappelsap een combinatie van vers geperst sinaasappelsap en limoensap. Het raakt nog steeds de perfecte hartige, zure en knoflookachtige tonen die je van een klassieke mojo mag verwachten!

Een overheadshot van de mojo-marinade in de blender voordat deze wordt gemengd.

Moet je het bij kippendijen houden?

Nee! Ik gebruik graag kippendijen met bot en huid voor dit recept (naar mijn mening smaakt het het beste, en het is moeilijk te gaar te worden), maar je kunt kipfilet of kip zonder vel en zonder been vervangen. Zorg ervoor dat u de kooktijd verkort en controleer of de interne temperatuur ten minste 165 ° F bereikt voor donker vlees en 150 ° F voor wit vlees. Geen fan van kippen? Dit recept werkt ook goed met varkensvlees en garnalen.

Een overheadshot van mojo-kip met goudbruine huid in een kom naast een kom dipsaus.

Kun je Mojo Chicken in een airfryer of op de grill maken?

Ja! Als je je keuken niet wilt opwarmen, kun je Mojo Chicken zeker in een airfryer of op de grill maken. Instructies vindt u hieronder – of u kunt gewoon naar de printervriendelijke receptenkaart onderaan dit bericht gaan.

Wat serveer je ermee?

Traditioneel wordt Mojo Chicken in Cubaanse stijl geserveerd met zwarte bonen en rijst en gebakken zoete bakbananen. Ik serveer deze kipschotel graag met een grote groene salade , bloemkoolrijst , geroosterde groenten en/of gebakken groene bakbananen .

Ingrediënten

  • Knoflook : Ja, je hebt bijna een hele krop nodig!
  • Sjalot : Het is geen traditioneel onderdeel van mojo, maar het voegt subtiele zoetheid toe aan de marinade en saus. Geen sjalot? Gebruik gewoon nog 4 teentjes knoflook of ¼ van een zoete ui.
  • Sinaasappelschil en -sap : Koop 2 sinaasappels om er zeker van te zijn dat je genoeg sap hebt.
  • Limoenrasp en -sap : Koop 3 limoenen om er zeker van te zijn dat je genoeg sap hebt.
  • Extra vergine olijfolie
  • gemalen komijn
  • Gedroogde oregano
  • Diamond Crystal koosjer zout
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Kippendijen : het is mijn favoriet, maar zoals ik hierboven al zei, je kunt het eiwit in dit recept zeker veranderen!

Hoe maak je Mojo Chicken Blend de mojo saus

Meng in een hogesnelheidsblender de knoflookteentjes, sjalot, koosjer zout, zeste, komijn, oregano, zwarte peper, sappen en olijfolie.

Een Aziatische vrouw mixt mojosaus in een rode blender

Blitz tot een gladde massa.

Een overhead shot van mojo-saus gemengd in een blender.

Bewaar wat mojo-saus voor het serveren

Giet ongeveer ⅓ kopje marinade uit, zodat je het als dipsaus kunt gebruiken als de kip wordt geserveerd.

Mojo-saus uit een blender in een maatbeker voor vloeistof gieten.

Marineer de kip

Gooi de kip met wat koosjer zout …

Iemand in een grijze schort strooit zout op kippendijen in een glazen pan.

…en voeg de resterende marinade toe.

Een Aziatische vrouw giet mojosaus op kippendijen in een glazen container.

Dek de kip af en marineer de kip minimaal een uur tot maximaal een dag in de koelkast.

Een deksel toevoegen aan een glazen container gevuld met kippendijen en mojo-marinade.

Gebraden in de oven

Verwarm de oven tot 400 ° F in de convectiemodus of 425 ° F in de normale modus met het rek in de middelste stand. Leg de kip met de huid naar beneden in een enkele laag op een roestvrijstalen rooster in een omrande bakplaat.

Een foto van bovenaf van iemand die een bakplaat met mojo-kip vasthoudt, klaar voor de oven.

Schuif de kip in de oven en braad 20 minuten. Draai de kip vervolgens met het vel naar boven en draai de bak 180°.

Mojo kip omdraaien met de huid naar boven halverwege het roosteren

Rooster nog eens 15 tot 25 minuten of tot de schil bruin en krokant is en een vleesthermometer die in het dikste deel wordt gestoken minstens 165 ° F is. (Als je kippenborsten kookt, streef dan naar een interne temperatuur van 150 ° F tot 155 ° F.

Close-up van een dienblad met in de oven geroosterde mojo-kip recht uit de oven.

Airfryer instructies

Kook de kippendijen in een enkele laag in de heteluchtfriteuse op 400 ° F gedurende ongeveer 20 tot 25 minuten, beginnend met de huid naar beneden en de dijen halverwege omdraaiend met de huid naar boven. Herhaal tot het klaar is.

Grill instructies

Zet de grill op hoog, en zodra het heet is, leg je de stukjes kip op de roosters. Zet vervolgens het vuur onmiddellijk laag.

Grill de kip ongeveer 25 minuten (of totdat de interne temperatuur minstens 165 ° F of 150 ° F tot 155 ° F voor borsten bereikt), elke 5-7 minuten draaien. Wees geduldig: ga de kip niet omdraaien voordat ze vanzelf loskomen van het grilloppervlak; anders laat je veel smakelijke, knapperige, gemarineerde schil op de roosters plakken!

Serveer met de mojo kip met de gereserveerde saus!

Close-up van de Mojo-kip op een schotel met mojosaus aan de kant.

Restjes kunnen tot 4 dagen in de koelkast worden bewaard of tot 4 maanden worden ingevroren. De saus is in een afgesloten bakje tot 4 dagen houdbaar in de koelkast. Als de saus loslaat, klop dan nog een keer door voordat je hem serveert.

Meer Nom Nom Paleo kippendij recepten

Heb je zin in meer nomtastische kiprecepten? Hier zijn enkele van mijn favorieten:

  • Aziatische Kippendijen
  • Cracklin' Chicken
  • Kantonese Krokante Kippendijen
  • Vietnamese kip met citroengras
  • Umami Gebraden Kip

Op zoek naar meer receptideeën? Ga naar mijn Receptenindex . Je vindt ook exclusieve recepten op mijn iPhone- en iPad-app en in mijn kookboeken, Nom Nom Paleo: Food for Humans (Andrews McMeel Publishing 2013), Ready or Not! (Andrews McMeel Publishing 2017), en Nom Nom Paleo: Let's Go! (Andrews McMeel Publishing 2021).

PRINTERVRIENDELIJKE RECEPTENKAART

Een overheadshot van een ronde schotel gevuld met mojo-kip, mojo-marinade en sinaasappels en limoenen.

Print Mojo Kip (Oven, Airfryer of Grill)

Dit Cubaans geïnspireerde Mojo Chicken-recept zit boordevol knoflookachtige citrussmaak! Het is superlekker en veelzijdig – je kunt het in de oven, heteluchtfriteuse of op de grill maken met behulp van gemakkelijk te vinden ingrediënten. Bovendien is het van nature keto-vriendelijk, Whole30, paleo en glutenvrij!
Cursus Diner
Keuken Cubaans
Trefwoord Air Fryer, kip, grill, nom nom paleo, nomnompaleo, oven geroosterd, paleo
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 45 minuten
Marineertijd 1 uur
Totale tijd 2 uur
Porties 6
Calorieën 552kcal
Auteur Michelle Tam
Ingrediënten

Mojo-marinade

  • 6 teentjes knoflook gepeld
  • 1 middelgrote sjalot grof gesnipperd
  • 2 theelepels Diamond Crystal koosjer zout
  • 2 theelepels geraspte sinaasappelschil
  • 2 theelepels geraspte limoenschil
  • 1½ theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • ½ theelepel versgemalen zwarte peper
  • ½ kopje vers geperst sinaasappelsap
  • ⅓ kopje vers geperst limoensap
  • ⅓ kopje extra vierge olijfolie
Kip

  • 3 pond kippendijen
  • 2 theelepels Diamond Crystal koosjer zout
instructies:

Maak de marinade en marineer de kip

  • Combineer alle marinade-ingrediënten in een krachtige blender. Blitz tot een gladde massa.
  • Giet ⅓ kopje marinade uit en bewaar deze voor de dipsaus.
  • Gooi de kip met de resterende 2 theelepels koosjer zout en voeg de resterende marinade toe. Marineer minimaal een uur tot maximaal een dag in de koelkast.
Bakinstructies

  • Verwarm de oven tot 400 ° F convectie gebraden of 425 ° F niet-convectie met het rek in het midden.
  • Leg de kip met de huid naar beneden op een roestvrijstalen rooster in een omrande bakplaat. Zorg ervoor dat de kip in een enkele laag ligt.
  • Doe de kip 20 minuten in de oven. Draai vervolgens de kip met de huid naar boven en draai de bak 180°. Rooster nog 15 tot 25 minuten of tot de schil bruin en krokant is en een vleesthermometer die in het dikste deel wordt gestoken minstens 165 ° F is. Als u kipfilet kookt, zorg er dan voor dat de interne temperatuur 150 ° F tot 155 ° F bereikt.
  • Serveer met de gereserveerde saus en geniet!
Airfryer-instructies:

  • Kook de kippendijen in een enkele laag in de heteluchtfriteuse op 400 ° F gedurende ongeveer 20 tot 25 minuten, beginnend met de huid naar beneden en de dijen halverwege omdraaiend met de huid naar boven. De kip is klaar als de schil krokant is en een vleesthermometer die in het dikste deel is gestoken minimaal 165 ° F is. Als u kipfilet kookt, zorg er dan voor dat de interne temperatuur 150 ° F tot 155 ° F bereikt. Herhaal in batches tot het klaar is.
  • Serveer met de gereserveerde saus en geniet!
Grill instructies

  • Zet de grill op hoog, en zodra het heet is, leg je de stukjes kip op de roosters. Verlaag dan onmiddellijk het vuur tot laag. Grill de kip ongeveer 25 minuten (of totdat de interne temperatuur minstens 165 ° F bereikt voor dijen en 150 ° F tot 155 ° F voor borsten), draai elke 5-7 minuten. Wees geduldig: ga de kip niet omdraaien voordat ze vanzelf loskomen van het grilloppervlak; anders laat je veel smakelijke, knapperige, gemarineerde schil op de roosters plakken!
  • Serveer met de gereserveerde saus en geniet!
Opmerkingen:

Restjes kunnen tot 4 dagen in de koelkast worden bewaard of tot 4 maanden worden ingevroren. De saus is in een afgesloten bakje tot 4 dagen houdbaar in de koelkast. Als de saus loslaat, klop dan nog een keer door voordat je hem serveert.

Voeding

Calorieën: 552kcal | Koolhydraten: 6g | Eiwit: 32g | Vet: 44g | Vezel: 1g | Suiker: 2g

Het bericht Mojo Kip (Oven, Airfryer of Grill) verscheen eerst op Nom Nom Paleo® .

      Voor keukenmessen tot keukenapparatuur
      Logo