Mangalorebroodjes

Bron

Een vlijmscherp chef’s knife bij je keukenmessen stoppen? Voor iedere kok is een vlijmscherp mes het eerste benodigde. Deze ligt prettig in de hand dat maakt snijden makkelijker en prettiger. Dit mes is een mooie uitbreiding op ieders messenset.

Wat doe je meestal als je overrijpe bananen bij de hand hebt? Ik vermoed dat je bananenbrood , bananencake of misschien ijs maakt . De volgende keer dat je een teveel aan rijpende bananen hebt, raad ik je aan om Mangalore-broodjes te maken.

Weet jij wat Mangalore-broodjes zijn? De kans is groot dat je dat doet als je behoort tot, hebt gewoond in of vrienden hebt uit de regio Udipi Mangalore aan de westkust van India. De waarheid is dat het helemaal geen broodjes zijn, maar vergelijkbaar met een Poori, een gefrituurd Indiaas brood. Het is niet bekend hoe of wanneer deze Banana Pooris Mangalore Buns werden. Ze hebben de naam mogelijk te danken aan hun zachte en enigszins taaie broodachtige textuur en uiterlijk.

Mangalore-broodjes zijn een populaire ontbijt- of theetijdsnack gemaakt van een gefermenteerd overrijp bananendeeg. Het zachte en lichtzure deeg wordt gevormd tot kleine platte rondjes die gefrituurd worden. Deze sponsachtige, lichtzoete lekkernijen worden meestal gegeten met pittige kokoschutney en/of sambhar. Ze zijn ook heel goed gewoon, met thee of koffie.

Verhalen schrijven de oorsprong van dit recept toe aan tempelkoks in de Udupi Mat t. Men denkt dat ze met dit idee zijn gekomen om overtollige bananen te gebruiken die anders zouden bederven. De beste Mangalore-broodjes worden meestal gemaakt met Mysore-bananen. Dit zijn kleine zoete en pittige bananen met een dunne schil. Je kunt elke andere kleine zoete banaan of middelgrote Robusta-bananen gebruiken. Ik heb ervoor gekozen om Chenkadali (ook wel Kappa Pazham genoemd) of bananen met een rode schil te gebruiken omdat ik er dol op ben. Vergeet niet dat je overrijpe bananen nodig hebt.

De textuur of consistentie van het deeg is belangrijk. Het moet vrij zacht zijn en net niet plakkerig. Een zeer zacht deeg zou moeilijk te vormen zijn en een stijf deeg zou de vereiste textuur van Mangalore Bun missen. Het deeg heeft ongeveer 8 tot 10 uur fermentatie nodig (iets minder of meer afhankelijk van de omgevingstemperatuur). Maak het deeg dus de vorige avond voor het ontbijt de volgende ochtend. Maak het deeg 's ochtends, als je Mangalore-broodjes maakt voor een avondsnack. Het deeg een nacht laten fermenteren en het dan tot de avond in de koelkast bewaren werkt ook.

Het andere belangrijke hier is om de broodjes op laag tot middelhoog vuur te bakken. Ze hebben de neiging om gemakkelijk te karamelliseren/donker worden, maar moeten lang genoeg in de olie blijven om goed te koken. Deze broodjes kunnen warm of op kamertemperatuur geserveerd worden. Ze zijn wel een dag houdbaar.

Deze broodjes zijn meestal lichtzoet, maar je kunt de suiker naar eigen smaak aanpassen. Lichtzoete broodjes passen goed bij Chutney of Sambhar, terwijl zoetere lekker gegeten worden zoals ze zijn. Denk eraan, hoe meer suiker in het deeg, hoe sneller ze bruin worden tijdens het frituren.

Smaak en textuur worden toegevoegd met komijnzaad en yoghurt (of karnemelk) terwijl het deeg wordt gekneed. Ik zou adviseren om de komijnzaadjes lichtjes te pletten voor een betere smaak. De yoghurt die we gebruiken is over het algemeen de consistentie van dikke room en niet de Griekse yoghurtsoort.

Mangalore-broodjes worden meestal gemaakt met bloem voor alle doeleinden. Ik hou van de smaak van volkoren meel, dus ik maak de mijne met de helft en de helft van beide meelsoorten. Het deeg goed kneden is belangrijk om de broodjes sponsachtig te maken. Een voldoende rustperiode voor de fermentatie draagt daar ook aan bij. Ik rol mijn deeg meestal uit tot rondjes met een diameter van ongeveer 4 inch om te frituren. Ze kunnen iets groter gemaakt worden.

Mangalorebroodjes afdrukken

Een mild zoet en komijnsmaak gefrituurd Zuid-Indiaas ontbijt of theetijdbrood gemaakt met een gefermenteerd overrijp bananendeeg.
Cursusbroden, Ontbijt, Snack
Indiase keuken
Voorbereidingstijd 11 uur
Kooktijd 30 minuten
Porties 4 personen
Ingrediënten

 • 3 rijpe middelgrote bananen
 • 1 tl komijnzaad licht gekneusd
 • 2 tot 3 eetlepels suiker
 • 3/4 tl zout
 • 3/4 tl zuiveringszout
 • 3/4 kop zure yoghurt
 • 1 kopje volkoren meel
 • 1 kopje bloem voor alle doeleinden
 • 2 eetlepels ghee
 • Extra bloem om te bestuiven
 • Olie om te frituren
instructies:

 • Pel de bananen en prak ze fijn. Voeg het komijnzaad, suiker, zout, bakpoeder en yoghurt toe en meng goed. Meng al het volkoren meel erdoor. Voeg zoveel van de bloem voor alle doeleinden toe (allemaal of een beetje meer indien nodig) en kneed met de hand tot een zacht deeg dat heel licht plakkerig is.
 • Ik meng dit deeg het liefst met de hand, omdat het gemakkelijk is om de textuur van het deeg te beoordelen. Het is niet een heel moeilijk deeg om met de hand te kneden. Dek losjes af en laat het deeg ongeveer 8 tot 10 uur fermenteren op een koele plaats. Het deeg wordt wat losser en elastischer als het voldoende heeft gerust.
 • Als je de Mangalore-broodjes niet meteen maakt, bewaar het deeg dan tot het nodig is, maar niet langer dan een halve dag. Het deeg kan licht verkleuren.
 • Als je klaar bent om het deeg te vormen, meng je de 2 eetlepels ghee door het deeg. Knijp grote balletjes ter grootte van een citroen af en rol ze lichtjes uit tot ongeveer 1/4 inch dikke rondjes met een diameter van ongeveer 4 tot 5 inch. Bestuif je werkblad en de deegballen lichtjes met een beetje bloem terwijl je ze uitrolt. Rol de rondjes niet te dun uit.
 • Verhit de olie om te frituren. De olie mag niet erg heet zijn, maar heet genoeg om langzaam te braden. Laat er een klein stukje deeg in vallen. Als het langzaam naar boven komt, is de olie heet genoeg. Zet het vuur lager tot medium. Zorg ervoor dat de olie tijdens het frituren nooit te heet wordt.
 • Bestuif de overtollige bloem van de uitgerolde deegrondes. Laat ze voorzichtig een voor een in de olie glijden en bak ze. Eenmaal in de olie zullen ze zachtjes opzwellen. Draai ze om, druk er een paar seconden lichtjes op met een schuimspaan om ze aan te moedigen volledig op te blazen. Laat ze op middelhoog vuur aan beide kanten gelijkmatig diep goudbruin bakken. Het duurt even voordat elk broodje gaar is.
 • Haal uit de olie en laat uitlekken op absorberend keukenpapier. Serveer warm of op kamertemperatuur zoals ze zijn of met Kokos Chutney en/of Sambhar.

Het bericht Mangalorebroodjes verscheen eerst op My Diverse Kitchen – A Vegetarian Blog .

Tags:

   Voor keukenmessen tot keukenapparatuur
   Logo