Manathakkali Keerai Kadayal

Bron

Een kartelmes bestellen? Vanzelf sprekend kijk je het eerst op keukengerijk.nl de website met verstand van keukenmessen. Dit mes bijvoorbeeld snijdt als de beste. Er is geen tijgerbrood meer dat zal pletten of kruimelen met dit kartelmes.

Vandaag deel ik een recept dat ik onlangs heb ontdekt: Manathakkali Keerai Kadayal. Laat ik echter bij het begin beginnen. Ik heb al eerder gezegd dat ik geluk heb dat een groenteverkoper me verse lokale en seizoensgroenten aan mijn deur brengt. Ze komt twee keer per week en brengt me ook een verscheidenheid aan verse groenten. Ik merk dat mensen in Kerala niet echt veel groenten koken dan amarant- en moringabladeren. Fenegriek en spinaziebladeren zijn hier vrij recent aangekomen. Dus ik word behoorlijk opgewonden als mijn groenteverkoper me verse groenten brengt zoals Arakeerai en Manathakkali Keerai (Amaranthus dubius), die vrij gebruikelijk zijn in het naburige Tamilnadu.

Manathakkali Keerai is een variëteit van eetbare groenten die behoren tot de Solanaceae of familie (Solanum nigrum of Deadly Nightshade). De plant groeit een kleine struik met kleine witte bloemen en kleine tomaatachtige vruchten die zoet zijn als ze rijp zijn. We drogen het fruit in de zon met yoghurt en zout om het te bewaren voor het koken in dals / linzencurry's. Manathakkali Keerai zou veel medicinale waarde hebben. Traditioneel wordt aangenomen dat het consumeren ervan in de zomer de lichaamswarmte helpt verminderen en ook helpt bij ziekten zoals geelzucht, waterpokken en mazelen. Deze Keerai of greens/spinazie wordt gebruikt om aften, maagzweren en andere maaggerelateerde infecties te behandelen. Het sap van het fruit Manthakkali-sap wordt als goed beschouwd voor acne, puistjes en een stralende huid.

Ik kook greens op een paar manieren, maar weet maar op een paar manieren hoe ik deze greens moet koken. Dus vroeg ik om receptsuggesties in een Facebook-groep waarin ik zit. Ik kreeg nogal wat suggesties, waaronder Manathakkali Keerai Kadayal. Dit gerecht vereist uien en knoflook als ingrediënten en een smaakmaker genaamd "thalippu vadagam". Thalippu Vadagam zijn kleine bolletjes van een instantkruiden vol van smaak die worden gebruikt in verschillende Tamil-recepten, vooral uit Chettinad. Ze zijn gemaakt met verschillende kruiden, gedroogde rode pepers en heel veel uien en knoflook, allemaal samengemalen en gerold in kleine balletjes ter grootte van marmer.

Voor zover ik kan begrijpen, komt het woord Kadayal voor dit recept van het proces van het afbreken / pletten van de gekookte groenten met een traditionele houten karn. Dit is een pittig gerecht van groenten gekookt met gespleten moong-linzen, tamarinde en kruiden. Kadayal is anders dan Kootu ofMolagootal omdat er geen kokosnoot in zit. Het is ook niet zoals Mashiyal, hoewel de greens gepureerd zijn omdat Mashiyal geen linzen bevat.

Ik heb Keerai Kadayal hier gekookt met Manathakkali Keerai of greens. Je kunt hetzelfde recept ook bereiden met andere soorten groenten. Je kunt ook de bladeren en fijngehakte zachte stengels van de greens gebruiken. Ik week alle groenten altijd in gezouten water voordat ik ze hak. Dit zorgt ervoor dat alle beestjes zich mogelijk ongezien in de bladeren verstoppen. We koken meestal geen groenten tijdens de moessons of het regenseizoen. Onze ouderen vertelden ons altijd dat groenten in deze tijd van het jaar onsmakelijke en onverteerbare chemische verbindingen bevatten.

Een paar andere dingen om op te merken. Dit gerecht kan het beste worden gemaakt met Indiase sjalotten of wat we Madras-uien of sambhar-uien noemen. Ze geven je de beste smaak, hoewel je ze kunt vervangen door de grotere rode uien. Thalippu Vadagam is een andere smaakmaker in dit gerecht. Als je het niet kunt vinden, kun je het gerecht op smaak brengen met mosterdzaad, fenegriekzaad, split black gram linzen/urad dal, een beetje asafetida, 4 of 5 gesneden sjalotten en kerrieblaadjes.

Afdrukken Manathakkali Keerai Kadayal

Een veganistische en glutenvrije pittige bereiding van split moong linzen en Manathakkali greens met uien en kruiden.
Cursus Hoofdgerecht
Indiase keuken
Voorbereidingstijd 45 minuten
Kooktijd 20 minuten
Porties 4 personen
Ingrediënten

Voor de Kadayal:

 • 1 bos Manathakkali Keerai of greens
 • 1/2 kop zacht gekookte gespleten gele linzen moong dal
 • 1 1/2 el sesamolie
 • 1 tl geperste knoflook
 • 2 tot 3 groene pepers gehalveerd en in stukjes gesneden
 • 10 tot 12 Indiase sjalotten / Sambhar-uien in de lengte gehalveerd
 • 1 middelgrote tomaat gesneden
 • ¼ tl kurkumapoeder
 • 1 tot 2 tl tamarindepulp
 • Zout naar smaak
Voor de kruiden:

 • 1 el sesamolie
 • 2 bollen Thalippu Vadagam
 • 1 grote gedroogde rode peper in drieën gebroken
 • 2 takjes kerrieblaadjes
instructies:

 • Begin met het bereiden van de Manathakkali Keerai/ greens. Snijd en gooi de wortels weg. Gebruik alleen de bladeren en zachte stengels van de greens. Week alle groenten in gezouten water voordat je ze fijnhakt. Dit zorgt ervoor dat alle beestjes zich mogelijk ongezien in de bladeren verstoppen. Was en snijd de bladeren en de zachte stelen in kleine stukjes, maar niet erg fijn.
 • De split moong linzen / dal moeten vrij zacht zijn. Gooi het water waarin het gekookt is niet weg.
 • Verhit de sesamolie in een ruime pan. Voeg de knoflook en gehakte groene pepers toe en roerbak een paar minuten. Voeg vervolgens de sjalotten/sambhar-uien toe en bak tot ze zacht zijn en net beginnen te karamelliseren. Voeg de gesneden tomaat toe en kook tot ze zacht zijn.
 • Roer het kurkumapoeder en de tamarindepulp erdoor. Giet af en houd de helft van het water dat voor het koken van de linzen is gebruikt opzij. Voeg het resterende water en de gekookte split moong linzen/dal toe aan de pot. Voeg de gehakte greens en zout naar smaak toe. Laat dit ongeveer 5 tot 10 minuten koken tot de greens gaar zijn.
 • Haal de pan van het vuur. Gebruik een houten karn of "matthu", of een aardappelstamper als je er geen hebt, pureer het groen-linzenmengsel tot het een beetje is afgebroken. Je wilt geen pulp, maar een samenhangend mengsel.
 • Zet de pan terug op het vuur en voeg het water toe dat eerder was gereserveerd voor het koken van de linzen. Breng aan de kook en kook een paar minuten tot je een dikke soep/stoofpot hebt.
 • Verhit de olie voor de kruiden. Als het heet is, breek je de ballen van Thalippu Vadagam in de olie, samen met de gebroken rode pepers en kerrieblaadjes. Niet verbranden. Giet de gekruide olie in de Kadayal.
 • Roer de kruiden erdoor en serveer warm met rijst, ghee en pappad of gebakken vadam (rijstchips).

Het bericht Manathakkali Keerai Kadayal verscheen eerst op Mijn diverse keuken – een vegetarisch blog .

Voor keukenmessen tot keukenapparatuur
Logo