
Spanakopita heeft een perfect knapperige en schilferige buitenkant met een heerlijke en geruststellende kaasachtige spinazievulling. Het is een klassieke en hartige Griekse taart, een gerecht waar het hele gezin dol op zal zijn!
Je kunt dit als bijgerecht of als voorgerecht bereiden. Maar hoe dan ook, serveer het met wat Griekse salade , kip en baklava en je hebt een Griekse maaltijd voor in de boeken!
Wat is Spanakopita
Ok, ik weet dat de naam mooi en intimiderend klinkt, maar dat is dit recept NIET! Spanakopita is een Grieks gerecht ! Een hartige en romige spinazietaart zo je wilt. Het is gemaakt met fillodeeg, dit zijn dunne, gelaagde deegvellen die lijken op de textuur van vloeipapier. Het geeft deze taart de BESTE textuur en de vlokken smelten in je mond als je een hap neemt!
De vulling van dit gerecht is gemaakt met Griekse yoghurt, fetakaas en een scala aan heerlijke kruiden! Je mixt het allemaal tot een romige vulling die je vervolgens kookt in je fillokorst. Als dit gebakken is, serveer je het en kun je het warm of gekoeld eten! Dat maakt dit recept perfect voor restjes omdat het de volgende dag net zo lekker is! Het gaat zo goed met deze hummus en kip !
Ingrediënten in Spanakopita
De ingrediënten hiervoor zijn eigenlijk vrij eenvoudig! Verzamel ze en haast je en maak dit. Het is geen recept dat je wilt missen!
- Diepvriesspinazie: Zorg ervoor dat je spinazie ontdooid en goed uitgelekt is.
- Platte peterselie, bieslook en dille: Hak deze allemaal fijn.
- Knoflookteentjes: Als je geen verse knoflookteentjes in huis hebt, kun je gehakte knoflook gebruiken. ½ theelepel staat gelijk aan ongeveer 1 teentje knoflook.
- Groene uien: deze zorgen niet alleen voor een mooie kleur die bij de spinazie past, maar de smaak die ze toevoegen is zo goed!
- Citroensap: Je kunt vers citroensap gebruiken of uit een fles.
- Extra vergine olijfolie: dit houdt het recept luchtig.
- Eieren: De eieren binden alle ingrediënten samen.
- Feta-kaas: probeer dit niet te vervangen door een andere kaas. De feta is klassiek bij dit gerecht.
- Griekse yoghurt: ik hou ervan hoe dit een romige textuur toevoegt.
- Zout en peper: deze maken het helemaal af!
- Fillodeeg: Je deeg moet volledig ontdooid zijn voordat je deze spanakopita gaat bakken.
- Boter: In dit recept heb ik ongezouten boter gebruikt.
Laten we wat Spanakopita maken!
Haal je ingrediënten tevoorschijn want het is tijd om wat spanakopita te maken! Je gaat van dit gerecht houden. Het is snel en gemakkelijk en iets unieks om toe te voegen aan elke maaltijd!
- Oven voorverwarmen: Verwarm de oven voor op 325 °
- Combineer spinazie en kruiden: Combineer in een grote kom de goed uitgelekte spinazie (ik knijp het in een zeef en dan in wat keukenpapier om al het overtollige water eruit te krijgen), peterselie, dille, bieslook, knoflook en groene uien bij elkaar.
- Voeg de rest van de ingrediënten toe: Voeg het citroensap, de olijfolie, eieren, fetakaas, Griekse yoghurt, zout en peper toe. Roer tot alles goed gemengd is.
- Fillodeeg bereiden: Bestrijk de bodem en zijkanten van een 9×13 pan met gesmolten boter en voeg twee vellen fillodeeg toe. Overlap het zodat de bodem en zijkanten van de pan bedekt zijn. Blijf de lagen met boter bestrijken en voeg meer fillodeeg toe tot je ongeveer 12-15 deeglagen hebt.
- Voeg de vulling toe, bedek met fillodeeg en bak: Verdeel de vulling gelijkmatig over de pan en leg er 2 vellen fillodeeg op en bestrijk met boter. Herhaal met de resterende vellen, ongeveer 12-15, waarbij u 2 vellen per keer in lagen legt en bestrijkt met boter. Probeer 2 vellen die niet gescheurd zijn te bewaren voor de bovenste laag. Bestrijk met boter en bak 50-60 minuten, tot het filodeeg goudbruin is. Serveer warm of gekoeld.
Omdat het gebruik van filodeeg om deze spanakopita te maken lastig kan zijn, heb ik enkele tips om je te helpen ermee te werken zodat het niet breekt. Maar weet eerst dat een paar stukjes zullen breken en scheuren en dat is oké! Zorg er wel voor dat je een paar stukjes over hebt die intact zijn voor de bovenkant.
- Ontdooi het! Denk eraan om je deeg ongeveer een dag voordat je het gaat gebruiken in de koelkast te ontdooien. Als het niet is ontdooid, kun je niet alle lagen eruit halen die je nodig hebt.
- Zo houdt u het fillodeeg kneedbaar: Pak voordat u het deeg gaat gebruiken twee licht vochtige keukenhanddoeken en leg het deeg tussen beide. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet breekt.
- Gebruik de olie: De extra vergine olijfolie houdt het recept niet alleen lichter, maar het helpt ook bij je fillodeeg. Je wilt niet te veel olie gebruiken, maar als je dit gebruikt om tussen de lagen te strijken, blijven ze aan elkaar plakken en niet scheuren.
Overgebleven spanakopita is de volgende dag heerlijk omdat je het warm of koud kunt eten! Hier leest u hoe u uw extra kunt bewaren voor later.
- Koelkast: Zodra uw spanakopita is afgekoeld, plaatst u deze in een luchtdichte container in uw koelkast. Het zal ongeveer 3 dagen duren.
- Opwarmen: Je kunt dit ongeveer 15 minuten in de oven opwarmen op 325 graden of totdat het helemaal is opgewarmd.
Griekse recepten zijn uniek, heerlijk en zo veelzijdig! Er zijn er zoveel om uit te kiezen. Ik heb nog een paar van mijn favorieten bedacht die je kunt proberen. Combineer ze met deze spanakopita of kook ze zo. Wat er ook gebeurt, ik weet zeker dat je er nog een zult vinden om van te houden!

Avondeten
Slow Cooker Griekse Kip Gyros Met Tzatziki

Salades
Griekse Tzatziki Pastasalade

Voorgerechten
Griekse Kip Sliders

Avondeten
Griekse Gehaktballen (Keftedes)

Spanakopita afdrukken
- 16 ons Frozen Spinazie ontdooid en goed uitgelekt
- 1 kop platte peterselie gehakt
- 2 Eetlepels verse bieslook fijngesneden
- 2 Eetlepels verse dille gehakt
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 4 groene uien fijn gesneden
- ½ Eetlepel citroensap
- 2 Eetlepels robuuste extra vergine olijfolie
- 2 grote eieren
- 10 ons fetakaas
- ½ kopje gewone Griekse yoghurt
- ½ Theelepel Zout
- ¼ Theelepel Peper
- 1 pakje van 16 oz Fillo-deeg ontdooid
- 8 Ons Boter gesmolten
-
Verwarm de oven voor op 325 °
-
Meng in een grote kom de goed uitgelekte spinazie (ik knijp hem in een zeef en dan in wat keukenpapier om al het overtollige water eruit te krijgen), peterselie, dille, bieslook, knoflook en groene uien bij elkaar.
-
Voeg het citroensap, de olijfolie, eieren, fetakaas, Griekse yoghurt, zout en peper toe. Roer tot alles goed gemengd is.
-
Bestrijk de bodem en zijkanten van een 9×13 pan met gesmolten boter en voeg twee vellen filodeeg toe, overlappend zodat de bodem en zijkanten van de pan bedekt zijn. Blijf de lagen met boter bestrijken en voeg meer fillodeeg toe tot je ongeveer 12-15 deeglagen hebt.
-
Verdeel de vulling gelijkmatig over de bakvorm en leg er 2 vellen filodeeg op en bestrijk ze met boter. Herhaal met de resterende vellen, ongeveer 12-15, waarbij u 2 vellen per keer in lagen legt en bestrijkt met boter. Probeer 2 vellen die niet gescheurd zijn te bewaren voor de bovenste laag. Bestrijk met boter en bak 50-60 minuten, tot het filodeeg goudbruin is. Serveer warm of gekoeld.
Voeding