Santokumessen

Het Chinese koksmes
De scherpste Santokumes prijzen

Kenmerkend door het brede lemmet (ongeveer 5 centimeter) is het Santokumes een opvallende verschijning in ieders messenset.

Lees meer

Verschillen tussen santokumessen en koksmessen

Als je niet erg thuis bent in het onderwerp keukenmessen lijken een santoku en een koksmes erg op elkaar. Maar er zijn een paar belangrijke verschillen tussen elk. Het is essentieel om deze verschillen te begrijpen om de meest geschikte te kunnen kiezen voor uw specifieke snijbehoeften.

Een heel ander mes

Laten we, voordat we de verschillen uitleggen, beginnen met de overeenkomsten. Beide zijn messen voor algemeen gebruik die worden gebruikt voor een verscheidenheid aan snijwerkzaamheden, zoals hakken, in plakjes snijden, in blokjes snijden en fijnhakken. Om deze reden zijn ze een van de meest gebruikte messen in zowel professionele als thuiskeukens. Beide zijn gemaakt van een assortiment aan materialen zoals keramiek of metaal. De meeste professionele koks geven de voorkeur aan die van staal vanwege hun duurzaamheid en hoge corrosiebestendigheid. Een belangrijk verschil hier is dat Japanse messen – zoals de Santoku – vaak gemaakt zijn van een dunner, maar harder staal om chef-koks in staat te stellen precisietaken uit te voeren. Japanese Honshu Steel is zo’n voorbeeld. Het verschil tussen een santoku en een koksmes heeft voornamelijk betrekking op de oorsprong en de vorm van het lemmet (de laatste is verantwoordelijk voor het soort snede of plak dat men kan bereiken).

Waarom de vorm van het lemmet belangrijk is

Een koksmes heeft een punt van het lemmet waardoor de chef het lemmet op natuurlijke wijze naar voren ‘schommelt’ als ze klaar zijn met snijden. Het ontbreken van een punt op het santokumes betekent dat je in één neerwaartse snede kunt snijden. Hoewel veel chef-koks met succes de rocking-methode toepassen, is de Santoku-manier sneller en efficiënter.

Een ander belangrijk verschil tussen de santoku en het koksmes is de schuine rand. Veel santoku-messen die door professionele koks worden gebruikt, hebben een enkele afschuining. Bij het slijpen kan men een veel kleinere hoek creëren wat resulteert in een scherper mes . Als voorbeeld: in plaats van in totaal 30 graden met een koksmes met dubbele schuine rand, kan een santoku maar aan één kant tot 15 graden worden geslepen, wat een veel scherpere snede oplevert. Dit is vooral handig als u flinterdunne plakjes wilt maken – zoals in veel Japanse gerechten.

Santoku betekenis

De betekenis van het woord ‘Santoku’s’ legt duidelijk uit waarvoor het het beste kan worden gebruikt: de ‘drie deugden’ of ‘drie toepassingen’ van hakken, in blokjes snijden en fijnhakken. Het behandelt al deze taken op een voorbeeldige manier, maar vermijdt het hakken van grote vleesbotten, het snijden van brood en precisietaken (zoals schillen). Santoku-messen zijn bijzonder bedreven in het maken van zeer dunne plakjes voedsel, wat de algehele esthetiek van voltooide gerechten verbetert.

Waar gebruik je een Santokumes voor?

 • Vlees snijden
 • Kaas snijden
 • Fruit, groenten en noten snijden,
 • hakken of in blokjes snijden
 • Vlees of kruiden fijnhakken
Voedsel van een snijplank scheppen dankzij breed mes Fijne plakjes maken, vooral handig voor groenten en zeevruchten.
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0

goed Santokumes Arcos 18cm lemmet

20,40
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0

goedkoop Santokumes 18cm lemmet Arcos

19,21

Speciale snijtechniek

Dit mes vergt speciale kennis in snijkunsten. Waar een Westers mes van voor naar achter snijdt gaat dit bij het Santokumes precies andersom. Eerst het brede gedeelte gaat in het product waarna het eveneens brede binnenstuk en mespunt volgen.

TIP: prima prijs kwaliteit

Ontvang automatisch bericht bij de gewenste prijs

Is deze of andere Santokumes nog net even buiten het budget? Wij sturen je automatisch een email wanneer de gewenste prijs is bereikt. Bijvoorbeeld door aanbieding.

Vlijmscherp

Het lemmet is dunner en daardoor lichter dan haar familie het koksmes. Dit betekent dat het snijvlak een stuk scherper is. Bij juist gebruik, het niet of nauwelijks raken van je snijplank zal de scherpheid langdurig zijn. Bij onjuist gebruik gaat het snijvlak verloren ofwel is het Santokumes bot geworden.

Hanteren

Net als elk ander keukenmes is minimaal 1 vinger op of naast het metalen lemmet nodig voor een goede controle. Bij een grip ver van het lemmet verdwijnt de controle waardoor het Santokumes een eigen wil krijgt. Dit is een zeer ernstig gevaarlijke situatie.

Originele uitvoering

Het Santokumes komt uit Japan, deze messen hebben een recht handvat welke vaak uit hout is vervaardigd. De Westerse vertaling heeft een kromming die voor veel mensen makkelijker is om vast te houden. Het materiaal is dan van kunststof.

Onderhoud

Voor gebruik is aanzetten door middel van een aanzetstaal een must. Na gebruik is afspoelen met eventueel afwasmiddel nodig. Vermijd te alle tijde reiniging in vaatwassers.

Opbergen

Het Santokumes is zeer scherp en hierdoor gevaarlijk. Los in een keukenla liggen is absoluut onveilig. Het beste is om deze op te hangen aan een messen magneetstrip, naast de rest van je keukenmessen. Zorg ervoor dat het handvat naar beneden wijst, dus met mespunt naar boven.

9.5/10 Lees recensie
95 %
Stel Laagste Prijs Melding In
×
Breng mij op de hoogte, wanneer de prijs daalt
Stel Notificatie voor Product in: COM-FOUR® messenmagneetstrip van acaciahout voor wandmontage - messenmagneetstrip - meshouder voor in de keuken - magneetrail voor messen - 40 cm (Acacia hout) - €25,99
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor COM-FOUR® messenmagneetstrip van acaciahout voor wandmontage - messenmagneetstrip - meshouder voor in de keuken - magneetrail voor messen - 40 cm (Acacia hout)
Laatste updates:
 • €25,99 - mei 20, 2021
 • €31,99 - mei 17, 2021
 • €30,99 - april 18, 2021
 • €29,99 - maart 8, 2021
Sinds: maart 8, 2021
 • Hoogste prijs: €31,99 - mei 17, 2021
 • Laagste prijs: €25,99 - mei 20, 2021
Laatste Amazon prijsupdate was: juni 12, 2021 7:53 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Japanse Santokumessen

0

professioneel Santokumes 17cm lemmet

Beste prijs

Het Duitse Carl Schmidt Sohn® vervaardigt sinds 1829 kwalitatief hoogwaardige messen, bestekken en keukengerei. De designer van deze messen lijn heeft zijn inspiratie opgedaan tijdens een bezoek aan ...

0

professioneel Santokumes 18cm lemmet Arcos wit

Aanrader

De messen serie Riviera Blanc is oorspronkelijk gemaakt voor de Franse markt. De ontwerper van het Spaanse Arcos haalde zijn inspiratie uit de vele luxe witte jachten die tijdens de zomer liggen voor ...

Het Japanse Damascus stalen Santokumes

De mooiste, scherpste en hardste keukenmessen als Santokumessen hebben een Japans achtergrond. Deze messen bezitten een hoog gehalte koolstof in het staal. Bij het smeden wordt staal gevouwen zodat er lagen ontstaan. Dit is een techniek waardoor het mes alsmaar harder wordt. Uit Japan komen tevens de beste slijptechnieken, deze zijn vaak van generatie naar generatie overgebracht om de kunst van het mes slijpen door te geven.

Afgeraden messoort

Wij zijn in business om geld te verdienen door verkoop. Echter raden wij het Santokumes zwaar af voor personen die geen of weinig ervaring met keukenmessen hebben. Een ongeluk met deze kent zware verwondingen.

Te snel over de Santokumessen gekeken?

Exit mobile version