Wat voor keukenmessen zoek jij?

De beste merken tegen messcherpe prijzen
Elk keukenmes met specialiteit
Voor top creaties met en ziel
Elk persoon en product vereist het keukenmes waar het beste mee kan worden omgegaan. De twee grootste verschillen is met een kartel of gladde snijvlak. Lees meer

Zoveel verschillende keukenmessen

Het lijkt af en toe dat elk mes slechts 1 soort product kan snijden zoveel keukenmessen zijn er. Maar niks is minder waar. Een keukenmes die de basis in elk messenset is, is het koksmes. Dit is misschien wel de grootste vriend in de keuken. Het kan heel veel bewerken zoals groente, vlees en vis, verse kruiden en soms is het snijden van fruit zoals ananas wel aan het koksmes besteed.

Het kleine keukenmesje

Een klein keukenmesje wordt vaak gebruikt voor te schillen en heel precies werken zoals carving. Maar ook voor het los steken van bloemkool en brokolie wordt met een bescheiden mesje gedaan. Voorbeelden van dit soort keukenmesjes zijn schilmessen en officemessen.

Hoe herken je een goed keukenmes?

Een goed keukenmes is aan een aantal dingen gemakkelijk te herkennen. In eerste instantie voor de leek is dit de prijs. Kenners zullen eerder naar het merk kijken. En professionele bestuderen het metaalsoort met bijhorende hardheid. Dit laatste is veelal te ver gegrepen voor de normale consument. Een tip is om het lemmet even langs een aanzetstaal te halen of ergens tegenaan te tikken. Het geluid wat dit geeft spreekt boekdelen. Probeer dit maar eens met een normaal mes van een tientje en daarna met een Damascus mes van ruim 100 Euro. Het verschil is duidelijk hoorbaar. Eveneens een tip voor het reguliere winkelen is de opberging van keukenmessen. Als ze gewoon voor het grijpen liggen zijn dit niet de beste kwaliteit. Stuit je tegen een gesloten vitrine aan waar keukenmessen zijn tentoongesteld, dan weet je zeker dat die van hoge kwaliteit zijn.

Het mes voor de thuis keuken

Sta je graag in de keuken? Je hebt dan vast een mooie oven, kookplaat, pannen en noem al het keukengerei maar op. In dit geval zijn de keukenmessen vaker een ondergeschoven kindje, en dat is volledig onterecht. Juist nu komen de betere keukenmessen terecht bij mensen die van koken houden. Deze eten vaker vers vlees, vis en groenten. Dus knappe keukenmessen zijn hier minstens op hun plaats.

Het onderhouden van keukenmessen

Hoewel beschrijvingen met enige regelmaat vertellen dat het gekozen keukenmes vaatwasbestendig is, willen wij dit niet aanraden. Het beste wat je kan doen is al je keukenmessen per stuk onder een lauw/warm stromende kraan afwassen met wat sop en een borsteltje.

Scherpte behouden

Scherpe messen zijn een genot om mee te snijden. Verzorg ze daarom goed. Voor het gebruik van elk willekeurig keukenmes is het raadzaam om deze eerst even aan te zetten met een hiervoor bedoelde aanzetstaal. Verwar dit echter niet met het mes slijpen. Dit proberen we juist te voorkomen en is een redelijk tot sterk professioneel werkje terwijl iedereen een mes kan aanzetten.

Eerste keuze

Vraag een professionele kok of ze zijn gestrand op een onbewoond eiland en maar één keukengereedschap kunnen meenemen, en ze zullen waarschijnlijk een koksmes kiezen. Terwijl andere keukenmessen, zoals gekartelde messen en slagersmessen , meer geïndividualiseerde toepassingen hebben, kan een goed koksmes het allemaal, van snijden en in blokjes snijden tot meer gecompliceerde taken, zoals het snijden van een kip en het snijden van een ananas . In het Kitchen Appliances and Technology Lab hebben we meer dan 30 messen getest om de beste keukenmessen op de markt te vinden. We testten met thuiskoks en evalueerden hoe goed elk mes sneed en een rand behield na het snijden en hakken door uien, hele kippen, gekookte biefstuk, wortels en cheddarkaas. We sneden basilicum in fijne linten, gehakte knoflook en peterselie, en in plakjes gesneden tomaten. De meest indrukwekkende messen waren superscherp en maakten moeiteloos flinterdunne plakjes tomaat. We hebben ook het comfort van het handvat en de grip en de algehele ervaring met het mes gecontroleerd, op zoek naar messen die gemakkelijk heen en weer schommelden en weinig druk nodig hadden om door vlees te snijden. We hebben opgemerkt hoe elk handvat aanvoelde en het gewicht van het mes: hoewel zwaardere exemplaren steviger aanvoelen, kunnen ze handen vermoeien bij het snijden van harde ingrediënten zoals wortels. Grotere, lichtere messen geven meer controle, terwijl de kleinere messen ons in staat stellen om snel en dun te snijden. Hieronder hebben we de best geteste messen verzameld waarvan we denken dat ze universeel aantrekkelijk zijn voor ieders behoeften – hier zijn degenen die de snede hebben gemaakt!

Keukenmessen groter lemmet​

Bij meerdere keukenmessen telt de aanzienlijke grootte van het lemmet mee bij het bewerken van producten. Lees meer

Koksmessen

De koksmessen hebben meestal een lemmet lengte van 20 centimeter. Mannen en grotere mensen werken doorgaans liever met een nog langer lemmet. De eigenschap van het koksmes is dat als je deze aan de handgreep vasthoudt, je nooit je knokkels tegen de snijplank stoot. De hiel van het mes zit stukken lager dan waar je vingers komen.


 

Santokumessen

De Santokumessen zijn iets kleiner dan het normale koksmes. Ze hebben doorgaans een lemmet lengte van 18 centimeter. Het uit Japan afkomstige mes is vaak verkrijgbaar in Damascus staal. Deze staalsoort is gemakkelijk te herkennen aan patronen in het lemmet.

Broodmessen

Broodmessen hebben net zoals alle andere messen verschillende lengtes. Echter zijn de meest voorkomende lemmet lengtes 20 en 23 centimeter. Het snijvlak van het broodmes is gekarteld. Dit zorgt voor een snelle snede in deegwaar zoals stokbrood. Moeilijker te vinden maar ze zijn er wel, de Damascus stalen broodmessen.

Voor het fijne werk

Een groot mes kan heel fijn snijden, maar soms heb je gewoon een ander soort precies nodig, hiervoor zijn deze keukenmessen geschikt. Lees meer

OfficeMessen

Altijd een handig mesje zijn de officemessen. Ze zijn dan ook vrijwel altijd aanwezig binnen een messenset. Deze worden het meest gebruikt voor het schillen van fruit en het garneren. Maar ze zijn zeker inzetbaar voor veel meer doeleinden.

Hakmessen

Hun voorkomen zal niet direct aan verfijnd snijden denken. Echter zijn hakmessen wel zeer handig voor het snijden van verse kruiden. En als er iets gehakt dient te worden? Grote of kleine producten. Het hakmes slaat er doorheen.

Groentemessen

Groentemessen zijn een overlapping van officemessen en schilmessen. Ze zijn alleen verder geoptimaliseerd voor specifiek verse groenten snijden. Wie gezond eet en zelf z’n eigen groenten bewerkt bezit een goed groentemes.

Tomatenmessen

Een keukenmes die echt voor slechts 1 product is bedoelt is het tomatenmes. De naam zegt het al, ze willen als de beste tomaten snijden. Er zijn wat verschillen bij tomatenmessen te vinden. Zo kunnen ze zowel een glad als gekarteld snijvlak hebben. En sommige hebben een handig vorkje als mespunt om gemakkelijk de tomatenplakjes op te pakken.

Fileermessen

Fileermessen staan bekend om hun flexibele lemmet. Ze kunnen zeer dicht tegen graat en bot aansnijden. En dit op de meest onmogelijke plekken waar geen ander keukenmes zonder productverlies bij kan komen.

Schilmessen

Schilmessen zijn geschikt voor het schillen van onder andere aardappels en veel fruitsoorten. Het kleine mesje is gemakkelijk te hanteren zodat de meest uiteenlopende vormen perfect worden gevolgd. Ook het schilmesje zorgt voor minder verlies van producten.

De juiste keukenmessen gebruiken

Natuurlijk zou je een aardappel met een broodmes kunnen schillen. Of dit zo efficiënt is, dat is vast niet het geval. Alle soorten keukenmessen hebben zo hun eigenschap, het design is geoptimaliseerd voor het uitvoeren van een bepaalde taak. Wij van keukengerijk.nl geven je met liefde tekst en uitleg over elk soort keukenmes dat wij aanbieden. Dit zijn ze trouwens allemaal. Lees meer

De handgreep

Het handgreep onderdeel van een keukenmes is uiteraard een belangrijke. En hier zijn dan ook grote verschillen in te vinden. Zo heb je handgrepen van kunststof. Deze zijn doorgaans gevormd naar de hand, met ruimte om je vingers in kwijt te kunnen. De meeste Europese keukenmes merken hebben dit wel. Al zal je ook keukenmessen vinden waarvan de handgreep naar de hand is gevormd, maar dan uit hout is vervaardigd. Bij Japanse keukenmessen is de handgreep echter vaker van hout en heeft geen stroomlijning. Om dit vast te pakken kan even wennen zijn. In dit geval is het mes eerst leren kennen door langzamer te snijden een goed idee.

Het Lemmet

De lengte van het lemmet is en belangrijke factor. Voor het snijden van grote lappen vlees of groot fruit zoals meloenen is een groter lemmet welkom. Een bijkomstigheid van een lang lemmet is uiteraard meer snijvlak. Maar ook is een groot of juist klein lemmet specifiek voor man of vrouw.

Meer over keukenmessen

Iets gemist? Vind jouw keukenmes terug!

Exit mobile version