Kaasachtige Bloemkool Bak

Bron

Je huidige broodmes is aan vervanging toe? Wij van keukengerijk.nl weten wat jij nodig hebt. Zie dit dit broodmes, deze mag toch wel aan jouw messenmagneet komen te hangen. Met broodmessen als deze is geplet en gekruimeld brood verleden tijd.

Kaas, bacon en bloemkool komen samen in deze onweerstaanbare Cheesy Cauliflower Bake . Een gemakkelijk en snel bijgerecht voor doordeweeks, dit glutenvrije recept heeft alles wat je lekker vindt aan mac en kaas, maar zonder de zware pasta!

ovenschaal met cheesy bloemkool, spek en bieslook

Gebakken bloemkool met kaassaus en spek moet het lekkerste bijgerecht ooit zijn. Het heeft alle kaasachtige goedheid van een klassieke mac en kaas, maar zonder de zware pasta. Bovendien maakt spek alles gewoon beter!

Na een korte trip van 20 minuten in de oven, is deze Cheesy Bloemkool Bake klaar om van te genieten voor familiediners of avonden met vrienden. Serveer het naast meer koolhydraatarme maaltijden, zoals zalm met pistachekorst en gebakken harissa-kip voor het beste diner ooit.

Functies van het recept

  • Een gezondere, vezelrijke kijk op mac en kaas (een beetje zoals mijn broccoli cheddar quinoa mac en kaas).
  • Een snel, gemakkelijk bijgerecht dat glutenvrij, vegetarisch en keto kan worden gemaakt.
  • Gemaakt zonder room, roomkaas of paneermeel, waardoor het een tikkeltje lichter is dan andere recepten.
  • Een gevulde bloemkool ovenschotel is officieel het beste low carb comfort food!

close-up van kaasachtige bloemkool en spek Ingrediënt notities:

  • Bloemkool – Hak zelf een bloemkool in roosjes of koop voorgesneden bloemkool om wat tijd te besparen.
  • Bacon – Omdat spek, kaas en bloemkool samen nog lekkerder zijn! Je kunt het weglaten om het recept vegetarisch te maken of het spek ruilen voor geraspte kip, ham, gekookt rundergehakt of worst.
  • Amandelmelk – Of gebruik een ander soort ongezoete zuivelvrije melk of gewone melk.
  • Bloem voor alle doeleinden – Dit wordt gemengd met de melk om een verdikkende roux te creëren. Als je glutenvrij bent, vervang dan de bloem door je favoriete 1:1 glutenvrije bloem of tapiocameel. Voor een keto-vriendelijke vervanging, verwissel je de bloem voor xanthaangom of cassavemeel.
  • Kaas – Ik gebruik graag geraspte cheddarkaas en Parmezaanse kaas, maar je kunt in plaats daarvan ook mozzarella of een andere versnipperde smeltkaas gebruiken.

Stapsgewijze instructies

Stap 1: Bak het spek. Bak het spek in een koekenpan op middelhoog vuur tot het knapperig is. Leg het spek op een met keukenpapier beklede plaat en bewaar het spekvet in de pan.

gesneden spek koken in een koekenpan

Stap 2: Blancheer de bloemkool. Breng een grote pan water aan de kook. Voeg de bloemkoolroosjes toe en kook tot ze een beetje gaar zijn.

Stap 3: Maak de kaassaus. Fruit de ui en knoflook in de pan met het spekvet. Klop de melk en bloem samen in een kleine kom, giet het dan in de pan en breng het aan de kook. Klop de geraspte kaas erdoor. Haal de saus van het vuur en roer de gekookte bloemkool erdoor.

koekenpan met gesnipperde ui en knoflook links en met kaassaus rechts

Stap 4: Bak de braadpan. Doe het kaasachtige bloemkoolmengsel in een ovenschaal en strooi het spek erover. Bak in de oven tot het bubbelt, voeg bieslook toe als garnering en geniet ervan!

Tips en veelgestelde vragen van experts

  • Als je dit recept zonder spek maakt, vervang dan het spekvet door olijfolie.
  • Voeg eventueel nog meer groenten toe! Gebruik een verhouding van bloemkool en broccoli van 1: 1, roer er bevroren erwten of maïs door, of voeg andere gekookte groenten toe die je lekker vindt.
  • Laat het spek gewoon weg voor een vegetarische kaasachtige bloemkoolbak, of voeg in plaats daarvan mijn recept voor tempeh-bacon toe.
  • Roer rode chilivlokken door de kaasachtige bloemkool voor extra pit.

Kan het van tevoren gemaakt worden?

Je kunt de braadpan tot 1 dag van tevoren in de ovenschaal zetten. Bewaar het afgedekt in de koelkast en bak het de volgende dag af.

Kan ik bevroren bloemkool gebruiken?

Ja, je kunt diepgevroren bloemkool gebruiken in dit recept. Volg gewoon de instructies voor het stomen van de bloemkool op de achterkant van de zak en neem deze vervolgens op in dit recept.

Hoe moet dit geserveerd worden?

Serveer een bolletje van deze kaasachtige bloemkoolbraadpan aan de zijkant van je gezonde, koolhydraatarme diners, zoals bang bang garnalen, kip-tenders, boerenkoolsalade of varkenskoteletten.

Opslag

Koelkast : Eventuele restjes zijn in een luchtdichte bak in de koelkast 3 tot 4 dagen houdbaar. Verwarm ze ongeveer 1 minuut in de magnetron als je klaar bent om te eten.

bloemkool en spek bedekt met kaas op een bord met een vork Meer goedkope recepten

  • Kaasachtige Aardappel Kip Worst Braadpan
  • Romige Veganistische Mac en Kaas
  • Kaasachtige Bloemkool Rijst Koekenpan

Als je dit recept hebt gemaakt, laat dan hieronder een reactie en sterbeoordeling achter. Bedankt!

ovenschaal met cheesy bloemkool, spek en bieslook

Print Kaasachtige Bloemkool Bak

Kaas, spek en bloemkool komen samen in deze onweerstaanbare Cheesy Cauliflower Bake. Een gemakkelijk en snel bijgerecht voor doordeweeks, dit glutenvrije recept heeft alles wat je lekker vindt aan mac en kaas, maar zonder de zware pasta!
Cursus Bijgerecht
Keuken Amerikaans
Dieet glutenvrij
Trefwoord bloemkool bakken, kaasachtige bloemkool
Voorbereidingstijd 5 minuten
Kooktijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 4
Calorieën 292kcal
Auteur Erin
ingrediënten

  • 1 bloemkool in roosjes gesneden (ongeveer 5 kopjes)
  • 2 plakjes spek gesneden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/4 kop gele ui in blokjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 kopje amandelmelk of melk naar keuze
  • 2 eetlepels bloem voor alle doeleinden of tapiocameel voor glutenvrij
  • 1 kopje geraspte cheddarkaas
  • 1 kopje geraspte Parmezaanse kaas
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 eetlepels bieslook gesnipperd
instructies:

  • Verwarm de oven voor op 400°.
  • Bak het spek in een grote, diepe koekenpan op middelhoog vuur. Als het gaar is, verwijder het dan met een schuimspaan en bewaar het spekvet; opzij zetten.
  • Breng een aparte grote pan water aan de kook, voeg dan de bloemkool toe en kook deze 5 minuten; afgieten en opzij zetten.
  • Voeg aan de koekenpan met het spekvet de olijfolie, ui en knoflook toe en bak 3-5 minuten tot de ui zacht is. Klop ondertussen de melk en de bloem samen in een kom.
  • Giet de melk in de pan en breng het aan de kook – tot alleen de randen beginnen te borrelen – voeg dan de cheddar kaas, Parmezaanse kaas en zout toe en klop tot de kaassaus glad is. Haal van het vuur en roer de bloemkool erdoor totdat deze bedekt is met de kaas.
  • Giet de cheesy bloemkool in een 8×8 ovenschaal en bestrooi deze met het spek. Zet de schaal in de oven en bak 20 minuten, bestrooi met de bieslook. Genieten van!
Opmerkingen:

*Calorieën zijn per portie en zijn een schatting

Voeding

Calorieën: 292kcal | Koolhydraten: 13g | Eiwit: 20g | Vet: 18g | Verzadigd vet: 11g | Meervoudig onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 5g | Cholesterol: 52 mg | Natrium: 974 mg | Kalium: 521 mg | Vezel: 3g | Suiker: 4g | Vitamine A: 565IE | Vitamine C: 72 mg | Calcium: 596 mg | IJzer: 1 mg

Het bericht Kaasachtige Bloemkool Bak verscheen eerst op The Almond Eater.

Voor keukenmessen tot keukenapparatuur
Logo