Italiaanse Gehaktballen (Paleo, Whole30, Glutenvrij)

Bron

Heb je een steakmes nodig? Deze en elk ander soort is via ons te bestellen. Een nieuw vlijmscherp keukenmes maakt van elk gerecht een kunstwerk. Helemaal door het product snijden en dat in 1 keer. Na gebruik hang je jouw nieuwe mes weer op aan een magneetstrip. Zorg er wel voor dat het mes goed schoon is, iedereen met een kokshart verzorgt messen onder de keukenkraan en niet in de afwasmachine.

Ben je dol op grote, vlezige, ouderwetse Italiaanse gehaktballen? Deze hartige en malse gehaktballetjes met kruiden zijn superlekker – en ze zijn ook paleo, Whole30, low carb, notenvrij, ei-vrij en zuivelvrij!

Een overheadshot van een koekenpan gevuld met Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus met Italiaanse peterselie. Er is een rode banner aan de onderkant met de tekst Whole30, Paleo, Low Carb, Gluten Free, Nut Free, Egg Free

Mijn kinderen zijn dol op Italiaanse gehaktballen, maar net als ik kan een van hen (Ollie) geen gluten verdragen. Dus om mijn kleine man te sussen (die nu eigenlijk groter is dan ik!), besloot ik mijn paleo-vriendelijke Polpette di Vitello-recept uit ons eerste kookboek aan te passen . In plaats van kalfsgehakt te gebruiken en hapklare balletjes te maken, verving ik rundergehakt, versterkte ik de umami met wat paddenstoelenpoeder en rolde ik wat gehaktballetjes ter grootte van lacrosseballen. Met andere woorden, ik heb GROTE BALLEN gemaakt.

Deze gehaktballen zijn niet alleen groot van formaat, ze zijn ook geweldig van smaak – en je kunt ze zelfs van tevoren maken, zodat je snel een bevredigende maaltijd kunt bereiden wanneer je zin hebt in comfortfood!

Geen brood, eieren of noten!

Traditioneel worden Italiaanse gehaktballen gemaakt met een panade, een mengsel van broodkruimels bevochtigd met melk, om ze mals te houden. Natuurlijk, als je een glutenvrije en zuivelvrije kok bent, zit je in de problemen.

Velen wenden zich tot amandel- of kokosmeel, maar meestal is het eindresultaat droge, dichte en te gaar brokken vlees. Gelukkig ontdekte ik dat bloemkoolpuree een prima vervanger is voor panade – de puree bindt alles samen (zelfs zonder eieren!) en de gehaktballen blijven lekker licht. Je sluipt ook wat niet-detecteerbare groenten binnen, wat een extra bonus is!

Een zijaanzicht van een geëmailleerde gietijzeren koekenpan gevuld met Italiaanse gehaktballen en tomatensaus

Overwerk het vlees niet!

Omdat je geen panade gebruikt om de gehaktballen mals te houden, moet je ervoor zorgen dat je het vlees niet overwerkt. Als u het vlees te veel kneedt, worden uw gehaktballen onaangenaam taai. Er is een dunne lijn tussen ervoor zorgen dat alles grondig wordt gemengd en ervoor zorgen dat de gehaktballen niet uit elkaar vallen door ondermenging.

Pro-tip : gebruik de vers gehakte kruiden als richtlijn – zodra ze door het vleesmengsel zijn getrokken, is het tijd om de gehaktballen te rollen!

Een hand mengt Italiaans gehaktbalmengsel in een glazen kom.

Hoe de gehaktballen te testen op kruiden?

Niets maakt me droeviger dan een grote partij ondergekruide gehaktballen. Immers, als ze eenmaal gaar zijn, kun je de tijd niet precies terugdraaien en een manier vinden om meer kruiden toe te voegen. Daarom kook ik altijd een klein beetje van het gehaktbalmengsel om te controleren op kruiden en pas het aan voordat ik de hele batch kook.

Magnetron een kleine, afgeplatte lepel van het vlees gedurende 30 seconden op een magnetronbestendig bord of bak het in een kleine pan tot het volledig gaar is. Proef het, pas de kruiden aan en herhaal totdat je tevreden bent met het niveau van kruiden. Probleem opgelost!

Een klein pasteitje gekookt gehaktbalvlees op een blauwe en witte plaat.

Braad en laat sudderen!

Nadat je een dozijn flinke gehaktballen hebt opgerold, is de meest efficiënte manier om ze te koken ze in een omrande bakplaat te braden, zodat de bovenkanten bruin worden en ze vervolgens in marinarasaus te laten sudderen tot ze gaar zijn. Het is snel en gemakkelijk, vooral als je een hoogwaardige, in de winkel gekochte marinarasaus gebruikt (mijn favoriete merk is Rao's).

Voorbereidings- en bewaarinstructies

Deze Italiaanse gehaktballen zijn geweldig voor maaltijdplanning! Kook ze van tevoren en bewaar de gehaktballen (in de saus) in een afgesloten bak tot 4 dagen in de koelkast of diepgevroren tot 3 maanden. Verwarm ze op de kookplaat in een afgedekte pan tot de gehaktballen zijn opgewarmd of magnetron ze in een Anyday-schotel gedurende ongeveer 2 minuten.

Ingrediënten

Een overheadshot van een omrande bakplaat gevuld met de rauwe ingrediënten voor paleo en Whole30 Italiaanse gehaktballen

 • Avocado-spray : Een beetje avocado-olie is nodig om de omrande bakplaat die onder de grill wordt geplaatst, in te vetten.
 • Rundergehakt, 20% vet : Ik gebruik graag rundergehakt met minimaal 20% vet erin om de gehaktballetjes sappig te houden. Je kunt zeker halfgemalen varkensvlees vervangen of kalkoen met donker vlees gebruiken als je dingen wilt veranderen.
 • Knoflook Bloemkool Aardappelpuree : Heb je nog puree over? Ik hoop het, want gekoelde bloemkoolpuree is de perfecte vervanger voor panade in deze paleo en Whole30 gehaktballen!
 • Kleine gele ui : Hak de ui super fijn zodat je geen grote stukjes knapperige ui in de gehaktballen hebt. Als je geen geweldige mesvaardigheden hebt, kun je de ui raspen op een rasp of in een mini-keukenmachine malen.
 • Verse kruiden : Gehakte Italiaanse peterselie en basilicum geven deze gehaktballen de juiste hoeveelheid kruidachtige kick. Beknibbel niet op hen!
 • Knoflookteentjes : Ik gebruik 4 teentjes, maar gebruik zoveel teentjes als je hart je ingeeft.
 • Paddopoeder : ik gebruik mijn paddopoeder graag in dit recept omdat het een extra dimensie van umami toevoegt, samen met zout. Als je er geen hebt, gebruik dan gewoon dezelfde hoeveelheid Diamond Crystal Kosher-zout.
 • Gedroogde oregano : Hoewel ik in dit recept verse basilicum en Italiaanse peterselie gebruik, geef ik de voorkeur aan gedroogde oregano boven verse oregano omdat het een kenmerkende ouderwetse spaghetti-en-vleessaus-vibe geeft aan deze gehaktballen.
 • Vers gemalen zwarte peper
 • Marinara-saus : ik gebruik een hoogwaardige, in de winkel gekochte marinara-saus (bijv. Rao's merk) in dit recept. Ja, je kunt zeker zelfgemaakte tomatensaus gebruiken. (Ik ben gewoon lui.)

Hoe maak je Italiaanse Gehaktballen

Plaats het bovenste ovenrek op 15 cm van de grill . Zet de grill op hoog .

Een hand zet een muuroven op braden.

Spuit een omrande bakplaat in met avocado-olie of bestrijk met een dun laagje avocado-olie.

Een Aziatische vrouw spuit avocado-olie op een omrande bakplaat.

Meng in een grote kom alle ingrediënten van de gehaktbal .

Iemand die zwarte peper uit een pepermolen toevoegt aan een grote glazen kom gevuld met rauwe Italiaanse gehaktballen

Gebruik je handen om de ingrediënten voorzichtig te combineren tot ze goed gemengd zijn , maar overwerk het vlees niet.

Kook een klein beetje van het gehaktbalvlees naar smaak om het op smaak te brengen . Voeg indien nodig meer Magic Mushroom Powder en zwarte peper toe.

Een close-up van het Italiaanse gehaktbalmengsel in een glaskom.

Rol met je handen 12 gehaktballen uit .

Een gehaktbal tussen twee handen rollen.

Schik de gehaktballetjes op de ingevette bakplaat.

Een hand legt een gehaktbal op een omrande bakplaat gevuld met 12 gehaktballen.

Rooster de gehaktballen 8 tot 10 minuten of tot ze aan de bovenkant bruin zijn.

Een close-up van Italiaanse gehaktballen die bruin worden onder een grill in een oven.

Terwijl de gehaktballen roosteren, breng je de marinara aan de kook in een 12-inch koekenpan op hoog vuur. Zet het vuur lager om het sudderen te behouden.

Een overheadshot van een koekenpan van Le Creuset gevuld met sudderende marinarasaus.

Wanneer de gehaktballen bruin zijn, breng je ze over naar de sudderende saus .

Een tang voegt geroosterde gehaktballen toe aan een koekenpan gevuld met marinarasaus.

Bedek de pan gedeeltelijk en laat ongeveer 10 minuten sudderen of tot de gehaktballen volledig gaar zijn.

Een hand bedekt gedeeltelijk een grijze Le Creuset-koekepan gevuld met Italiaanse gehaktballen en marinarasaus

Haal van het vuur en strooi de rest van de gehakte Italiaanse peterselie erover .

Een hand strooit gehakte Italiaanse peterselie op een koekenpan gevuld met Italiaanse gehaktballen en marinarasaus.

Serveer met zoodles, glutenvrije pasta of bloemkoolpuree.

Twee handen houden de handvatten vast van een geëmailleerde gietijzeren koekenpan gevuld met Italiaanse gehaktballen in marinarasaus en gegarneerd met gehakte Italiaanse peterselie

Op zoek naar meer receptideeën? Ga naar mijn Receptenindex . Je vindt ook exclusieve recepten op mijn iPhone- en iPad-app en in mijn kookboeken, Nom Nom Paleo: Food for Humans (Andrews McMeel Publishing 2013), Ready or Not! (Andrews McMeel Publishing 2017), en Nom Nom Paleo: Let's Go! (Andrews McMeel Publishing 2021).

PRINTERVRIENDELIJKE RECEPTENKAART

Twee handen houden de handvatten vast van een geëmailleerde gietijzeren koekenpan gevuld met Italiaanse gehaktballen in marinarasaus en gegarneerd met gehakte Italiaanse peterselie

Print Italiaanse Gehaktballen (Paleo, Whole30, Glutenvrij)

Deze stevige en malse Italiaanse gehaktballetjes met kruiden zijn superlekker – en ze zijn paleo, Whole30, low carb, notenvrij, ei-vrij en zuivelvrij!
Cursus Diner
Keuken Italiaans
Trefwoord Zuivelvrij, Eivrij, glutenvrij, graanvrij, nom nom paleo, nomnompaleo, notenvrij, paleo, Whole30
Voorbereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 30 minuten
Porties 6
Calorieën 472kcal
Auteur Michelle Tam
Ingrediënten

 • Avocado-spray
 • 2 pond rundergehakt 20% vet
 • 1 kopje Knoflook Bloemkool Aardappelpuree
 • 1 kleine gele ui fijngehakt
 • ½ kopje gehakte verse basilicum
 • ¾ kopje gehakte verse Italiaanse peterselie verdeeld
 • 4 teentjes knoflook fijngehakt
 • 2½ theelepels Magic Mushroom Powder of Diamond Crystal koosjer zout
 • 1 theelepel gedroogde oregano
 • ¼ theelepel versgemalen zwarte peper
 • 5 kopjes marinarasaus
instructies:

 • Schik het bovenste ovenrek 6 inch van de grill. Zet de grill op hoog.
 • Vet een omrande bakplaat in met avocadospray en zet apart.
 • Meng in een grote kom het rundvlees, de gepureerde bloemkool, ui, basilicum, ½ kopje gehakte peterselie, gehakte knoflook, Magic Mushroom Powder of Diamond Crystal koosjer zout, oregano en zwarte peper.
 • Gebruik je handen om de ingrediënten voorzichtig te combineren tot ze goed zijn gecombineerd, maar overwerk het vlees niet.
 • Magnetron een kleine lepel van het vlees gedurende 30 seconden of bak het in een kleine koekenpan tot het volledig gaar is om te controleren op kruiden. Voeg indien nodig meer Magic Mushroom Powder en zwarte peper toe.
 • Gebruik je handen om 12 gehaktballen van gelijke grootte met een diameter van ongeveer 3 inch uit te rollen. Leg de gehaktballetjes op de ingevette bakplaat, zorg ervoor dat ze gelijkmatig verdeeld zijn.
 • Rooster de gehaktballen 8 tot 10 minuten of tot ze aan de bovenkant bruin zijn.
 • Terwijl de gehaktballen roosteren, breng je de marinara aan de kook in een 12-inch koekenpan met een deksel op hoog vuur. Draai het vuur lager om een..
   Voor keukenmessen tot keukenapparatuur
   Logo