Instant Pot Rundvlees Wangen (Eet Vier Manieren)

Bron

Een kartelmes kopen? Uiteraard kijk je het eerst op keukengerijk.nl de expert in alle keukenmessen. Kijk eens naar dit broodmes, zoiets fraais hoort toch in jouw keuken thuis. Er is geen brood meer dat zal pletten of kruimelen met dit schatje.

Heerlijke en stevige Instant Pot runderwangetjes gestoofd in tomaten- en rode wijnsaus tot ze uit elkaar vallen. Leer hoe u dit recept voor runderwang kunt maken in uw snelkookpan (instructies voor de kookplaat worden ook meegeleverd) en hoe u ervan kunt genieten op 4 verschillende manieren : pasta-ragusaus, met aardappelpuree, als taco's of als een runderwangpottaart.

Instant Pot Rundvlees Wangen Recept 4 Manieren

Ideaal voor kouder weer, gestoofde runderwangen zijn een vleesgerecht dat smelt op de tong en dat op vele manieren kan worden genoten: als decadente ragu bij je favoriete pasta, als stoofpotje over aardappelpuree, in een ovenschotel of als taartvulling, en zelfs als taco's. In het recept van vandaag laten we je zien hoe je Instant Pot runderwangetjes kookt en hoe je ze op vier verschillende manieren afmaakt.

WAT ZIJN RUNDWANG?

Rundvleeswangen worden vaak over het hoofd gezien, maar het is een ongelooflijk smaakvol en rijk stuk vlees dat super mals kan zijn als het langzaam wordt gekookt of onder hoge druk wordt gekookt. Deze snede wordt uit de wang van het dier genomen en elk wangstuk weegt ongeveer 12 ounces of 300-400 gram. Omdat het een hardwerkende spier is, is de runderwang dicht en een beetje pezig en heeft hij een lange kooktijd nodig om de vezels af te breken en het bindweefsel te smelten. Runderwangetjes zijn erg voedzaam en perfect voor snelkoken!

HOE SMAKEN RUNDWANG?

Runderwangetjes smaken vergelijkbaar met andere stukken rundvlees, maar hebben een veel rijkere, meer hartige rundvleessmaak met een supermals mondgevoel dat uniek is voor dit stuk vlees. Dit komt gedeeltelijk door de bindweefsels en marmering in deze spier die worden afgebroken tijdens slowcooking of pressure cooking. Ze smelten en verzachten de stukjes rundvlees met strengen smakelijk (en voedzaam) collageen en gelatine en geven ze een ongelooflijk rijke smaak.

WAAR KRIJG JE RUNDWANG?

Runderwangen worden geleverd als afzonderlijke stukken vlees en kunnen worden gekocht bij de meeste slagers en veel supermarkten. Het is een relatief betaalbare stuk vlees vanwege de hardere textuur en als je het in de uitverkoop ziet, sla dan de vriezer op, want het kookt geweldig als het eenmaal ontdooid is. Als u bij een slager koopt, kunt u een deel van deze pezen verwijderen om de bereiding thuis gemakkelijker te maken (dit kan al worden gedaan in de voorverpakking van de supermarkt).

INSTANT POT GESMOORDE RUNDVANGEN

Omdat runderwangetjes lang moeten worden gekookt, komen ze perfect in de Instant Pot terecht. Je kunt verbazingwekkend malse gestoofde runderwangetjes krijgen in een fractie van de tijd die je nodig hebt voor het koken op een kookplaat, in de oven of in een Crockpot. Dit is een heel eenvoudig recept voor runderwangen dat je kunt aanpassen en aanpassen voor verschillende gerechten zoals taco's of pottaart. Zie onze ideeën en opmerkingen onder de receptenkaart.

Instant Gestoofde Runderwangen

INGREDINTEN VAN GESMOORD RUNDVLEES

Voor dit recept gebruikten we 4 grote runderwangetjes (ongeveer 1,2 kg), die genoeg vlees en saus opleverden voor drie maaltijden: drie porties vlees met aardappelpuree en sperziebonen, twee porties gestoofde rundertaco's en drie porties pasta met runderwang ragu (we hebben meer tomatensaus toegevoegd voor extra volume). Je kunt gekookte runderwangetjes in porties invriezen als je ze niet meteen allemaal wilt gebruiken.

De saus wordt gecombineerd met klassieke stoofpotingrediënten van uien, bleekselderij en wortel, knoflook, kruiden, rode wijn, tomatensaus en Worcestershire-saus. Plus wat water en dat is het dan ook.

Wat zijn runderwangen?

HOE KAN JE RUNDWANG IN EEN INSTANT POT

We gebruikten een Instant Pot Duo van 6 kwart gallon, maar je kunt dit recept gemakkelijk maken in een 8 kwart gallon. Vind de volledige receptingrediënten en een voedingsoverzicht onder deze stapsgewijze foto's.

Stap 1. Bereid alle ingrediënten voor voordat je gaat koken, want dit gerecht komt heel snel samen. Snijd de runderwangetjes in stukken van 2 inch en verwijder eventuele dikke laag vet (het is niet nodig om alles te verwijderen, want daar komt veel van de smaak vandaan en het zal allemaal smelten/smelten tijdens het koken).

Stap 2. Zet de instelling Instant Pot op Saute op Normaal. Voeg olijfolie, uien, wortelen en bleekselderij toe en kook 2-3 minuten om iets zachter te worden. Roer een paar keer. Lees hier meer over alle Instant Pot-knoppen.

Stap 3 . Voeg in blokjes gesneden runderwangen, kruiden, smaakmakers en knoflook toe en kook 1-2 minuten, een paar keer roeren. Giet de wijn erbij en roer, gevolgd door 2/3 kopje water (of runderbouillon indien gebruikt). Roer door, schraap de bodem van de pan en druk op Annuleren om het bakproces te stoppen.

Hoe maak je runderwangen klaar in de Instant pot - stap 1

Stap 4. Giet tot slot de tomatensaus erover en smeer uit, maar roer niet door (om aanbranden te voorkomen zakt het in tijdens het koken).

Stap 5. Zet het deksel vast en vergrendel het. Stel in op Handmatig/Druk Koken op HOGE druk gedurende 40 minuten. Na 3 pieptonen begint de Instant Pot druk op te bouwen (dit duurt ongeveer 10 minuten) en begint het koken. Zodra de timer afgaat, laat u de druk op natuurlijke wijze ontsnappen.

Stap 6. Bereid ondertussen andere kanten zoals aardappelpuree en groenten of dingen die je nodig hebt voor een van de andere maaltijden. Bekijk hieronder onze ideeën.

Maak het gerecht af. Open de deksel en roer het vlees door de saus. Het moet heel zacht zijn, gemakkelijk genoeg om met een vork te versnipperen. Je kunt de runderwangetjes serveren zoals ze zijn over aardappelpuree of je kunt een aardappelstamper gebruiken om het vlees af te breken en te versnipperen om er een ragusaus van te maken om over pasta te gaan. Als je van een dikkere saus houdt, kun je een mengsel van 1 eetlepel bloem en 3 eetlepels water (een zogenaamde slurry) in de stoofpot roeren terwijl deze heet is en het zal dikker worden.

Hoe maak je Instant Pot runderwangetjes stappen 2

Instant Pot Gestoofde Runderwangen (Vier Manieren Geserveerd)

Afdrukken

Instant Pot Rundvlees Wangen Recept 4 Manieren
Instant Pot Rundvlees Wangen (Eet Vier Manieren)

 • Auteur: Instant Pot Eats
 • Voorbereidingstijd: 20 minuten
 • Kooktijd: 70 minuten
 • Totale tijd: 1 uur 30 minuten
 • Opbrengst: 6-8 porties
 • Categorie: Hoofd
 • Methode: Instant Pot
 • Keuken: Italiaans
 • Dieet: glutenvrij
Recept afdrukken
Pin Recept
Beschrijving

Leer hoe u in de mond gesmoorde runderwangetjes maakt in de Instant Pot. Gekookt met rode wijn, tomatensaus en kruiden, is dit een eenvoudig recept voor runderwangen dat u kunt aanpassen en aanpassen om variaties te creëren voor maaltijden zoals taco's, pottaart of pasta-ragusaus. Of serveer eenvoudig over aardappelpuree met een kant van groene groenten.

Ingrediënten

2,5 lb / 1,2 kg runderwangetjes (4 wangen), in stukjes van 2″ gesneden
2 eetlepels olijfolie
1 kop gesnipperde uien (1 grote ui)
1 kop in blokjes gesneden wortelen (1 grote wortel)
1/2 in blokjes gesneden bleekselderij (2 bleekselderijribben)
1 theelepel gemengde gedroogde kruiden of Italiaanse kruiden
1 theelepel zout
1/2 theelepel peper
3 teentjes knoflook, in blokjes gesneden
1/2 kopje rode wijn (elke droge tot medium wijn)
2/3 kopje water (runderbouillon of kippenbouillon kan ook worden gebruikt)
1 blik tomatensaus/passata (14–15 oz / 400 g blik)
2 eetlepels Worcestershiresaus
2 laurierblaadjes (optioneel)
Serveren: 1/4 kop gehakte peterselie + 1 eetlepel citroenschil 1,2 kg runderwangetjes (4 wangen), in stukjes van 2″ gesneden
2 eetlepels olijfolie
1 kop gesnipperde uien (1 grote ui)
1 kop in blokjes gesneden wortelen (1 grote wortel)
1/2 in blokjes gesneden bleekselderij (2 bleekselderijribben)
1 theelepel gemengde gedroogde kruiden of Italiaanse kruiden
1 theelepel zout
1/2 theelepel peper
3 teentjes knoflook, in blokjes gesneden
1/2 kopje rode wijn (elke droge tot medium wijn)
2/3 kopje water (runderbouillon of kippenbouillon kan ook worden gebruikt)
1 blik tomatensaus/passata (14–15 oz / 400 g blik)
2 eetlepels Worcestershiresaus
2 laurierblaadjes (optioneel)
Serveren: 1/4 kop gehakte peterselie + 1 eetlepel citroenschil

instructies:
 • Voorbereiden. Snijd de runderwangetjes in stukjes van 2 inch; je kunt ze desgewenst in kleinere stukjes snijden.
 • Fruiten. Zet de instelling Instant Pot op Saute op Normaal. Voeg olijfolie, uien, wortelen en bleekselderij toe en kook 2-3 minuten om iets zachter te worden. Roer een paar keer.
 • Voeg vlees en stukjes toe: Voeg in blokjes gesneden runderwangetjes, kruiden, smaakmakers en knoflook toe en kook 1-2 minuten, een paar keer roeren. Giet de wijn erbij en roer, gevolgd door 2/3 kopje water (of runderbouillon indien gebruikt). Roer door, schraap de bodem van de pan en druk op Annuleren om het bakproces te stoppen. Giet tot slot de tomatensaus erover en smeer uit, maar roer niet door (om aanbranden te voorkomen zakt het in tijdens het koken).
 • Zet het deksel vast en vergrendel het. Stel in op Handmatig/Druk Koken op HOGE druk gedurende 40 minuten. Na 3 pieptonen begint de Instant Pot druk op te bouwen (dit duurt ongeveer 10 minuten) en begint het koken. Zijkanten. Zodra de timer afgaat, laat u de druk op natuurlijke wijze ontsnappen.
 • Bereid ondertussen andere kanten zoals aardappelpuree en groenten of dingen die je nodig hebt voor een van de andere maaltijden. Zie onze ideeën hierboven. Wij zijn gek op runderwangetjes met gehakte peterselie en citroenschil, ook wel gremolata genoemd, dus dat kan je ook klaarmaken.
 • Maak het gerecht af. Open de deksel en roer het vlees door de saus. Het moet heel zacht zijn, gemakkelijk genoeg om met een vork te versnipperen. Je kunt de runderwangetjes serveren zoals ze zijn over aardappelpuree of je kunt een aardappelstamper gebruiken om het vlees af te breken en te versnipperen om er een ragusaus van te maken om over pasta te gaan. Als je van een dikkere saus houdt, kun je een mengsel van 1 eetlepel bloem en 3 eetlepels water (een zogenaamde slurry) in de stoofpot roeren terwijl deze heet is en het zal dikker worden.
Opmerkingen:

Meat & Veg Meal: serveer met gestoomde of gekookte sperziebonen en aardappelpuree

Pastamaaltijd: versnipper het vlees in de saus en serveer over gekookte pasta van welke aard dan ook, maar vooral lekker met pappardelle, tagliatelle of fettuccine en geraspte Parmezaanse kaas erop.

Taco Meal: schep de helft van het vocht eruit en voeg een eetlepel of twee tacokruiden toe aan de gekookte runderwangen, versnipperen met een vork of aardappelstamper; serveer met tortilla's, chipotle hete saus en gehakte koriander en uien, besprenkel met limoensap.

Pot Pie Meal: meng een eetlepel bloem en 3-4 eetlepels water in een kleine kom tot een gladde massa, roer de runderwangsaus erdoor om het dikker te maken. Voeg een kopje erwten of/en snij broccoli of boerenkool toe aan de gekookte runderwangetjes en doe alles over in een diepe taartvorm. Beboter de randen en beleg met uitgerold bladerdeegbladerdeeg. Bak in de oven volgens gebruiksaanwijzing bladerdeeg.

Bewaren & vriezer: Dit recept levert een grote partij runderwangetjes op die je in porties kunt verdelen en tot 4 dagen in de koelkast kunt bewaren of tot 3-6 maanden kunt invriezen.

Trefwoorden: rundvlees, runderwangetjes, vlees, instant pot, Italiaans

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @instantpoteats op Instagram en hashtag het #instantpoteats

GESMOORDE RUNDVLEES & AARDAPPELPARK

Terwijl de runderwangetjes in de pan zitten, maak je aardappelpuree en bereid je groenten voor om te stomen of te koken. Serveer met gehakte peterselie en citroenschil, ook wel gremolata genoemd. Op dezelfde manier kun je dit serveren als een stoofpotje over rijst, quinoa of bloemkoolrijst voor een koolhydraatarme/paleo/keto-maaltijd.

Gestoofde runderwangetjes met aardappelpuree

RUNDWANG RAGU PASTA

Eenmaal gekookt, gebruik een aardappelstamper of mes en vork om het vlees te versnipperen om van dit gerecht een rijke ragusaus te maken. Serveer overgekookte pasta van welke aard dan ook, maar vooral lekker met pappardelle, tagliatelle of fettuccine en geraspte Parmezaanse kaas erop.

Strek het uit: je kunt genieten van de helft van de runderwangetjes en de saus met aardappelen en groenten en wat reserveren voor de ragusaus; als je het vlees moet uitrekken, kun je altijd meer tomatensaus toevoegen bij het maken van de pasta-ragu.

Runderwangen ragu saus

Runderwangen ragu pasta Afbeelding door Sarah Tuck voor Dish.co

RUNDWANG TACOS

We gebruiken graag overgebleven gestoofde runderwangetjes voor taco's. Voeg een eetlepel of twee tacokruiden toe aan de gekookte runderwangetjes, rasp met een vork of aardappelstamper (we scheppen wat van de bouillon zodat het niet te pittig is); serveer met tortilla's, chipotle hete saus en gehakte koriander en uien, besprenkel met limoensap.

Instant Pot Rundvlees Taco's

RUNDVANG POTTAART

Een ander idee is om gestoofde runderwangen in een pottaart of een braadpan te gebruiken. Meng een eetlepel bloem en 3-4 eetlepels water in een kleine kom tot een gladde massa, roer de runderwangensaus erdoor om het dikker te maken. Voeg een kopje erwten of/en in blokjes gesneden broccoli of boerenkool toe aan de gekookte runderwangetjes en doe alles over in een diepe taartvorm. Beboter de randen en beleg met uitgerold bladerdeegbladerdeeg. Bak in de oven volgens gebruiksaanwijzing bladerdeeg. Bekijk dit recept (foto hieronder) voor inspiratie.

Runderwangpottaart

Tags:

Voor keukenmessen tot keukenapparatuur
Logo