Idiyappam recept | Hoe maak je idiyappam

Bron

Het keukenmes die je het meest zal gebruiken is het koksmes. Een lemmet zonder ribbels zorgt voor de minst mogelijke trauma aan groenten, fruit, vlees en vis. Wat elke keuken nodig heeft is een koksmes. Verzorg het goed door het keukenmes voor gebruik eerst aan te zetten met een aanzetstaal en maak deze met de hand schoon.

Idiyappam recept, een Zuid-Indiaas gestoomd gerecht met rijstmeel als hoofdingrediënt. Het is meestal bereid voor het ontbijt.

Idiyappam Zuid-Indiase verse rijstnoedels – Idiyappam

Dit is bekend met vele namen over de hele wereld. Rijstnoedels (vers), string hoppers, in Tamil, Idiyappam (இடியப்பம்) & nool puttu (நூல் புட்டு) evenals nool appam.

Het is bekend in Maleisië, serveer het met Gula melaka en noem het Putu Mayam (niet te verwarren met puttu ).

[feast_advanced_jump_to] Over

Het heeft vaak rijstmeel als hoofdingrediënt. Maar er kunnen ook variaties zijn, met gierst en ander meel. U kunt verschillende methoden volgen die beschikbaar zijn om het deeg te bereiden.

Traditioneel wordt voor de bereiding vers rijstmeel met rauwe rijst gebruikt. Maar de gemakkelijkste en meest gebruikelijke manier is het kopen van idiyappam-meel dat in de handel verkrijgbaar is.

Mijn moeder heeft speciaal idiyappammeel bereid en bewaart het voor later gebruik. Ze passeert elk jaar als ik haar bezoek.

Op mijn website kun je zien hoe je rijstmeel maakt. Het kan enigszins grof van textuur zijn voor idiyappam.

De manier van mijn moeder om idiyappammeel te bereiden is een beetje vervelend, maar geeft de zachtste resultaten. Ze verwerkt het rijstmeel in verschillende stappen waar ze weekt, tot meel maalt, zeef, stoom en weer zeef, droogt en opslaat.

Het proces van stomen geeft de extra zachtheid, maar je kunt het ook gewoon bereiden zoals in mijn post.

hoe maak je idiyappam Idiyappam over bamboe stoomboot meshGereedschap nodig

Idiyappam pers – Deze is verkrijgbaar in verschillende materialen.

Ik heb 3 verschillende pers – Houten pers, roestvrij staal van het schroeftype en een van messing.

Houten pers geeft de mooiste dunne idiyappam precies zoals het moet zijn. Het is voor mij ook makkelijk te hanteren. Die gebruik ik dus altijd.

Deze pers heeft geen verwisselbare platen. Het is vast en maakt alleen idiyappam of sev (ompodi).

Hij heeft net als een houten snijplank onderhoud nodig:

  • Laat het nooit in water weken.
  • Droog onmiddellijk af met een theedoek en droog het daarna in de zon.
  • Breng olie aan en houd het glanzend.

Pluspunten : Vriendelijk voor de handen. Geeft best uitziende dunne idiyappam

Nadelen : je kunt het alleen gebruiken voor het maken van idiyappam, sev. Heeft weinig verzorging nodig om het te onderhouden.

idiyappam-press Drie idiyappam-pers die ik hebVideo

Bekijk een snelle video over hoe idiyappam te maken in mijn YouTube-kanaal

Schroeftype

Het schroeftype is ook het gemakkelijkst te gebruiken, minder inspanning. Maar de plaat heeft grotere gaten dan de houten.

Ik hou eigenlijk van dikkere idiyappam dan dun, omdat dit het beste is voor idiyappam-variëteiten. Maar Vj & Aj houdt van dunne idiyappam, dus ik maak ook hetzelfde.

Voordelen : Gemakkelijk door te drukken, minder moeite om te knijpen en onderhouden is eenvoudig. Vaatwasserbestendig.

Nadelen : Geeft dikke idiyappams.

De bas / bronzen metalen zien er chic uit en het is hetzelfde als hout. Mijn MIL en ik kochten dit in de tempelstraat van Kumbakonam.

We hebben eigenlijk gevraagd om een houten toppersdeel om onze handen te redden van pijn.

Het is een goed idee en ik gebruik dit graag alleen om murukku en andere snacks te maken, niet om idiyappam te maken.

Voors : ziet er traditioneel uit, chic, geeft dunne idiyappam

Nadelen : het is een beetje hard voor de handen, het kost moeite om te knijpen als het deeg niet de juiste consistentie heeft. Reiniging heeft speciale aandacht nodig.

Steamer – Ik gebruik mijn idli-pot zelf om te stomen. U kunt ook de stoomboot gebruiken die bij u beschikbaar is.

Bamboe stoomboot bamboe stoomboot Stoomboot voor idiyappam

Hoewel je de idli-platen kunt invetten en de idiyappam erop kunt stomen, kun je ook deze coole gagets hebben.

Ik merk dat mijn idiyappam in een mum van tijd gaar is en zachte, luchtige resultaten geeft als ik mijn gaas gebruik.

Net zoals er een textuurverschil is in 'Thuni idli' en de idli plate idli.

Idiyappam stoomboot bamboe gaas – Een van mijn Mamis heeft dit voor mij en ik ben zo dankbaar dat ik heb ontdekt dat er zoiets bestaat.

Je kunt dit zien in mijn oudste berichten en nog steeds gebruik ik hetzelfde, het is ook milieuvriendelijk en duurzaam.

Je kunt het online kopen, maar ook willekeurig in kleine winkels vinden. Srilankaanse winkels hebben het ook in het buitenland. Ik heb zelfs hier in Singapore weinig India gezien.

Idiyappam-stoombootstandaard – Zo niet, dan kunt u deze standaard ook kopen. Het geeft een snellere stoomtijd.

Kant-en-klaar meel

In Singapore gebruik ik Baba's Idiyappam-meel. Het is verkrijgbaar in alle Indiase winkels

Maar wanneer ik naar India reis, geeft mama me haar zelfgemaakte bloem. Anders dan dat, geeft MIL me een merk met de naam Bharathi. Het is een merk van Chettinad en geeft de beste resultaten.

Probleemoplossen

Als het deeg tijdens het maken van deeg stijf en droog is, houd dan extra heet water bij de hand en strooi er een beetje heet water over om het goed te maken.

Als er meer water in het deeg zit, strooi dan bloem om de consistentie te corrigeren. Dit kan de idiyappam een beetje droog en broos maar beheersbaar maken.

soft-idiyappam Gekookte zachte idiyappamFAQ's

Waarom is idiyappam plakkerig en kan het de draden niet scheiden?

Als u idiyappam-variëteit wilt bereiden, moet u mogelijk de snaren scheiden.

Waarom gebeurt het? Enkele dingen om op te merken:

  • Als het deeg tijdens het maken van deeg te gaar is, gebeurt dit. Verlaag je watertemperatuur iets terwijl je deeg maakt.
    Dit komt omdat sommige meelsoorten gemakkelijk gaar worden, dus een te hoge temperatuur zorgt ervoor dat de bloem te gaar wordt.
    Het deeg ziet er zo dik en pasteus uit als het gebeurt, dus je kunt het op die manier begrijpen.
  • Overkoken van de idiyappam – Het duurt minder dan 2 minuten voordat de idiyappam kookt. Dat is nadat water kookt en stoom stijgt, precies 2 minuten voor een laagje idiyappam om te koken.
    Als je meer dan dat blijft koken, wordt het plakkerig.
  • Te veel lagen knijpen over en over. Zorg ervoor dat u maximaal 2 lagen uitknijpt en stoom voor minder tijd.

Waarom idiyappam moeilijk te drukken?

Zelfde reden als hierboven. Het deeg wordt tijdens het maken gaar. Verlaag de watertemperatuur.

Probeer te knijpen als het warm is. Dompel het deeg snel in water en druk op om het gemakkelijker te maken, voor het oplossen van problemen.

Mijn notities

Om consistente resultaten te krijgen, zoekt u een merk idiyappam-meel van goede kwaliteit (of bereidt u uw eigen rijstmeel met rijst van goede kwaliteit).

Blijf bij hetzelfde merk en vind de juiste watertemperatuur en handigheid volgens de kwaliteit van rijstmeel.

Laat het me weten in het opmerkingengedeelte als je nog vragen hebt, deel graag wat ik weet.

Bijgerecht

Je kunt serveren met:

  • Gezoete kokosmelk in een kom, ofwel met rietsuiker/of suiker. Breng het op smaak met kardemom.
  • Milde kurma of stoofpot.

Bekijk de recepten:

  • Groentestoofpot
  • Vellai kurma
  • Tomaten Kurma
  • Aardappel kurma

Idiyappam-recepten :

  • Lieve idiyappam
  • Paruppu idiyappam
  • Gevulde idiyappam
  • Citroen idiyappam

Receptkaart

idiyappam-nool-puttu

Pin afdrukken

Nog geen beoordelingen

Idiyappam recept

Idiyappam recept, een Zuid-Indiaas gestoomd gerecht met rijstmeel als hoofdingrediënt. Het is meestal bereid voor het ontbijt.
Cursus Ontbijt
Keuken Indiaas, Zuid-Indiaas
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 20 minuten
Porties 6 Porties
1x2x3x

Bekerafmetingen

Ingrediënten

  • ½ kopje rijstmeel of idiyappammeel
  • Water indien nodig
  • Zout indien nodig
  • 2 theelepel Sesamolie Verdeeld
KookmodusVoorkom dat je scherm donker wordt
instructies:

  • Kook eerst water in een sauspan. Voor kopje bloem heb ik 1 en ½ kopje water gekookt, hoewel dit misschien niet volledig nodig is.
  • Laat het aan de kook komen, neem ondertussen bloem, zout en een theelepel sesamolie in de mengkom.
  • Voeg het kokende water beetje bij beetje toe en meng het met een spatel om het bij de bloem te voegen.
  • Eenmaal kruimelig, voeg voorzichtig water toe en kneed op puree met de spatel zelf.
  • Als het deeg zonder droge bloem is gevormd, afgedekt 5 minuten laten staan.
  • Daarna, eenmaal genoeg om te hanteren, vet je handen in met sesamolie. Goed kneden.
  • Het deeg moet glad zijn, niet plakkerig zonder scheuren.
  • Altijd afgedekt bewaren om uitdrogen te voorkomen. Zeker als je grote hoeveelheden maakt.
  • Om idiyappam te maken, neem je de benodigde portie deeg, gewoon om ¾ van de pers te vullen.
  • Als je hem volledig vult, is het moeilijk om te knijpen, dus slechts een kwart of iets meer dan dat.
  • Ofwel over een ingevette idli-plaat of de idiyappam-stomer, druk de idiyappam als een laag of twee aan.
  • Kook water in idli pot / steamer, plaats het erin. Sluit deksel.
  • Ondertussen kun je de andere invetten en erover uitknijpen, de pers weer vullen.
  • Inmiddels zou de idiyappam gestoomd zijn (hangt ook af van de potmaat. De mijne is klein, dus wordt tussendoor supersnel gekookt).
  • Als je idli-pot / steamer groot is, kun je verschillende nummers van het idiyappam-gaas bij elkaar plaatsen en stomen.
  • Pas de kooktijd daar dus op aan. Nadat de stoom is opgekomen, is het echter slechts een kwestie van een paar minuten.
  • Onmiddellijk eruit halen en omkeren over een bord en bewaren in een hot pack/kom/braadpan.
  • Als je idiyappam-variëteit wilt bereiden, kun je de snaren scheiden als het zelf warm is. Gewoon zachtjes schudden om ruw te breken.
  • Het is niet nodig om het volledig te doen, want terwijl je mixt, wordt het vanzelf gescheiden.
Video

Opmerkingen:

  • Zorg ervoor dat je rijstmeel van goede kwaliteit gebruikt als je zelfgemaakt rijstmeel wilt gebruiken.
YoutubeHoud je van korte video's? Abonneer nu!
InstagramVermeld @rakskitchen of tag #rakskitchen als je dit recept hebt geprobeerd.

Stapsgewijze foto's

1. Kook eerst water in een sauspan. Voor kopje bloem heb ik 1 en ½ kopje water gekookt, hoewel dit misschien niet volledig nodig is.

stap1 rollend koken

Laat het aan de kook komen, neem ondertussen bloem, zout en een theelepel sesamolie in de mengkom.

stap2 zout olie

2. Voeg het kokende water beetje bij beetje toe en meng het met een spatel om het bij de bloem te voegen.

stap3 voeg een beetje toe

3. Eenmaal kruimelig, voeg voorzichtig water toe en kneed op een puree manier met behulp van de spatel zelf.

stap6 kruimelig

4. Als het deeg zonder droge bloem is gevormd, afgedekt 5 minuten laten staan.

stap7 aan de kant zetten

5. Daarna, eenmaal genoeg om te hanteren, vet je handen in met sesamolie. Goed kneden.

Het deeg moet glad zijn, niet plakkerig zonder scheuren.

step8 glad

6. Altijd afgedekt bewaren om uitdrogen te voorkomen. Zeker als je grote hoeveelheden maakt.

Om idiyappam te maken, neem je de benodigde portie deeg, gewoon om ¾ van de pers te vullen.

deeg vullen

7. Als je volledig vult, is het moeilijk om te knijpen, dus slechts een kwart of iets meer dan dat.

e vulling

8. Ofwel over een ingevette idli-plaat of de idiyappam-stomer, druk de idiyappam als een laag of twee aan.

knijp idiyappamvoor het stomen

9. Kook water in idli pot/stomer, plaats het erin. Sluit deksel.

Ondertussen kun je de andere invetten en erover uitknijpen, de pers weer vullen.

binnen stoombootstomen

10. Inmiddels zou de idiyappam gestoomd zijn (hangt ook af van de potmaat. De mijne is klein, dus wordt tussendoor supersnel gekookt).

klaar

11. Als je idli-pot / steamer groot is, kun je verschillende nummers van het idiyappam-gaas bij elkaar plaatsen en stomen.

Pas de kooktijd daar dus op aan. Maar nadat de stoom opstijgt, is het slechts een kwestie van een paar minuten…

      Voor keukenmessen tot keukenapparatuur
      Logo