Huisgemaakte Karamelsaus

Bron

Je huidige broodmes daar valt niet langer meer mee brood te snijden? Wij van keukengerijk.nl weten wat jij nodig hebt. Dit broodmes bijvoorbeeld gaat je blij maken. Er zijn geen bolletjes meer die zullen pletten of kruimelen dankzij dit kartelmes.

Deze zelfgemaakte karamelsaus komt recht uit de hemel! De ooey-kleverige, heerlijk zoete smaak zal je dolgelukkig maken, vooral als je je realiseert dat je dit aan zo ongeveer alles kunt toevoegen!

Deze karamelsaus, gemaakt van slechts een paar ingrediënten, is supergemakkelijk te maken en zal zelfs de zwaarste critici imponeren. Als je net zoveel van karamelsaus houdt als ik, besprenkel het dan op cupcakes , ijs en brownies en je kunt me later bedanken!

Caramel being dipped into a jar with a spoon. Zelfgemaakte karamel (en waarom het de beste is!)

De herfst kruipt over ons heen, wat betekent dat we op het punt staan appels en pompoenen te krijgen met de beste recepten! Elke keer als ik dit zelfgemaakte karamelrecept maak, kan ik het niet helpen, maar begin een lange lijst te maken met dingen waar ik dit aan kan toevoegen. Het is zo lekker dat ik het letterlijk aan alles probeer toe te voegen! Ik maak dit altijd en omdat het zo veel gebruikt kan worden! Ik stel voor dat je jezelf wat tijd bespaart en een paar batches van dit recept maakt! Dan heb je het hele seizoen wat beschikbaar!

Zelfgemaakte karamelsaus is zo lekker en dit recept spant de kroon! Het is de perfecte textuur en consistentie en staat hoog op mijn lijst met favoriete sauzen. De smaak is zoet en romig en heeft een heerlijk rijke smaak. Mijn kinderen vinden het heerlijk om appels te krijgen en ze hierin te dippen (en daar duiken de appels op waar ik het over had! Hallo herfst!). Door het op een van je favoriete desserts te sprenkelen of het te gebruiken in recepten die karamel nodig hebben, is het een goed idee om extra hiervan bij de hand te hebben. Ik weet dat je het zult gebruiken!

Karamelsaus Ingrediënten

Dit recept gebruikt maar een paar ingrediënten en met deze karamel hoef je niet de hele dag te koken! Het is heel eenvoudig en kan in slechts een paar minuten van begin tot eind worden gemaakt! Zie de receptenkaart hieronder voor een lijst met volledige metingen.

  • Water : Het water wordt gemengd met de suiker om een "natte karamel"-basis te creëren, zodat de suiker niet verbrandt.
  • Suiker : Gebruikt met het water als zoete basis.
  • Lichte glucosestroop : dit ingrediënt is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat uw karamel niet korrelig en kristalliseert.
  • Zout : gebruik gewoon tafelzout of koosjer zout in dit recept. Als je een groter zout gebruikt, voeg dan meer naar smaak toe. Dit recept zou met elk zout moeten werken.
  • Slagroom: Zet je slagroom in de koelkast voordat je deze in dit recept gebruikt. Je kunt ook lichte slagroom gebruiken, maar gebruik geen melk!
  • Vanille-extract : Voegt een beetje zoetheid toe en dit helpt echt om de zoete smaak van de andere ingrediënten naar voren te brengen.
  • Boter: Zorg ervoor dat u ongezouten boter gebruikt.

Hoe maak je het beste karamelrecept?

Zet 15-20 minuten opzij en je hebt een zelfgemaakte karamelsaus die je altijd bij de hand wilt hebben. Het is zo gemakkelijk dat je je afvraagt waar dit je hele leven is geweest!

  1. Mengen en roeren : In een middelgrote (3-4 liter) sauspan met zware bodem en hoge zijkanten, voeg het water, de suiker, de glucosestroop en het zout toe. Zet de kop op middelhoog vuur en roer constant met een houten lepel of hittebestendige spatel totdat de suiker volledig is opgelost.
  2. Kijk en DRAAI : Zodra het mengsel kookt, stop dan met roeren en kijk goed totdat het een amberkleurige kleur krijgt. Het kan ongeveer 10 minuten duren, maar de verandering zal vrij snel plaatsvinden. Als het in één gebied veel sneller donkerder lijkt te worden dan in de rest, draai dan voorzichtig de hele pot rond. ROER HET NIET! Roeren zal ervoor zorgen dat de karamel kristalliseert en onbruikbaar wordt.
  3. Roer en giet: Zodra het een medium amberkleur is, zet u het vuur laag tot medium-laag en roert u heel voorzichtig en langzaam de zware room erdoor. Het mengsel zal flink bubbelen en stomen. Blijf roeren tot het mengsel 230° bereikt (zachte bal) en haal dan van het vuur. Roer de vanille en boter erdoor. Giet in een hittebestendige glazen container en laat volledig afkoelen.
  4. Opwarmen: Om op te warmen voor serveren, verwarmt u in intervallen van 20 seconden in de magnetron.

Tips voor zelfgemaakte karamelsaus

Karamel kan kieskeurig zijn als je het kookt, maar als je het eenmaal probeert, zul je begrijpen waarom een paar dingen zo belangrijk zijn om te doen (of niet te doen) tijdens het koken. Hier zijn enkele tips die u zullen helpen om het bij uw eerste poging precies goed te doen!

  • Roer niet in de pot: karamel is een wispelturig ding. Een enkel kristal kristalsuiker kan een hele partij karamel verpesten. Gebruiksvoorwerpen zijn magneten voor suikerkristallen. Als je je karamel roert met een gebruiksvoorwerp voordat je de room toevoegt, loop je het risico dat er een suikerkristal in komt. Dit betekent dat je helemaal opnieuw moet beginnen! Draai in plaats daarvan voorzichtig de hele pot rond om je karamel te roeren.
  • Glucosestroop: door een paar eetlepels lichte glucosestroop toe te voegen, voorkomt u dat uw karamel kristalliseert. Het kan het niet 100% beschermen tegen suikerkristallen, maar het maakt de kans dat je karamel gaat kristalliseren een stuk lager.
  • Amberkleur: wachten op de diepere amberkleur is een spel van geduld, maar het heeft een grote beloning! Door de room te snel toe te voegen ontstaat er een bleke karamel die de diepe karamelkleur mist die je wilt!
  • Niet te gaar koken: gebruik een suikerthermometer om de siroop te koken tot hij net 230 graden bereikt. Als je het langer kookt, wordt de karamelsaus dikker dan je wilt.
  • Kleine batches: ik raad aan om een paar aparte batches te maken in plaats van het recept te verdubbelen of te verdrievoudigen. Door het toegevoegde volume kan de suiker niet gelijkmatig smelten.

Caramel on a spoon.

Karamel variaties

Zelfgemaakte karamelsaus is een veelzijdige, verrukkelijke traktatie die aan zoveel gerechten en desserts kan worden toegevoegd! Hier zijn enkele ideeën over hoe je deze geweldige saus kunt gebruiken!

  • Gezouten karamel: Als u een gezouten karamelsaus wilt maken, verhoogt u het zout tot 1 tl. Wil je het toch wat zouter, dan kun je meer naar smaak toevoegen.
  • Dip: je kunt dit gebruiken om pretzels, appels, bananen (eigenlijk alle soorten fruit) te dippen en het voegt zo'n leuke smaak toe!
  • Drizzle: Ik vind het heerlijk om dit op ijs of brownies of cake te druppelen…. Heb ik je al overtuigd van hoe geweldig het is?
Makkelijke karamelsaus bewaren

Karamelsaus is een heerlijke aanvulling op nachtelijke ijstraktaties! Bewaar het in de koelkast voor tussendoortjes. Het kan een paar weken duren… als je weerstand kunt bieden en het zo lang kunt volhouden!

  • Koelkast: Bewaar in een luchtdichte verpakking in de koelkast tot 3 weken. Opwarmen in de magnetron in intervallen van 20 seconden voor het opdienen.
  • Aanrecht: ik raad niet aan om dit op het aanrecht te bewaren. Je kunt het op het aanrecht bewaren in een luchtdichte verpakking maar de houdbaarheid wordt drastisch teruggebracht tot 3 dagen.
  • Diepvriezer: In een luchtdichte verpakking maximaal 3 maanden invriezen. Ontdooi in de koelkast. Warm het vervolgens op in de magnetron (20 seconden per keer, tussendoor roeren).

An apple being dipped in caramel sauce.

Meer zelfgemaakte toppings om te proberen

Net als deze karamel, ben ik dol op het proberen van verschillende sauzen die ik kan dippen en besprenkelen met zo ongeveer alles! Het verandert de snacktijd bij mij thuis en het is een lekkere traktatie om naar uit te kijken! Hier zijn nog een paar van dat soort dingen die je kunt proberen. Hoewel je daar misschien spijt van krijgt, want dan ben je net als ik verslaafd! Veel geluk!

Dressings, Sauzen en Dips

Huisgemaakte Kaassaus

Dressings, Sauzen en Dips

Copycat Chick fil A Sauce Recept

Dressings, Sauzen en Dips

Pindasaus

Dressings, Sauzen en Dips

Makkelijke zelfgemaakte barbecuesaus

Homemade Caramelsaus afdrukken

Deze zelfgemaakte karamelsaus komt recht uit de hemel! De ooey-kleverige, heerlijk zoete smaak zal je dolgelukkig maken, vooral als je je realiseert dat je dit aan zo ongeveer alles kunt toevoegen!
Cursus Dessert, Saus
Keuken Amerikaans
Trefwoord karamelsaus, huisgemaakte karamelsaus
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 2 kopjes
Calorieën 1029kcal
Auteur Alyssa Rivers
Ingrediënten

  • ½ kopje water
  • 1 ¼ kopje kristalsuiker
  • 1 eetlepel lichte glucosestroop
  • ½ theelepel zout
  • 1 kop zware room gekoeld
  • ½ theelepel vanille-extract
  • 2 Eetlepels ongezouten boter
instructies:

  • Voeg in een middelgrote (3-4 liter) pan met zware bodem en hoge zijkanten het water, de suiker, de glucosestroop en het zout toe. Zet het vuur op middelhoog vuur en roer constant met een houten lepel of hittebestendige spatel tot de suiker volledig is opgelost.
  • Als het mengsel kookt, stop dan met roeren en let goed op totdat het een amberkleurige kleur krijgt. Het kan ongeveer 10 minuten duren, maar de verandering zal vrij snel plaatsvinden. Als het in één gebied veel sneller donkerder lijkt te worden dan in de rest, draai dan voorzichtig de hele pot rond. ROER HET NIET! Roeren zal ervoor zorgen dat de karamel kristalliseert en onbruikbaar wordt.
  • Zodra het een medium amberkleur is, zet u het vuur laag tot medium-laag en roert u heel voorzichtig en langzaam de zware room erdoor. Het mengsel zal flink bubbelen en stomen. Blijf roeren tot het mengsel 230° bereikt (softbal) en haal dan van het vuur. Roer de vanille en boter erdoor. Giet in een hittebestendige glazen container en laat volledig afkoelen.
  • Om op te warmen voor serveren, verwarmt u in intervallen van 20 seconden in de magnetron.

Voeding

Calorieën: 1029kcal | Koolhydraten: 137g | Eiwit: 3g | Vet: 55g | Verzadigd vet: 35g | Meervoudig onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 16g | Transvet: 1g | Cholesterol: 193 mg | Natrium: 639 mg | Kalium: 97 mg | Suiker: 133g | Vitamine A: 2099IU | Vitamine C: 1 mg | Calcium: 86 mg | IJzer: 1 mg

Tags:

      Voor keukenmessen tot keukenapparatuur
      Logo