Hout Apple-koeler

Bron

Een mes kopen? Vanzelf sprekend kijk je het eerst op keukengerijk.nl de specialist in alle keukenmessen. Dit kartelmes bijvoorbeeld gaat je blij maken. Met broodmessen als deze zal kruimelen en plat drukken in het verleden behoren.

Als je er niet bekend mee bent, is Wood Apple een vreemde vrucht. Het heeft een zeer harde schaal en een groenachtig bruine kleur. Als je het eenmaal openbreekt, en dat kost wat kracht, vind je een funky ruikende plakkerige bruine vezelige pulp en kleine witte zaadjes. Toch kan deze ietwat onopvallende vrucht verrassen. Dat was ik zeker toen ik de Wood Apple Cooler probeerde die ik ermee maakte.

Wood Apple is heel anders dan de Stone Apple of Bael, een andere vrucht die behoorlijk populair is in Noord-India. Wood Apple is inheems in het Indiase subcontinent. Het is ook bekend als Kothbel, Kaitha, Vilam Pazhaml, Belada Hannu, enz. in het hele land. Het vruchtvlees van deze vrucht is vrij samentrekkend en mond rimpelig zuur. Het doet denken aan een extra zure tamarinde. Wood Apple heeft veel geneeskrachtige eigenschappen die eraan worden toegeschreven in de Ayurveda en de volksgeneeskunde.

Ik had over de Wood Apple gelezen, maar kwam hem pas onlangs tegen. Onrijpe houtappels zijn groenachtig bruin van kleur en hebben een lichte "stuiter" wanneer ze vallen. Volledig rijp fruit wordt donkerbruin, heeft een sterker aroma en verliest de veerkracht. Het rijpt meestal in ongeveer 10 dagen.

Je hebt een hamer, een zwaar bot mes of iets dergelijks nodig om de schaal van de Wood Apple open te breken. Sla het anders op beton of een harde vloer en het zou moeten breken. Schraap de vezelige ingewanden eruit en laat ze een paar uur in wat water weken. Wrijf vervolgens goed met je vingers om het vruchtvlees eruit te halen. Knijp de vezels en zaden eruit en je blijft zitten met een dikke, enigszins stroperige bruine pulp. Dit kan maximaal een maand worden gekoeld.

Het vruchtvlees van de vrucht wordt meestal gebruikt om een "sharbath" of koeler te maken. Srilanka, waar dit bijzonder populair is, maakt er een gezoete drank van, met kokosmelk, chutneys, jam en zelfs ijs. Mijn vriendin Deepa maakt er een Rasam mee. Ik zou denken dat je dit overal zou kunnen gebruiken waar je tamarinde gebruikt, met aanpassingen naar smaak.

Deze Wood Apple Cooler kun je bereiden door als zoetstof een suikersiroop te maken. Ik gebruik liever rietsuiker. Dit lijkt veel op de manier waarop ik Paanakam maak, maar de smaak is heel anders. Gebruik frisdrank in plaats van water als je de voorkeur geeft aan een koolzuurhoudende drank.

Houten appelkoeler afdrukken

Een zomerkoeler gemaakt van houtappelpulp. gezoet met rietsuiker en op smaak gebracht met gedroogde gember, gemalen peper en komijn.
Cursus Drankjes
Indiase keuken
Voorbereidingstijd 1 uur 30 minuten
Porties 4 porties
ingrediënten

 • 1 houten appel
 • 1 1/2 kopjes water
 • Gepoederde rietsuiker
 • Fijn geraspte gedroogde gember
 • Geplette zwarte of witte peper
 • Komijnpoeder
 • Zout naar smaak
 • 1 1/2 tot 2 kopjes water om te verdunnen
 • IJs optioneel
instructies:

 • Breek de houtappel en haal het vruchtvlees eruit. Week het vruchtvlees ongeveer een uur in 1 1/2 kopjes water. Gebruik je vingers of een vork om het geweekte vruchtvlees te breken. Zeef de vezels en de zaden en druk de pulp door een zeef. Gooi de zaden en vaste stoffen weg. Je kunt deze pulp een paar dagen in de koelkast bewaren als je hem niet meteen gebruikt.
 • Als je suikersiroop hebt kun je die gebruiken. Ik geef de voorkeur aan poedersuiker. Doe het vruchtvlees en de poedersuiker in een grote kom. Mogelijk moet u meer toevoegen, omdat houtappelpulp behoorlijk zuur kan zijn van smaak. Roer goed om op te lossen, voeg de resterende ingrediënten toe en meer water om te verdunnen. Pas de hoeveelheid rietsuiker en andere ingrediënten naar eigen smaak aan.
 • Serveer op kamertemperatuur, met ijs of gekoeld.

De post Hout Appel Koeler verscheen eerst op Mijn Diverse Keuken – Een Vegetarische Blog.

Voor keukenmessen tot keukenapparatuur
Logo