Grittibänz of Weckmann

Bron

Wat jouw keukenla kan gebruiken is een fonkelnieuw keukenmes, wat dacht je van een groentemes? Met scherp gereedschap zal je stukken beter kunnen snijden, je bent een echte keukenheld aan het worden. Zonder moeite snijden? Geef de zware taken aan het keukenmes, dan komt het helemaal goed. Daarna even onder de keukenkraan afspoelen en aan de magneetstrip ophangen. Vergeet trouwens niet je mes schoon te maken, doe dit gewoon onder de kraan, in de wasmachine gaat het handvat kapot.

Ik maakte kennis met de Grittibänz of Weckmann door mijn goede vriendin Finla . Ze maakt ze elk jaar voor haar kerstvieringen. Ze bellen me al een tijdje en vorig jaar kreeg ik zelfs haar recept voor hen. Deze kerst ben ik er eindelijk toe gekomen om ze dit jaar te maken met een iets ander en niet zo authentiek recept.

Grittibänz of Weckmann zijn vrijwel hetzelfde. Het zijn lichtzoete broden in de vorm van mannen en vrouwen. Centraal Zwitserland noemt ze Grittibänz, terwijl Duitsland ze Weckmann noemt. Basel noemt ze Grättimaa, Zürich en Thurgau noemen ze Elggermaa, Frans Zwitserland noemt ze Saint Nicolas of Bonhomme de Saint Nicolas terwijl het Italiaanse deel ze kent als Pupazzo di San Nicolao!

Ze zijn ook bekend als Stutenkerl in Duitstalige landen. Stuten verwijst naar het zoete deeg en Kerl is het Duitse woord voor jongen. Enkele andere namen zijn Kiepenkerl, Klaaskerl, Hefekerl, Mannele, Stutenmann, Mannala Boxemännchen. Je kunt zien hoe populair ze zijn.

Zwitserland viert, net als veel andere delen van Europa, St. Nicholas Day op 6 december. Er wordt aangenomen dat Samichlaus en zijn helper Schmutzli op deze dag kinderen bezoeken. Als de kinderen braaf zijn geweest, krijgen ze een zak vol lekkers zoals noten, peperkoek, chocolade, een sinaasappel en een Grittibänz. In Duitsland wordt Weckmann gemaakt voor St. Martin's Day op 11 november.

Grittibänz gaat blijkbaar terug tot de jaren 1800 en de naam komt van twee woorden. Gritti betekent gespreid of gebogen (beschrijft de benen) en Banz uit Benedikt, een veel voorkomende naam in die tijd om naar een man te verwijzen. Grittibänz of Weckmann waren oorspronkelijk niet zoet en gemaakt met gewoon brooddeeg. Tegenwoordig zijn ze gemaakt van een zoet verrijkt deeg en meestal versierd met rozijnen en Hagelzucher (parelsuiker). Soms worden ze gemaakt met een pijp in hun mond, of een bundeltje stokjes, maar meestal een chocoladestokje.

Hoe je ze ook noemt, het valt niet te ontkennen dat ze schattig zijn. Ze zijn de perfecte kersttraktatie en een goede manier om met kinderen te bakken, net zoals het bouwen van een peperkoekhuis. Je kunt elk verrijkt deeg gebruiken dat lijkt op dat voor het maken van Zopf voor het maken van deze figuren. Dit recept maakt 4 Grittibänz of Weckmann.

Het deeg komt gemakkelijk genoeg samen. Het moet zacht, glad en elastisch zijn en het moet de " raamtest " doorstaan. Het vormgeven van de figuren kost wat tijd, maar het is niet moeilijk om te doen. Als je een warme keuken hebt, is het aan te raden om de rest van het deeg in de koelkast te zetten terwijl je aan portie voor portie werkt. Hiermee wordt voorkomen dat de individuele cijfers met verschillende snelheden stijgen. Ik heb sinaasappelschil aan mijn deeg toegevoegd, wat niet traditioneel is, maar het is het naar mijn mening waard.

Bekijk deze demonstratievideo's over het vormgeven van Grittibänz of Weckmann en andere voordat u begint. Rozijnen en parelsuiker worden meestal gebruikt om te decoreren, maar je kunt ook andere dingen gebruiken zoals amandelen, chocoladeschilfers, enz. Deze broden blijven ongeveer 2 tot 3 dagen in een brooddoos. Verfris ze in de oven voor het eten. Ze kunnen in folie worden verpakt en ongeveer 2 maanden worden ingevroren.

Grittibänz of Weckmann . afdrukken

Lichtzoete en schattige kersttijd, versierde broden in de vorm van een mens uit Zwitserland/Duitsland, op smaak gebracht met sinaasappelschil.
Natuurlijk brood
Keuken Zwitsers
Voorbereidingstijd 3 uur
Kooktijd 20 minuten
Porties 4 Grittibänz of Weckmann
ingrediënten

Voor het deeg :

 • 3 1/2 kopjes bloem voor alle doeleinden
 • 1 1/4 tl zout
 • 1 1/4 theelepel instantgist
 • 1 ei
 • 1/4 kop suiker
 • Zeste van 1 sinaasappel optioneel
 • 3/4 kop melk op kamertemperatuur
 • 75 g ongezouten boter zacht op kamertemperatuur
Voor beglazing en decoratie:

 • Room of melk
 • Rozijnen
 • Parelsuiker
 • Amandelen gehalveerd
instructies:

 • Doe alle ingrediënten in de kom van je kneedmachine behalve de melk en boter. Goed mengen. Voeg dan de melk toe en meng. Voeg de boter toe en kneed tot een zacht, glad en elastisch deeg. Voeg zo nodig wat meer melk of bloem toe om deze consistentie te bereiken. Je kunt ook met de hand kneden.
 • Vorm het deeg tot een bal en plaats het in een goed geoliede kom, draai het rond zodat het volledig bedekt is. Dek het losjes af en laat het rijzen tot het dubbele volume (ongeveer 1 1/2 uur).
 • Kneed voorzichtig om het deeg te ontgassen. Verdeel het in 5 gelijke porties. Dit is voor 4 Grittibänz of Weckmann en het vijfde deel is voor de versieringen. Elke Grittibänz zal ongeveer 7 tot 8 inch lang zijn.
 • Bekijk de video's voordat u verder gaat met het vormgeven. Rol elk van de 4 porties in een blok. Ergens tussen 1/4e en 1/3e afstand van het ene uiteinde van de stam, gebruik je pink tijdens het rollen om een holte te vormen die de nek van de figuur zal zijn. Het logboek zou nu een hoofd en een lichaam moeten hebben. Doe dit met alle vier de logs.
 • Werk met één blok tegelijk en zet de andere in de koelkast als je een warme keuken hebt. Snijd met een schraper het lichaam in benen en armen. Gebruik stukken van de vijfde bal deeg om hoeden, sjaals, haar voor de vrouwen, riemen, arm- en beenbanden, enz. te maken. Gebruik rozijnen voor de ogen en knopen. Zorg er wel voor dat de rozijnen er goed in worden geduwd. Zorg er ook voor dat de uiteinden van sjaals, stropdassen, enz. goed onder het figuur worden gestopt, anders komen ze los tijdens het bakken.
 • Eenmaal gevormd en gedecoreerd, plaats je het op met bakpapier beklede bakplaten en zet je het ongeveer 20 tot 30 minuten terug in de koelkast. Als u klaar bent om te bakken, bestrijkt u het met een mengsel van room en melk (1:1). Je kunt ook eierwas gebruiken. Gebruik gehalveerde amandelen en parelsuiker ter decoratie. Licht naar beneden drukken. Ze blijven beter op het met room geborstelde deeg plakken. Versier zoals je wilt.
 • Bak op 190C (375F) gedurende ongeveer 20 minuten tot ze gaar en goudbruin van kleur zijn. Koel op een rooster.

Het bericht Grittibänz of Weckmann verscheen eerst op Mijn diverse keuken – een vegetarisch blog .

Tags:

Voor keukenmessen tot keukenapparatuur
Logo