Gefrituurde Calamari (Air Fryer, Paleo, Glutenvrij)

Bron

Een koksmes bestellen? Dit exemplaar, is er eentje om bij je keukenmessen toe te voegen. Een prachtig design en natuurlijk zeer scherp. Dit mes is een mooie uitbreiding op ieders messenset.

Deze krokant van buiten, mals van binnen gefrituurde calamares zijn eenvoudig te maken op het fornuis of in de airfryer! Als je glutenvrij, notenvrij, paleo of een Whole30 doet, kun je dit Italiaans-Amerikaans geïnspireerde knapperige voorgerecht nog steeds met smaak eten!

Een shot schotels met paleo gefrituurde calamares naast kleine kommen marinara en gesneden citroenen

Sinds mijn kindertijd is een van mijn favoriete voorgerechten in Italiaanse restaurants gefrituurde calamares (of calamari fritti), de iconische knapperige ringen van malse inktvis die je in Marinara-saus kunt dopen. Maar toen ik meer dan tien jaar geleden paleo en glutenvrij ging eten, dacht ik dat mijn dagen van kauwen op schotels met calamares voorbij waren… tot nu toe!

Het kostte veel testen, maar mijn recept voor gefrituurde calamares kreeg een dikke duim omhoog van iedereen in de familie. Bonus: als je een hekel hebt aan de drukte en het gedoe van het frituren van je eten, heb ik instructies voor de luchtfriteuse toegevoegd die net zo goed (of zelfs beter) werken dan de standaard kookmethode!

Een handdipbare paleo en glutenvrije gefrituurde calamares in een kom marinarasaus.

Waar kun je calamares kopen?

Calamari, het Italiaanse woord voor inktvis, wordt vaak gebruikt als de culinaire term voor elk gerecht met inktvis als hoofdevenement. Je kunt het kopen bij je lokale vismarkt of in de diepvriesafdeling van veel supermarkten. Het is gemakkelijk te bereiden; tenzij je het vers koopt, wordt de meeste inktvis bevroren en al klaargemaakt om te koken. Het enige wat je hoeft te doen is het te ontdooien en in stukken te snijden!

Ik koop bevroren pakketten van 1 pond van de volledig schoongemaakte wilde calamares van het merk The Town Dock – sterker nog, ik bewaar verschillende pakketten in mijn vriezer. U kunt een winkel dat het in de buurt van je verkoopt rechterkant hier . Als ik trek heb in gefrituurde calamares, gooi ik het pakketje gewoon in de koelkast en laat ik het 8 tot 10 uur ontdooien. (Wilt u geen calamares bakken? Hier is mijn recept voor gegrilde calamares en geroosterde paprika's .)

Hoe maak je calamares mals zonder melk?

Niet-malse calamares kan een super rubberachtige textuur aannemen, dus de meeste mensen maken het mals door het in wat karnemelk of melk te pekelen. Als je echter, zoals ik, zuivelvrij bent, moet je een alternatieve methode vinden die even effectief is. Na wat onderzoek te hebben gedaan, kwam ik een recept van America's Test Kitchen tegen dat zuiveringszout en zoutpekel gebruikt om de inktvis mals te maken en op smaak te brengen.

Zout toevoegen aan een glazen kom gevuld met water en zuiveringszout om een alkalische pekel te maken.

Volgens de voedselnerds van Cook's Illustrated , "verhoogt het kort weken van vlees [of eiwit] in een oplossing van zuiveringszout en water de pH op het vleesoppervlak, waardoor het moeilijker wordt voor de eiwitten om zich overmatig te hechten, waardoor het vlees mals en vochtig blijft. als het gaar is.” En raad eens? Deze methode werkt perfect.

Hoera! Wetenschap!

Kun je calamares maken in de heteluchtfriteuse en Whole30-compatibel?

Ja! Je kunt dit gerecht zeker in de luchtfriteuse maken – gedetailleerde instructies staan hieronder. De calamares wordt zelfs knapperiger en blijft langer knapperig dan de inktvis die ik in avocado-olie heb gebakken. Bonus toegevoegd? Dit recept is Whole30-compatibel als je het in de airfryer kookt!

Een airfryermand gevuld met paleo, glutenvrije en Whole30 gefrituurde calamares

De truc om perfect gefrituurde calamares uit de heteluchtfriteuse te halen, is door voor het koken een mooie laag avocado-olie op de inktvis te spuiten en het mandje halverwege het kookproces te schudden. Omdat elke airfryer net iets anders is, moet je hem vanaf 6 minuten controleren om ervoor te zorgen dat je de calamares niet te gaar kookt.

Het opwarmen van overgebleven gefrituurde calamares in de heteluchtfriteuse is ook mijn favoriete methode om knapperige resultaten te krijgen – plaats ze gewoon 2 tot 3 minuten op 400 ° F of tot ze weer knapperig zijn. (Psst! Dit is de airfryer die ik aanraad .)

ingrediënten

Een overheadshot van de rauwe ingrediënten om paleo gefrituurde calamares te maken in de airfryer of op het fornuis.

  • Zuiveringszout : Om de calamares mals te maken, maak ik een pekel met zuiveringszout, koosjer zout en water.
  • Diamond Crystal koosjer zout : ik gebruik dit zout in de pekel en ook als afwerkingszout als de calamares uit de friteuse of airfryer komt. Als u tafelzout of koosjer zout van het merk Morton gebruikt, gebruik dan ongeveer de helft van de gespecificeerde hoeveelheid zout.
  • Calamari, buizen en tentakels : Koop vooraf schoongemaakte calamares die zowel hele lichamen als tentakels hebben. Voorgesneden inktvisringen kunnen soms te dun zijn.
  • Cassavemeel : Een glutenvrij en paleo-vriendelijk meel dat een goede vervanging is voor bloem voor alle doeleinden. Ik koop en raad het merk van Otto aan .
  • Tapiocazetmeel/bloem : Om de coating extra krokant te maken, voeg ik tapiocazetmeel toe. Dit is een graanvrije optie die rijst en maizena vervangt in traditionele recepten. Aardappel- en arrowrootzetmeel werken ook.
  • Versgemalen zwarte peper : Het voegt een pittige bite toe aan de calamares.
  • Eiwitten : ik gebruik geklopte eiwitten om de bloemlaag aan de calamares te laten hechten. Het eiwit in eiwitten helpt ook bij het bruinen van de coating op de inktvis. Ik ben niet zeker van een goed alternatief als je geen eieren verdraagt – als je er een probeert die werkt, laat het ons dan weten in de comments!
  • Avocado-olie of avocado-oliespray : Avocado-olie is mijn favoriete olie voor frituren of koken op hoge temperatuur. Het heeft een geweldig vetzuurprofiel (voornamelijk oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vet) en een hoog rookpunt.
  • Citroenpartjes : een scheutje vers citroensap voegt een pittige helderheid toe die de rijkdom van gefrituurde calamares in evenwicht houdt.
  • Marinarasaus (optioneel) : Als je nostalgische gevoelens hebt voor een Italiaans-Amerikaanse restaurantervaring, verwarm dan een klein bakje met marinarasaus als dipsaus. Natuurlijk kun je zelfgemaakte gebruiken, maar meestal giet ik gewoon wat in de winkel gekochte, Whole30-compatibele Rao's Marinara-saus .

Hoe maak je paleo en glutenvrije gefrituurde calamares Snijd de calamares in stukken

Dep de calamares droog en snijd het lichaam in ringen van -inch dik. Heb je tentakels? Knip eventuele superlange exemplaren af.

Snijd schoongemaakte calamares in 3/4-inch ringen op een houten snijplank.

Maak een snelle pekel

Voeg de baking soda, wat Diamond Crystal koosjer zout en water toe in een grote kom en roer tot het is opgelost.

Een blauwe siliconen spatel roert een zoutoplossing in een heldere kom.

Dompel de voorbereide calamares onder in de pekel en zet de kom 15 minuten in de koelkast.

Twee handen voegen gesneden calamares toe aan een heldere kom gevuld met een heldere vloeistof.

Terwijl de calamares aan het pekelen is, bereidt u de ingrediënten voor om de coating te maken.

Bereid de coating voor op de calamares

Klop het cassavemeel, het tapiocameel en de zwarte peper in een ondiepe kom door elkaar.

Een hand gebruikt een garde om bloem in een ondiepe bruine kom te mengen.

Klop in een aparte middelgrote kom de eiwitten tot ze schuimig zijn.

Een garde is het kloppen van eiwitten tot ze schuimig zijn in een glazen kom.

Plaats ten slotte een rooster in een omrande bakplaat. Je legt de met bloem beklede calamares op dit rooster voordat je ze frituurt.

Bagger de calamares

Als de 15 minuten pekelen voorbij zijn, giet je de calamares af en dep je ze droog met keukenpapier of met schone theedoeken.

Twee handen deppen rauwe calamares droog tussen twee stukken keukenpapier.

Voeg de calamares toe aan de opgeklopte eiwitten en schep goed om.

De calamares toevoegen aan een kom gevuld met geklopt eiwit

Schud in kleine porties het overtollige eiwit eraf en haal de calamares door het bloemmengsel. Zorg ervoor dat de binnenkant van de calamaresringen en alle tentakels goed bedekt zijn met het bloemmengsel.

Twee handen baggeren een calamaresring in een ondiepe schaal gevuld met graanvrij meel.

Schud de overtollige bloem eraf en plaats de gecoate calamares op het voorbereide rooster in de omrande bakplaat.

Een hand voegt gebaggerde calamaresringen toe aan een rek op een omrande bakplaat.

Nu ben je klaar om de calamares te frituren of in de airfryer te doen!

Zo bak je de calamares op de kookplaat

Giet de avocado-olie in een grote Nederlandse oven of hoge pan. De olie moet ongeveer 2 centimeter aan de zijkanten reiken. Verhit de olie op middelhoog tot het 350 ° F bereikt. De sleutel tot perfect gefrituurd voedsel is ervoor te zorgen dat de olietemperatuur correct is. Ik gebruik mijn ChefAlarm of Thermapen One thermometer om mijn olietemperatuur in de gaten te houden. Niemand wil doorweekte, vette calamares!

Een lachende Aziatische vrouw giet avocado-olie in een pot op een inductiekookplaat.

Voeg de helft van de calamares toe aan de hete olie en frituur 2 tot 3 minuten of tot ze goudbruin zijn, af en toe roeren zodat de calamares niet aan elkaar plakken.

Een spinnenzeef voegt paleo calamares toe aan een grote pan hete olie

Gebruik een schuimspaan of spinzeef om de gefrituurde calamares over te brengen naar een met keukenpapier beklede plaat.

Goudbruine paleo gefrituurde calamares met een zeef overbrengen naar een met keukenpapier beklede plaat.

Kruid de gefrituurde calamares met een snufje zout. Herhaal bovenstaande stappen met de resterende helft van de calamares. Eet de calamares nu hij nog warm is!

Een lachende Aziatische vrouw strooit zout op een bord gebakken calamares. Zo kook je Whole30 gefrituurde calamares in de airfryer

Verwarm uw heteluchtfriteuse voor op 400 ° F. Als het op temperatuur is, spuit je de bodem van het mandje in met avocado-olie en voeg je genoeg calamares toe om een enkele laag op de bodem van het mandje te krijgen. Spuit de calamares royaal in met avocado-olie – te weinig olie en de coating blijft poederig!

Avocado-olie spuiten op calamares in een heteluchtfriteusemandje

Luchtfrituur 6 tot 8 minuten of tot ze goudbruin en knapperig zijn aan de buitenkant, terwijl je halverwege de inhoud van het mandje schudt. Elke heteluchtfriteuse is iets anders, dus begin met het controleren van uw calamares na 6 minuten om ervoor te zorgen dat u ze niet te gaar kookt.

Een hand sluit een airfryer gevuld met calamares.

Leg de calamares op een bord en breng direct op smaak met een snufje zout. Herhaal bovenstaande stappen met de overige calamares.

Wat te serveren met gefrituurde calamares

Gefrituurde calamares smaakt het best met een scheutje vers citroensap en geserveerd met een dipsaus. Enkele van mijn favoriete dipsauzen zijn marinarasaus, ketchup, sriracha, sriracha-mayonaise en ranchdressing.

Een overheadshot van drie borden met paleo en glutenvrije gefrituurde calamares. Er is een kleine kom met marinarasaus erin en partjes citroen aan de zijkant?

Meer gefrituurde paleo recepten

Heb je trek in gefrituurde paleo-recepten of knapperige dingen om in een lucht te koken..

Voor keukenmessen tot keukenapparatuur
Logo