Garnalen- en avocadosalade (Whole30, Paleo, Low Carb)

Bron

Waar je veel aan hebt is een nieuw keukenmes, wat zou je denken van een kaasmes? Een fonkelnieuw scherp keukenmes maakt van alle maaltijden een kunstwerk. Met gemak door het brood en dat met een enkele snijbeweging. Na een goed vervulde taak hang je jouw nieuwe keukenmes weer op aan een magneetstrip. Mes altijd schoon op, iedereen met een kokshart verzorgt messen onder de kraan en niet in de afwasmachine.

Deze pittige, eiwitrijke garnalen- en avocadosalade is de perfecte wintermaaltijd. Wanneer je zin hebt in een licht en bevredigend gerecht om je weer op het goede spoor te krijgen, maak dit dan!

Een overhead shot van een kom gevuld met garnalen en avocadosalade. Onderaan staat een rode banner met de tekst paleo, whole30, glutenvrij en low carb

Als ik een snel en eenvoudig diner nodig heb (vooral nadat ik me te veel heb overgegeven aan paleo-traktaties), wend ik me tot deze bevredigende garnalen- en avocadosalade. Dit recept is toevallig ook Whole30-compatibel, paleo en low carb – niet dat iemand aan de eettafel het zal merken!

Een overheadshot van vier kommen garnalen- en avocadosalade met venkel, rucola, sinaasappelpartjes en pistachenoten.

Zoals blijkt uit mijn Mexicaans geïnspireerde Paleo Shrimp Tacos-recept , ben ik dol op de combinatie van koriander, limoen, garnalen en avocado, maar ik heb misschien net een even verbazingwekkende smaakcombinatie gevonden. Na het verslinden van een Siciliaanse salade van rucola en venkel met sinaasappelpartjes en noten in een lokaal restaurant, werd ik geïnspireerd om dit mediterraan geïnspireerde recept te bedenken.

Deze salade is een caleidoscoop van texturen en smaken: malse rucola en knapperige venkel worden in evenwicht gehouden met sappige stukjes sinaasappel en een pittige vinaigrette. Het zijn allemaal gemakkelijk te vinden ingrediënten in de herfst- en wintermaanden.

Na wat prutsen in mijn testkeuken, kreeg ik deze onweerstaanbare Californische voorgerechtsalade met daarop in de pan aangebraden garnalen en stukjes boterachtige avocado. Het zal je van je sokken blazen!

Ingrediënten

Een overheadshot van de grondstoffen voor garnalen- en avocadosalade

  • Garnalen : Zie hieronder voor mijn aanbevelingen. Als je niet van garnalen houdt, kun je 4 kopjes geraspte gekookte kip vervangen.
  • Diamond Crystal koosjer zout
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Extra vergine olijfolie
  • Champagneazijn : Sherryazijn, limoensap of citroensap werken ook goed in de dressing.
  • Dijon mosterd
  • Babyrucola : Het voegt een peperige bite toe die goed contrasteert met de garnalen en zoete sinaasappelschijfjes. Gebruik gerust je favoriete slamelange of lentemix als je niet van rucola houdt.
  • Venkelknol : Dun geschoren venkel geeft de greens een knapperige bite met dropsmaak. Gebruik een Japanse mandoline om de dunste plakjes te krijgen! Geen fan van venkel? Dun gesneden komkommer voegt ook crunch toe zonder de anijsachtige ondertoon.
  • Marine-sinaasappel : ik ben dol op het toevoegen van zoete marine-sinaasappels om de salade een vleugje zoetheid te geven, maar grapefruit- of mandarijnsegmenten werken ook. Wil je dit gerecht keto houden, laat dan gerust de citrus achterwege.
  • Hass Avocado
  • Pistachenoten : alle geroosterde en grof gehakte noten of zaden voegen knapperigheid en rijkdom toe (bijv. hazelnoten, amandelen, pecannoten, walnoten of pompoenpitten)
  • Snelle ingemaakte rode uien : Toen ik dit recept oorspronkelijk maakte, had ik geen van mijn pittige rode uien in de koelkast. Sindsdien heb ik deze salade echter versierd met pittige rode uien en nu voeg ik ze altijd toe als ik wat bij de hand heb.

Wat is de beste garnalen om te gebruiken voor salades?

Ik bewaar altijd bevroren garnalen in mijn vriezer voor noodgevallen tijdens het avondeten en dat is wat ik gebruik in dit recept voor garnalensalade. Ik koop diepgevroren grote wilde garnalen, minimaal 21-25 per pond.

De beste manier om de garnalen te ontdooien is door ze een nacht in een afgedekte kom in de koelkast te leggen of ze gedurende ongeveer 5 minuten onder lauw stromend water snel te ontdooien. Je kunt zeker tijd besparen door gepelde en ontdarmde garnalen te kopen, maar die kunnen een beetje wateroverlast krijgen als je ze snel onder de kraan ontdooit. Als je je echt lui voelt, kun je voorgekookte garnalen kopen en het aanbraden in het recept overslaan, maar het zal niet zo goed smaken.

Voor de laatste aanbevelingen over de beste garnalen om te kopen, bekijk de Monterey Bay Aquarium's Seafood Watch-gids .

Avocadotips

Mijn favoriete avocado's om voor dit recept te gebruiken zijn Hass-avocado's, die de salade een romige en boterachtige rijkdom geven. Ik rijp ze altijd bij kamertemperatuur op het aanrecht tot het vruchtvlees iets meegeeft als ik ze uitknijp. Daarna verplaats ik ze naar de koelkast waar ze maximaal een week kunnen worden bewaard. Deze tijdige overdracht naar de koelkast is het geheim om je dure avocado's te bewaren, zodat ze niet in een oogwenk van perfect rijpe naar zwarte brij veranderen.

Een persoon in een wit schort trekt een avocadopit uit een gehalveerde avocado

Als je meteen een rijpe avocado nodig hebt, ga dan naar de winkel en zoek er een met een donker paarszwarte (en niet langer groene) schil, en zorg ervoor dat het vruchtvlees een beetje zacht aanvoelt. Veeg de stengelknobbel eraf en controleer of het vlees eronder heldergroen is en niet zwart en beschimmeld.

Hoe maak je dit recept voor garnalen- en avocadosalade Kruid de garnalen en bak ze in de pan

Dep de garnalen droog met wat keukenpapier en gooi ze dan in een grote kom samen met wat zout en peper.

Een persoon in een beige schort voegt vers gebarsten zwarte peper toe aan een kom gepelde rauwe garnalen.

Verhit een grote koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg als de pan heet is wat extra vergine olijfolie toe. Leg de garnalen vervolgens in een enkele laag in de pan.

Een hand voegt gekruide rauwe garnalen toe aan een grote gietijzeren koekenpan op de kookplaat.

Kook de garnalen ongeveer 1 minuut of tot ze roze zijn op de bodem. Draai ze vervolgens om om nog een minuut te koken of tot ze gaar zijn. Kook de garnalen niet te lang, anders worden ze rubberachtig!

Een tang draait garnalen in een grote gietijzeren koekenpan.

Breng de gekookte garnalen over naar een schone kom.

Een tang houdt een perfect gebakken gebakken garnaal omhoog.

Maak de dressing voor garnalen-avocadosalade

Klop in een maatbeker of kleine kom de champagneazijn, Dijon-mosterd, Diamond Crystal koosjer zout en vers gekraakte zwarte peper door elkaar.

Een persoon in een beige schort klopt champagnevinaigrette in een vloeibare maatbeker.

Klop langzaam de extra vierge olijfolie erdoor tot er een uniforme suspensie ontstaat. Proef en breng indien nodig op smaak met meer azijn, olijfolie, zout en/of peper.

Een kleine kom extra vierge olijfolie wordt besprenkeld in een maatbeker die is gevuld met ingrediënten voor champagnevinaigrette die worden geklopt.

Stel de garnalen en avocado salade samen

Lepel wat van de dressing over de gekookte garnalen en schep goed om. Zet het opzij om de smaken te laten versmelten en om de garnalen een beetje af te laten koelen.

Een lepel dressing toevoegen aan de garnalen-avocadosalade.

Voeg in een aparte grote kom de rucola en de geschaafde venkel toe. Kruid met peper en zout.

Een Aziatische vrouw in glazen kruiden wat babyrucola en geschoren venkel in een grote kom.

Voeg saladedressing naar smaak toe en hussel goed door elkaar.

Twee houten lepels gooien venkel en rucola in een grote glazen kom.

Verdeel de helft van de saladegroenten over vier afzonderlijke borden.

Twee houten lepels verdelen saladegroen op een grijze ondiepe kom.

Verdeel vervolgens de helft van de garnalen, sinaasappelpartjes, avocado en pistachenoten over elk bord.

Een Aziatische vrouw in een beige schort voegt sinaasappelpartjes toe aan vier kommen garnalen- en avocadosalade

Verdeel de resterende saladegroenten en de rest van de toppings. Garneer eventueel met ingelegde rode ui. Breng op smaak met zout, peper of extra saladedressing. Serveer direct!

Een hand voegt pistachenoten toe aan een garnalenavocadosalade.

Tips vooruit maken

Als je deze salade van tevoren wilt maken, kun je de champagnevinaigrette tot 4 dagen van tevoren maken en bewaren in de koelkast. Je kunt de garnalen ook van tevoren koken en tot 2 dagen van tevoren in de koelkast bewaren. Het is echter het beste om de salade vlak voor het opdienen om te gooien. Niemand wil verwelkte, doorweekte groenten eten!

Een close-up van vier ondiepe kommen gevuld met garnalen en avocadosalade

Voor meer recepten voor paleosalades

  • Aziatische Steak Salade
  • Spek Gevulde Eiersalade
  • Chinese Kipsalade
  • Koning Oesterzwamsalade Met Citroen
  • Eenvoudige krabsalade

Op zoek naar meer receptideeën? Ga naar mijn Receptenindex . Je vindt ook exclusieve recepten op mijn iPhone- en iPad-app en in mijn kookboeken, Nom Nom Paleo: Food for Humans (Andrews McMeel Publishing 2013), Ready or Not! (Andrews McMeel Publishing 2017), en Nom Nom Paleo: Let's Go! (Andrews McMeel Publishing 2021).

PRINTERVRIENDELIJKE RECEPTENKAART

Een close-up van vier ondiepe kommen gevuld met garnalen en avocadosalade

Garnalen Avocado Salade Afdrukken

Deze pittige, eiwitrijke garnalen- en avocadosalade is de perfecte wintermaaltijd. Wanneer je zin hebt in een licht en bevredigend gerecht om je weer op het goede spoor te krijgen, maak dit dan!
Cursus Salade
Keuken Amerikaans
Trefwoord low carb, nom nom paleo, nomnompaleo, paleo, garnalen avocado salade, garnalensalade, Whole30
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 15 minuten
Porties 4
Calorieën 452kcal
Auteur Michelle Tam
Ingrediënten

  • 1½ pond garnalen (21-25 per pond) gepeld en ontdarmd
  • Diamond Crystal koosjer zout
  • Vers gemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels champagneazijn
  • 1 theelepel Dijon-mosterd
  • 5 eetlepels extra vierge olijfolie verdeeld
  • 6 kopjes babyrucola
  • 1 middelgrote venkelknol in dunne plakjes
  • 1 middelgrote marine-sinaasappel geschild en in partjes gesneden
  • 1 middelgrote Hass-avocado geschild, zonder zaadjes en in blokjes
  • ⅓ kopje gepelde, droog geroosterde en gezouten pistachenoten of geroosterde amandelen, grof gehakt
  • ¼ kopje snelle ingemaakte rode uien optioneel
instructies:

  • Dep de garnalen droog met wat keukenpapier en gooi ze dan in een grote kom met ½ theelepel Diamond Crystal koosjer zout en ¼ theelepel zwarte peper.
  • Verhit een grote koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg als de pan heet is 1 eetlepel extra vergine olijfolie toe. Leg de garnalen in een enkele laag in de pan.
  • Kook de garnalen ongeveer 1 minuut of tot ze roze zijn op de bodem. Draai ze vervolgens om om nog een minuut te koken of tot ze gaar zijn. Kook de garnalen niet te lang, anders worden ze rubberachtig! Doe de gekookte garnalen in een schone kom…
      Voor keukenmessen tot keukenapparatuur
      Logo