Ekmak

Bron

Dit fileermes heeft een prachtig lang slank en bovenal flexibel lemmet om zelfs in de moeilijkste plekjes te komen. De scherpte is aanzienlijk, allemaal bij elkaar genomen zorgt het fileermes voor minder verlies van vlees.
Koop iets uit onze aanbod fileermessen, het wordt goed verpakt verzonden voor veilige aflevering.

Als u op het internet zoekt naar Ekmak, zal uw zoekopdracht hoogstwaarschijnlijk resultaten opleveren voor Ekmek Kataifi. Dat is een Grieks/Turkse woestijn van Kataifi (gesnipperde filodeeg) met een topping van custard en room. Als u zoekt naar Ekmak-brood, vindt u waarschijnlijk een Turks flatbread-recept. Het Bread Baking Babes- brood van deze maand, gekozen door Karen, is geen van beide. Onze Ekmak is een bootvormig Syrisch zoet gebak met oorsprong in de stad Raqqa. Vergelijkbaar met de Georgische Khachapuri , hier is de vulling mildzoete kaas met daarop wat fruitconserven.

Karen vond dit brood in de juli/augustus-editie van Bake from Scratch Magazine . Het blad noemt Ekmak het Syrische gebakje dat je moet kennen. Blijkbaar betekent Ekmak "zoet brood met kaas" in het oude Assyrische. Dit recept komt uit Riyad Al-Kasem, oorspronkelijk uit Raqqa. Hij is nu eigenaar van het restaurant Café Rakka in Hendersonville.

Volgens het tijdschriftartikel komt deze Ekmak uit het recept van zijn grootmoeder. Hij zegt dat de sleutel tot het deeg veel rusttijd is. Zijn grootmoeder zou het deeg laten rusten, wat klusjes doen voordat ze er weer bovenop kwam. Ook maakte ze het deeg met een kweek/starter.

De kaas die traditioneel in Ekmak wordt gebruikt, heet Kaymak en is bekend in het Midden-Oosten. Melk wordt op zeer laag vuur gekookt en de bovenste laag wordt gedurende drie dagen elke 12 uur afgeroomd. Dit vormt een geklonterde room zoals gelaagde kaas die een delicatesse is. Deze Kaymak zou bij speciale gelegenheden als dessert geserveerd worden.

In het artikel vermeldt Riyad hoe dit brood verbonden is met herinneringen aan Raqqa, voordat het in de oorlog werd vernietigd. “Ik neem een hap en ik kan mijn familie bijna horen lachen. Als ik een recept uit mijn geheugen kopieer, kopieer ik alles mee, de ervaring die daarbij hoort. Het is meer dan alleen eten. Het is lachen, herinneringen, foto en de geur van de lucht…. “

Riyad Al-Kasem geeft ons een recept met gemakkelijker te vinden vervangingen van ingrediënten. Het deeg maakt gebruik van commerciële gist en appelciderazijn in plaats van een starter. Het lijkt veel op pizzadeeg, alleen zoeter. Hij stelt voor om ricotta te gebruiken, die volgens hem romig is zoals Kaymak.

Aangezien Kaymak een romige kaas is gemaakt van volle melk (60%, begrijp ik). Je kunt proberen thuis een versie van Kaymak te maken . Ik besloot om zelfgemaakte mascarpone te gebruiken in plaats van ricotta. Beide zijn niet gemakkelijk verkrijgbaar waar ik woon, dus ik zou sowieso een van beide thuis maken. Het originele recept vraagt om bosbessen, maar ik gebruikte in de winkel gekochte zwarte bessenconserven voor de fruitconserven. Je kunt vrijwel alles gebruiken wat je lekker vindt of bij de hand hebt. Ik denk dat iets zoets en een beetje zuur het beste zou werken. Ik heb ook wat limoenschil aan mijn kaasvulling toegevoegd, wat niet typisch is. Ten slotte heb ik ervoor gekozen om mijn brood niet te bestuiven met poedersuiker of motregen, omdat we liever minder zoet brood hebben.

Dit brood is niet zo moeilijk om te maken. Het deeg moet zacht, bijna plakkerig maar gemakkelijk te verwerken zijn. Voeg gewoon meer bloem toe met de eetlepel tot je de gewenste consistentie van het deeg hebt bereikt. Hoewel er rusttijd bij komt kijken, zou het in totaal niet langer dan ongeveer 3 uur moeten duren.

Het deeg wordt uitgerekt tot ovale vormen, de vulling wordt in het midden geplaatst en vervolgens wordt het gevormd tot "boten". Vervolgens wordt de kaasvulling overgoten met de fruitconserven. Borstel de boten met melk (ik gebruik geen eierwas) en bak. Als het uit de oven komt, kun je het besprenkelen met banketbakkerssuiker en het serveren met honing, wat traditioneel is.

Het originele recept zegt dat het negen ongeveer 9-inch lange broden maakt. Ik geef de voorkeur aan kleinere 6-inch broden die ongeveer zo groot zijn als een grote croissant of Deens. Dit betekent dat het recept meer kans heeft om ongeveer 12 broden te maken. Dus halveer het recept als je een kleinere batch wilt. Het onderstaande recept is mijn versie met kleine aanpassingen aan het origineel.

Ekmak is het lekkerst een beetje warm en vers uit de oven. Serveer het als dessert, maar maak ze kleiner. Het lijkt een beetje op een Deens gebak, dus het zorgt ook voor een heel goed ontbijt met koffie of thee.

Afdrukken Ekmak

Een licht zoet traditioneel Syrisch bootvormig ontbijt- of dessertbrood gevuld met romige kaas met daarop fruitconserven.
Cursusbroden, Ontbijt, brunch, Dessert
Keuken Syrisch
Voorbereidingstijd 3 uur 30 minuten
Kooktijd 15 minuten
Porties 12 broden
ingrediënten

Voor de kaasvulling:

  • 2 kopjes mascarpone of volle ricotta kaas
  • 1/2 kop bloem voor alle doeleinden
  • 2 tl limoenschil
  • 2 eieren
  • 4 tl honing
  • 1/2 tl zout
  • 2 tl poedersuiker optioneel, voor een zoetere vulling
Voor het deeg:

  • 1 tl suiker
  • 2 tl actieve droge of instantgist
  • 1/2 kopje lauw water
  • 4 kopjes bloem voor alle doeleinden
  • 1 1/2 tot 2 tl zout
  • 3 el suiker
  • 55 g ongezouten boter zacht op kamertemperatuur
  • 1 1/2 tl appelciderazijn
Voor topping:

  • 3/4 kop zwarte bessenconserven of naar keuze
Voor het bestrijken van deeg:

  • 1/4 kop koude melk
Voor garnering:

  • poedersuiker
  • Honing om te serveren
instructies:

De Ekmak-vulling:

  • Maak eerst de vulling zodat deze een paar uur in de koelkast kan opstijven. Meng alle ingrediënten met een vork tot een romig en glad mengsel. Voor een zoetere vulling kun je een beetje poedersuiker toevoegen. Ik zou dat persoonlijk niet doen maar je smaakpapillen volgen. Zet in de koelkast terwijl je het deeg maakt.
Maak het deeg:

  • Meng 1 tl suiker, gist en lauw water. Houd 5 tot 10 minuten apart tot het schuimig is.
  • Meng in de kom van je kneedmachine de bloem, het zout, de 3 el suiker en de boter. Giet het gistmengsel, de appelciderazijn en voldoende water erbij en kneed tot je een heel zacht en soepel deeg hebt dat net niet plakkerig is.
  • Leg het deeg op je aanrecht en vorm er een bal van. Plaats het in een geoliede kom, dek af en laat ongeveer een uur rijzen tot het verdubbeld is. Bekleed bakplaten met bakpapier of vet ze licht in.
  • Laat het deeg leeglopen en laat het 10 minuten rusten. Verdeel in 12 gelijke porties, dek losjes af en laat 15 minuten rusten. Rek of rol elke bal uit tot een ronde van 4 inch. Laat het 10 minuten rusten. Strek elke ronde opnieuw uit tot ongeveer 6 inch lange ovale / langwerpige vorm.
  • Schep 1/12e van de vulling in het midden van elk ovaal. Vouw beide zijden om en vorm een "boot" -vorm (zie afbeelding hierboven). Zorg ervoor dat u de "boot" goed dichtknijpt en afsluit om te voorkomen dat deze tijdens het bakken opengaat. Dek de boten losjes af en laat ze ongeveer 10 tot 15 minuten rusten.
  • Schep een eetlepel van de zwarte bessenconfituur in het midden van het kaasmengsel. Bestrijk het deeg met koude melk.
  • Bak de Ekmak ongeveer 15 minuten op 220C (425F) tot ze gaar en goudbruin van kleur zijn. Laat ze 10 minuten afkoelen op de pan. Bestrooi met poedersuiker en serveer warm met honing. Je kunt ze ook bestrijken met honing in plaats van poedersuiker.
  • Bewaar restjes in de koelkast en verwarm ze ongeveer 5 tot 10 minuten op 160C (325F).

De broodbakbabes zijn –

Bak mijn dag – Karen

Brood bakken Babe Bibliothécaire – Katie

Blog uit ONZE keuken – Elizabeth

Mijn enthousiasme voeden – Elle

Girlichef – Heather

Een rommelige keuken – Kelly

Mijn keuken in halve kopjes – Tanna

Broodervaring – Cathy

Karen's keukenverhalen – Karen

Judy's bruto-eten – Judy

Het bericht Ekmak verscheen eerst op Mijn diverse keuken – een vegetarisch blog .

Voor keukenmessen tot keukenapparatuur
Logo