Crème van Tomatensoep (Paleo, Whole30, Glutenvrij)

Bron

Erg groot is het tomatenmes niet, het is een bescheiden mesje met groot gemak. Tomatenmesjes kunnen aan de mespunt een vork hebben maar hoeft zeker niet. Een tomaat snijden met een koksmes zou ook een mogelijkheid zijn. De tomaten schil is een behoorlijk lastige die met alleen een vlijmscherp koksmes valt door te snijden. Het tomatenmesje is fijn gekarteld waardoor het moeiteloos en zonder rafelen door de vel snijdt.

Deze Whole30-vriendelijke Cream of Tomato Soup is een makkie om te maken met pantry-nietjes! In ongeveer 20 minuten heb je een geruststellende en zuivelvrije tomatensoep die je van binnenuit verwarmt!

Een overhead shot van een kom tomatenroomsoep met een lepel erin. De rode banner onderaan luidt: paleo, Whole30, zuivelvrij en glutenvrij

Ik maak deze romige en gezonde versie van tomatenroomsoep al jaren voor mijn kinderen omdat het snel en gezond is. Mijn oudste zoon is er dol op, ook al is hij geen fan van kokosmelk of kokossmaak – dus laat je anti-kokos vooroordeel je er niet van weerhouden om deze soep te maken! Als textuur een probleem is, gebruik dan zeker een krachtige blender (zoals een Vitamix ) – niemand houdt van stukjes in een romige soep.

Een glimlachende Aziatische vrouw schept room van tomatensoep in een kom.

Ingrediënten

Een overheadshot van het onbewerkte ingrediënt om tomatenroomsoep te maken

  • Extra vierge olijfolie, kokosolie, avocado-olie of ghee : Gebruik een flinke scheut extra vierge olijfolie of je favoriete bakvet om de aromaten te laten sauteren tot ze zacht maar niet bruin zijn.
  • Prei : Ik raad aan om minimaal 2 kopjes dun gesneden prei te gebruiken (alleen de witte en lichtgroene delen) omdat ze een fantastische zoete uiensmaak geven. Als je geen prei hebt, zullen dun gesneden sjalotten of uien ook werken. Beknibbel niet op dit deel, want de gesauteerde alliums voegen toe aan de romigheid van de soep als je alles door elkaar mengt!
  • Knoflook : Hoe meer hoe beter, maar zes teentjes is altijd een goede hoeveelheid.
  • In vuur geroosterde tomatenblokjes in blik : Ja, pak in blik geroosterde tomatenblokjes (ik hou het beste van het merk Muir Glen). In het vuur geroosterde tomaten voegen meer diepte en smaak toe aan de soep zonder poespas of moes. Maak je geen zorgen – gewone tomatenblokjes werken in een mum van tijd. Ik weet dat sommigen van jullie in de verleiding kunnen komen om verse tomaten te gebruiken, maar dit nietje in de voorraadkast zal je zowel tijd als moeite besparen en het eindresultaat is geweldig.
  • Bouillon : Natuurlijk, hoe beter de bouillon, hoe beter de soep! Ik gebruik zelfgemaakte bottenbouillon of ik koop Roli Roti of Bonafide Provisions in de winkel. Als je deze soep vegetarisch wilt maken, gebruik dan een hoogwaardige groentebouillon.
  • Kokosmelk : Mijn favoriete merk is absoluut Aroy-D, dat wordt geleverd in groene Tetra Pak-containers in Aziatische supermarkten. Als je kokosmelk absoluut verafschuwt, kun je zeker een andere alternatieve melk gebruiken, maar deze wordt misschien niet zo romig!
  • Koosjer zout
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Verse basilicum : Top elke kom met dun gesneden verse basilicum voor een heldere, kruidachtige kick!

Zo maak je Tomatenroomsoep

Verwarm een grote pan op middelhoog vuur . Als de pan heet is, roer je de extra vierge olijfolie erdoor .

Olijfolie in een grote pan gieten om crème van tomatensoep te maken

Voeg de prei toe en een snufje zout . Sauteer tot de prei zacht maar niet bruin is, ongeveer 3 tot 5 minuten.

Een overheadshot van verzachte gesneden prei in een grote pan

Voeg vervolgens de gehakte knoflook toe en kook ongeveer 30 seconden, of tot het geurig is.

Gehakte knoflook uit een knoflookpers toevoegen aan een pan gevuld met zachte prei

Zet het vuur uit en doe de gekookte prei en knoflook op een bord .

Een rode spatel brengt gekookte prei over naar een bord.

Dump het hele blik tomaten, sap en al, in een krachtige blender (ik ben dol op mijn Vitamix-blender ) …

Een Aziatische vrouw giet tomatenblokjes uit blik in een Vitamix-blender

… en blitz op hoog totdat het glad is.

Een Vitamix-blender die in blokjes gesneden tomaten uit blik mengt tot een puree

Giet de helft van de gepureerde tomaten in een middelgrote pan

Gemengde tomatenblokjes in een pan gieten

…en voeg de zacht geworden prei toe aan de overgebleven tomatenpuree in de blender . Blitz de tomatenpuree en aromaten op hoog vuur tot het mengsel glad is . Giet de inhoud van de blender in de pan.

Een blender gevuld met gepureerde prei en tomaten wordt in een pan met gepureerde tomaten gegoten.

Voeg de bouillon en kokosmelk toe .

Kokosmelk in een pan tomatensoep gieten

Roer goed en zet het vuur op middelhoog om de soep aan de kook te brengen . Verlaag vervolgens het vuur om het 10 minuten te laten sudderen , af en toe roeren.

Een overhead shot van sudderende tomatenroomsoep

Proef de soep en breng op smaak met peper en zout .

Iemand die zwarte peper kraakt in een pan gevuld met tomatenroomsoep

Schep de soep op en garneer met verse basilicum .

Een hand strooit vers gehakte basilicum op een kom tomatenroomsoep.

Hoe bewaar je restjes?

Heb je overgebleven crème van tomatensoep? Restjes kunnen maximaal vier dagen in de koelkast worden bewaard in een afgesloten container of maximaal 3 maanden worden ingevroren. Garneer met verse basilicum nadat je de restjes hebt opgewarmd.

Vier kommen crème van tomatensoep.

Meer paleo romige groentesoeprecepten

  • Wortel Kardemom Soep (Instant Pot of Stovetop)
  • Curried Cream of Broccoli Soup en de Instant Pot-versie
  • Instant Pot Butternut Squash Soep
  • Instant Pot Champignonroomsoep

[Oorspronkelijk gepost op 19 januari 2011. Bijgewerkt met nieuwe informatie en foto's op 6 september 2021.]

Op zoek naar meer receptideeën? Ga naar mijn Receptenindex . Je vindt ook exclusieve recepten op mijn iPhone- en iPad-app en in mijn kookboeken, Nom Nom Paleo: Food for Humans (Andrews McMeel Publishing 2013), Ready or Not! (Andrews McMeel Publishing 2017), en Nom Nom Paleo: Let's Go! (Andrews McMeel Publishing 2021).

PRINTERVRIENDELIJKE RECEPTENKAART

Een overhead shot van vier kommen gevuld met Whole30-vriendelijke, paleo en zuivelvrije Cream of Tomato Soup gegarneerd met basilicum

Print Tomatenroomsoep (Paleo, Whole30, Dairy-Free)

Deze Whole30-vriendelijke Cream of Tomato Soup is een makkie om te maken met pantry-nietjes! In ongeveer 20 minuten heb je een geruststellende en zuivelvrije tomatensoep die je van binnenuit verwarmt!
Cursus Soep
Keuken Amerikaans
Trefwoord Zuivelvrij, glutenvrij, low carb, nomnompaleo, paleo, Primal, Tomatensoep, Whole30
Voorbereidingstijd 5 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 personen
Calorieën 249kcal
Auteur Michelle Tam
Ingrediënten

  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie of kokosolie, ghee of avocado-olie
  • 2 kopjes dun gesneden prei alleen witte en lichtgroene delen. Je kunt ook dun gesneden sjalotten of ui gebruiken.
  • Diamond Crystal koosjer zout
  • 6 teentjes knoflook fijngehakt
  • 28 ons in het vuur geroosterde tomatenblokjes in blik
  • 1 kopje bottenbouillon kippenbouillon of groentebouillon
  • 1 kopje volvette kokosmelk Ik hou van het merk Aroy-D
  • Vers gemalen zwarte peper
  • ¼ kopje fijngehakte verse basilicum
instructies:

  • Verhit een grote pan op middelhoog vuur. Als de pan heet is, roer je de olijfolie erdoor.
  • Voeg de prei toe en een snufje zout. Bak de prei tot de prei zacht is, maar niet bruin (ongeveer 3 tot 5 minuten).
  • Voeg vervolgens de gehakte knoflook toe en kook ongeveer 30 seconden, of tot het geurig is. Leg de gekookte prei en knoflook op een bord.
  • Dump het hele blik tomaten, sap en al, in een krachtige blender (ik ben dol op mijn Vitamix-blender) en blitz op hoog tot het glad is.
  • Giet de helft van de gepureerde tomaten in de lege pan en voeg de zachte prei en knoflook toe aan de resterende tomatenpuree in de blender. Mix de tomatenpuree en prei op de hoogste stand tot het mengsel glad is.
  • Giet de inhoud van de blender in de pan, gevolgd door de bouillon en kokosmelk. Roer goed om te combineren.
  • Zet het vuur op middelhoog en breng het mengsel aan de kook. Verlaag vervolgens het vuur om het 10 minuten te laten sudderen, af en toe roeren.
  • Proef de soep en breng op smaak met peper en zout. Schep de soep op en garneer met basilicum.
Opmerkingen:

Restjes kunnen tot 4 dagen in een afgesloten pot in de koelkast worden bewaard of tot 4 maanden worden ingevroren.

Voeding

Calorieën: 249kcal | Koolhydraten: 17g | Eiwit: 6g | Vet: 19g | Vezel: 3g | Suiker: 7g

Het bericht Tomatenroomsoep (Paleo, Whole30, Glutenvrij) verscheen eerst op Nom Nom Paleo® .

Tags:

      Voor keukenmessen tot keukenapparatuur
      Logo