BROCCOLI PADDESTOEL ORZO BAK

Bron

Het tomatenmesje is klein van stuk maar doet groot werk. Bij sommige tomatenmessen zit er en vork aan het uiteinde, dit is om de plakken tomaat makkelijk op te pakken. Een tomaat bewerken met een koksmes zou tevens binnen de mogelijkheden behoren. Alleen moet deze wel erg scherp zijn om door de tomaten vel te komen. Met dank aan de fijne kartels van het mesje is die tomaten vel probleemloos te snijden.

Ze zat aan de rand van het zwembad te wachten op haar beurt tijdens de zwemlessen en was helemaal in haar zwempak gepropt. Haar langere lichaam strekte zich uit over de lengte van het badpak, zodat de borst ervan te laag was en de bandjes er gespannen uitzagen. Mooie, zachte, winterse huid tegen die mosterdgele margrietprint. Cleo zwaait naar me, ze ziet eruit als zo'n… meisje.

Ze werd een paar weken geleden zes en terwijl we in de keuken dansen op de soundtrack van Encanto en onze 'b's' en 'd's' door elkaar halen, gaan onze gesprekken over vriendschappen op school en wat er gebeurt als je sterft. Ze is zowel klein als groot voor mij. Het moederschap is een wilde zweepslag. Elk van die dagen, terwijl het badpak te klein werd, voelde als niets, maar is ook de compilatie van zoveel kleine momenten. Ik heb het een beetje met mijn eigen onzekerheden en zie ze hun weg vinden op school en bij mensen. De groei van mijn kinderen, verward en verteerd door de mijne. Het is precies zoals de moeders voor mij zeiden, de uitdagingen gaan nooit weg, ze veranderen gewoon. Ik zie dit meisje van mij groeien, mij nog steeds nodig hebbend, maar ook op weg naar mijn rol als steun, in plaats van de leiding. Yessss, ik weet dat ze jong is, maar ik zie het. Een kleine dienst, degene die je kunt missen als je niet oplet.

Januari was vroeger een maand van doelen die allemaal op papier werden georganiseerd – minder suiker en nieuwe tennisschoenen om in beweging te komen, maar deze voelde… oplettend. Nieuwsgierig. Vragen wat ik wil, en wat mijn familie nodig heeft, in tegenstelling tot de meer/betere mentaliteit die een nieuw jaar je verkoopt. Ik wil een paar lessen volgen, boeken lezen om dingen te leren – delen van de geschiedenis die niet zijn blijven hangen op school, of Spaans, zodat ik mijn kinderen kan helpen met huiswerk zonder zoveel Google-vertaling. We hebben een vakantie nodig die anders en opwindend aanvoelt. Ik heb van onze covid-quarantaineweek geleerd dat we meer tijd nodig hebben om alleen te spelen en te hangen, in tegenstelling tot schema's en sport- en sociale plannen waar ik van nature naar neig. Dat omvat mij, stoppen, geen tellers afvegen als ik het me kan veroorloven om te zitten en wat lego's te componeren, of in plaats daarvan een beetje te kralen. Ik kan een ander seizoen voelen en zien met mijn kinderen en hoewel ik het absoluut verkies boven de peutertijd (prediken!), voelt het alsof de dingen snel gaan en ik zal verbonden moeten blijven met mezelf, om deze eenvoudige, magische momenten te zien met mijn familie.

Dat gezegd hebbende, laat me deze braadpan delen die heel goed overkwam met mijn Sprouted Kitchen Cooking Club-mensen. Het zijn twee pannen en groenten die kunnen worden verwisseld en kindvriendelijk, want wie houdt er niet van orzo? Ik heb er een afgeleverd bij een vriend die zei dat het voor twee maaltijden was, dus bewaar dit in je achterzak voor bezorging.

In ieder geval. Van mijn tedere hart tot het jouwe deze maand, ik hoop dat je gezond en wel bent en hoopvol voelt voor het komende jaar. Proost.

BROCCOLI + PADDESTOEL ORZO BAK // Voor 6

Het is net een mac n cheese-achtige pasta, maar dan met wat groenten erin. Mijn kinderen zijn dol op broccoli, maar je kunt alles doen wat je mensen lekker vinden in een vergelijkbare hoeveelheid, en gekookt voordat je het toevoegt. Zolang de paddenstoelen superklein zijn, kan ik ze door ze persen. Sub in erwten of stukjes gekookte pompoen of voeg 1/2 pond gebruinde Italiaanse worst toe als je de voorkeur geeft aan een dierlijk eiwit.

Als je dit maakt om te bezorgen of in te vriezen, monteer dan alles door de panko parmezaanse kaastopper en wikkel het in folie. Geef de instructies door om het voor het bakken op kamertemperatuur te brengen.

ingredi├źnten

2 eetlepels. van extra vierge olijfolie of boter
1 kleine gele ui – klein gesneden
8 Oz. van champignons – schoongeveegd, super goed gehakt
3 teentjes knoflook – fijngehakt
zeezout
peper
2/3 kopje witte wijn
1 snufje rode pepervlokken
2 theel. van verse tijmblaadjes
3 kopjes groente- of kippenbouillon
1/2 pond orzo (ongeveer 1 volle kop)
10 oz. van broccoliroosjes – gestoomd & gesneden
1/2 kopje zware room
1 citroen – geraspt
4 Oz. van geraspte fontina of Italiaanse kaasmelange

1 kopje panko
1/4 kopje parmezaan
extra vergine olijfolie
verse peterselie – gehakt

Routebeschrijving

Vet een 8 "pan of 10" ovenvaste koekenpan in. Verwarm de oven voor op 400'.

Verhit je olie of boter in een grote Nederlandse oven of koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak een paar minuten tot ze zacht zijn. Voeg de champignons, knoflook, grote snufjes zout en peper toe en bak nog 5 minuten, tot het vocht vrijkomt en je wat bruin wordt. Roer de wijn erdoor en laat nog 5 minuten koken. Roer de pepervlokken, tijm erdoor en zet het vuur uit.

Verwarm in een andere pan de bouillon zachtjes aan de kook. Voeg de orzo toe en kook in ongeveer 7 minuten gaar. Ja, het neemt het meeste vocht op.

Breng de orzo en eventuele resterende bouillon over naar de pot met de champignons. Voeg de gestoomde broccoli, room, citroenschil, kaas en nog een snufje zout en peper toe. Vouw alles om te combineren. Het moet los zijn.

Breng het mengsel over naar uw voorbereide pan. Strooi de panko en Parmezaanse kaas erover en besprenkel het met olijfolie (het kan een dag in de koelkast worden bewaard of op dit punt worden ingevroren. Breng de gekoelde pan op kamertemperatuur voordat u gaat bakken. Kook de bevroren, afgedekt voor 25 en onafgedekt voor 20 ). Bak gedurende 20 minuten, onbedekt, tot de bovenkant goudbruin is.

Garneer met verse kruiden.

Tips Maak Vooruit

De hele braadpan kan tot een dag van tevoren worden samengesteld en vlak voor het serveren worden gebakken. Het kan ook voorgebakken worden ingevroren.

Gebruik het twee keer

Dit maakt veel voedsel, zou geweldig zijn om te verdubbelen en cadeau te doen of in te vriezen voor later.

Kindvriendelijk

Zolang je je champignons en broccoli klein krijgt, vond de mijne het geweldig!

Glutenvrij

Jovial maakt een orzo op basis van cassave. Het kan gomachtig worden, maar ik denk dat het hier nog steeds zal werken. Het is mogelijk dat een langkorrelige bruine rijst hier ook zou werken. Ik zou het gewoon stomen voordat je het in elkaar zet en er twee eieren in doen als je kunt om het een beetje vorm te geven.

Tags:

Voor keukenmessen tot keukenapparatuur
Logo