Broccoli Cheddar Quinoa Mac en Kaas

Bron

Het tomatenmes is klein van stuk maar doet groot werk. Tomatenmesjes kunnen aan de mespunt een vork hebben maar dit is niet altijd het geval. Een tomaat kan met meerdere messen worden gesneden, zelfs die geen ribbels hebben bijvoorbeeld een koksmes. De tomaten vel is een behoorlijk lastige waardoor dit alleen met een super scherp koksmes gaat lukken. Het tomatenmesje bevat fijne kartels waardoor het moeiteloos en zonder rafelen door de schil snijdt.

Deze gezonde Quinoa Mac en Kaas is gevuld met broccoli, spinazie en veel cheddarkaas, en het grootste deel kan van tevoren worden klaargemaakt. Het is een heerlijk vegetarisch en glutenvrij dinerrecept waar het hele gezin van zal smullen!

mac en kaas met quinoa en spinazie in een koekenpan

Als je van quinoa de ster van een recept wilt maken, maak dan deze snelle en gemakkelijke Quinoa Mac en Kaas!

Je weet dat ik dol ben op macaroni en kaas — neem bijvoorbeeld mijn veganistische macaroni en kaas en deze kaasachtige pan met bloemkoolrijst . Beide zijn gemaakt met een heerlijke kaassaus, terwijl ze toch voldoende voedzaam zijn. Een win-win als je het mij vraagt.

Functies van het recept

  • Een vleesloze maaltijd die dankzij de quinoa boordevol eiwitten zit
  • Gemaakt met broccoli en spinazie, dus je krijgt er ook nog een portie groenten bij
  • Als je de quinoa en broccoli van tevoren klaarmaakt, is de hele maaltijd in minder dan 10 minuten bij elkaar!

ingrediënten op een tafel met tekstoverlay Ingrediënt notities

  • Quinoa – Het hoofdingrediënt; je kunt witte, rode of driekleurige quinoa gebruiken. Als je dit recept supersnel wilt maken, kook je de quinoa van tevoren en bewaar je deze in de koelkast tot je hem gaat gebruiken.
  • Broccoli – Hetzelfde als hierboven – voel je vrij om de broccoli van tevoren te roosteren of te stomen, zodat het klaar is om te gaan. Je kunt verse of bevroren broccoli gebruiken. Geen fan van broccoli? Probeer in plaats daarvan erwten, zoals in mijn pasta met kipworst .
  • Ui en knoflook – Beide zijn nodig omdat ze tonnen smaak aan het gerecht toevoegen!
  • Dijon-mosterd – Optioneel, maar een klein beetje gaat een lange weg. Het voegt gewoon een vleugje mosterdsmaak toe en is op geen enkele manier overweldigend.
  • Spinazie – Of je favoriete soort groenten (denk aan: boerenkool, boerenkool, snijbiet, enz.)
  • Melk – Ik gebruikte amandelmelk en het werkte prima! Natuurlijk werkt magere melk of 1% prima, en als je voor de zuivelvrije route gaat, zou ik kiezen voor amandel-, haver- of sojamelk.
  • Kaas – Een combinatie van cheddar kaas en mozzarella kaas werkt goed. Ik zou niet ALLEEN cheddar gebruiken, dus als je geen fan bent van mozzarella, probeer dan gruyère of parmezaanse kaas.
  • Broodkruimels – Optioneel, maar ze voegen iets meer smaak en textuur toe aan het totale gerecht.

Stapsgewijze instructies

Stap 1: Kook de quinoa en broccoli. Kook eerst de quinoa boven het fornuis volgens de instructies op de verpakking. Rooster tegelijkertijd de broccoli, stoom hem of maak mijn Instant Pot broccoli . Op dit moment moet je ook de melk en het maizena in een kleine kom door elkaar kloppen.

Stap 2: Fruit de ui en knoflook. Verhit vervolgens olijfolie in een grote, diepe koekenpan en voeg de ui toe. Bak het 2-3 minuten, voeg dan de knoflook toe en bak nog 2 minuten voordat je de mosterd toevoegt. Roer als laatste de spinazie erdoor tot hij geslonken is, ongeveer 1 minuut.

gekookte gesnipperde ui en knoflook in een koekenpan

Stap 3: Maak de kaassaus. Giet het melkmengsel langzaam in de pan en breng het aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en strooi de HELFT van de kaas erdoor, onder voortdurend roeren tot de kaas is gesmolten. Voeg de resterende kaas toe en klop tot de kaassaus glad is.

kaassaus in een koekenpan

Stap 4: Combineer alles. Haal de pan van het vuur, voeg dan de gekookte quinoa en broccoli toe en roer met een grote lepel alles door elkaar tot de quinoa bedekt is met de kaas.

Stap 5: Voeg paneermeel toe (optioneel). De laatste optionele stap is om de paneermeel over de hele koekenpan te strooien, dan in de oven te plaatsen en 2-3 minuten te roosteren tot de broodkruimels goudbruin zijn.

Tips en trucs

  • Het hele recept wordt boven het fornuis gemaakt, dus je hoeft je oven niet aan te zetten of te bakken
  • Bereid de quinoa en broccoli maximaal 2 dagen van tevoren en bewaar ze apart in afgesloten bakjes in de koelkast tot je klaar bent om dit recept te maken
  • Houd je niet van broccoli en/of spinazie? Probeer in plaats daarvan erwten en boerenkool toe te voegen!
  • Als je op zoek bent naar een vervangingsmiddel voor maïzena, probeer dan arrowroot of zelfs bloem voor alle doeleinden.
  • Bewaren: bewaar restjes maximaal 4 dagen in een afgesloten bak in de koelkast en verwarm ze weer in de magnetron.

Kan dit vegan gemaakt worden?

Ja, maar als je op zoek bent naar een cheesy veganistisch recept, zou ik in plaats daarvan kiezen voor mijn veganistische mac en kaas.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van quinoa?

Zo veel! Het is glutenvrij en boordevol eiwitten, waardoor het een go-to is bij het koken zonder vlees. Het zit ook boordevol vezels en vitamine B – waar moet je niet van houden?! Meer weten over quinoa? Bekijk dit bericht van Love and Lemons over hoe je pluizige quinoa kookt .

Kan ik vlees aan dit gerecht toevoegen?

Natuurlijk! Ik denk dat worst, kippenworst of gekookte in blokjes gesneden kip goed zouden werken in dit recept.

cheesy quinoa in een kom en op een lepel met paneermeel Meer vegetarische recepten

  • Instant Pot Rode Linzensoep
  • Gekarameliseerde Ui Quinoa
  • Teriyaki-noedels

Als je dit recept hebt gemaakt, laat dan hieronder een reactie en sterbeoordeling achter. Bedankt!

mac en kaas met quinoa en spinazie in een koekenpan

Print Quinoa Mac en Kaas

Deze gezonde Quinoa mac en kaas is gevuld met broccoli, spinazie en veel cheddarkaas, en het grootste deel ervan kan van tevoren worden klaargemaakt. Het is een heerlijk vegetarisch en glutenvrij dinerrecept waar het hele gezin van zal smullen!
Cursus diner
Keuken Amerikaans
Dieet Glutenvrij, Vegetarisch
Trefwoord quinoa mac en kaas
Voorbereidingstijd 5 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 6
Calorieën 712kcal
Auteur Erin
Ingrediënten

  • 4 kopjes quinoa gekookt
  • 1 kop broccoli gehakt en gekookt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1/2 kop gele ui in blokjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 5 oz. spinazie
  • 2 kopjes amandelmelk of melk naar keuze
  • 3 eetlepels maizena
  • 2 kopjes geraspte cheddarkaas
  • 1 kop geraspte mozzarella kaas
  • 1/4 kopje broodkruimels optioneel
instructies:

  • Kook eerst de quinoa boven het fornuis volgens de instructies op de verpakking. Tegelijkertijd moet je de broccoli koken: ofwel roosteren, stomen of koken in de Instant Pot . Terwijl die aan het koken zijn, klop je de melk en het maizena samen en zet je apart.
  • Verhit vervolgens olie in een grote, diepe koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze 2-3 minuten, voeg dan de knoflook toe en bak nog 2 minuten tot ze geurig zijn. Voeg de dijon toe en roer ongeveer 30 seconden, voeg dan de spinazie toe en kook deze tot hij geslonken is, ongeveer 1 minuut.
  • Giet het melkmengsel in de pan en breng het aan de kook. Breng het aan de kook en voeg dan de HELFT van de kaas toe, onder voortdurend roeren tot het gesmolten is. Roer dan de resterende kaas erdoor tot de kaassaus glad is; haal de pan van het vuur.
  • Voeg de gekookte quinoa en broccoli toe aan de pan en roer met een grote lepel zodat de quinoa volledig bedekt is met de kaassaus.
  • OPTIONEEL: Strooi er paneermeel over en zet de pan 2 minuten onder de grill tot de broodkruimels goudbruin zijn. Genieten van!
Opmerkingen:

*Calorieën zijn per portie en zijn een schatting*Hou je niet van broccoli of spinazie? Probeer in plaats daarvan erwten en boerenkool. *Als u op zoek bent naar een vervanging voor mozzarella, probeer dan Parmezaanse kaas of gruyère kaas. *Om dit recept heel snel te maken, kook je de quinoa en broccoli van tevoren (maximaal 2 dagen van tevoren), zodat ze klaar zijn om te gebruiken wanneer je dit wilt maken.

Voeding

Calorieën: 712kcal | Koolhydraten: 81g | Eiwit: 31g | Vet: 29g | Verzadigd vet: 12g | Meervoudig onverzadigd vet: 5g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 11g | Cholesterol: 54 mg | Natrium: 499 mg | Kalium: 896 mg | Vezel: 9g | Suiker: 1g | Vitamine A: 2830IU | Vitamine C: 22 mg | Calcium: 556 mg | IJzer: 6 mg

Het bericht Broccoli Cheddar Quinoa Mac en Kaas verscheen eerst op The Almond Eater .

Tags:

Voor keukenmessen tot keukenapparatuur
Logo