Ananas Koolsla

Bron

Heb je een japanse keukenmes nodig? Deze en nog vele andere keukenmessen kan je bij ons vinden. De snijkunsten gaan met grote stappen vooruit, je bent een heuse keukenheld geworden. Met gemak snijden? Laat het mes maar werken, dan gaat het goed. Met een magneetstrip hang je weer je keukenmes op, dat is wel zo’n veilige plek. Vergeet trouwens niet je keukenmes schoon te maken, dit doe je onder de keukenkraan, in de wasmachine gaat het handvat kapot.

Deze tropische ananaskoolsalade combineert knapperige geraspte kool, sappige ananas, zoute macadamianoten en een mayonaisevrije, Aziatisch geïnspireerde dressing. Het is het perfecte soja-vrije, paleo, glutenvrije en Whole30 zomerse bijgerecht voor je favoriete gegrilde hoofdgerechten!

Een overhead shot van een grote kom gevuld met ananas koolsalade.

Als je op zoek bent naar een recept voor romige koolsalade op basis van mayonaise, dan is dit het niet. In plaats daarvan presenteer ik je mijn Hawaiiaans-geïnspireerde ananas koolsalade recept! Mijn vertolking van dit klassieke bijgerecht bestaat uit knapperige kool en wortelen, zoete ananasstukjes, knapperige macadamia-noten en geroosterde sesamzaadjes, allemaal gemengd met een Aziatisch geïnspireerde, umami-verpakte dressing. Bovendien is het ook een makkie om samen te gooien als je al een fles van mijn veelzijdige All-Purpose Roerbaksaus in de koelkast hebt staan!

Een overheadshot van ananas-koolsalade naast kleine kommen macadamia-noten en geroosterde sesamzaadjes.

Hoe waterige koolsalade te voorkomen?

Weinig dingen in het leven zullen je droeviger maken dan een waterige, doorweekte koolsalade. Ik ken de teleurstelling uit de eerste hand; de eerste paar keer dat ik dit recept uitprobeerde, werd ik het slachtoffer van waterige koolsalade. De salade smaakte meteen geweldig nadat ik hem had aangekleed, maar hoe langer de koolsalade zat, hoe meer vloeistof er vrijkwam door de geraspte kool, waardoor de algehele textuur en smaak van de koolsalade no bueno werd.

Na wat research kwam ik een techniek tegen om waterige koolsalade te voorkomen. De slimme mensen van Cook's Illustrated zorgen ervoor dat al hun koolsaladerecepten beginnen met het zouten van de kool en laten staan. Op die manier wordt de overtollige vloeistof uitgeloogd en blijft de resulterende kooltextuur knapperig en piepend. Na een snelle spoeling om het zout te verwijderen, gevolgd door een handdoekdroog, is de kool klaar om de dressing op te nemen zonder helemaal drassig te worden!

Gezouten en gespoelde koolsnippers overbrengen naar een schone theedoek.

Ik heb ontdekt dat de beste verhouding kool tot zout 1 middelgrote kop geraspte kool (~ 2 pond) is, gemengd met 1 eetlepel Diamond Crystal koosjer zout . Als je keukenzout gebruikt, gebruik dan de helft van de hoeveelheid, of ongeveer 1½ theelepel.

Deze cruciale stap betekent natuurlijk dat een beetje planning vooraf vereist is. De gezouten kool moet 1 tot 4 uur uitlekken, maar deze stap is het zeker waard. Pro tip: bewaar de gezouten en uitgelekte kool in een afgesloten bak maximaal 24 uur in de koelkast; zo is de coleslaw binnen enkele minuten klaar!

ingrediënten

Een overheadshot van de rauwe ingrediënten die nodig zijn om ananas-koolsalade te maken.

  • All-Purpose Roerbak Saus : Je hebt het me al vaker horen zeggen: deze saus is super veelzijdig. Het maakt zelfs een geweldige Aziatisch geïnspireerde saladedressing! (Het gebruikt vissaus als een krachtige umami-booster, dus als je vissaus niet lekker vindt of niet verdraagt, heb ik een recept voor "Geen vissaus" op pagina 28 van ons nieuwste kookboek, Nom Nom Paleo: Let's Go!, die kan worden gebruikt om een veganistische All-Purpose Roerbaksaus te maken.)
  • Kool : Ik vind dat een mix van groene en paarse kool een mooiere salade maakt. Als je niet wilt eindigen met twee overgebleven koolkophelften, koop dan gerust één middelgrote koolkop (de kleur is aan jou) of koop gewoon wat voorgesnipperde koolsalade in een zak.
  • Diamond Crystal koosjer zout : Zoals hierboven beschreven, is dit het geheim van niet-waterige koolsalade!
  • Wortelen : Voeg extra kleur en groenten toe aan de koolsalade. Ik gebruik deze julienne dunschiller om ze te versnipperen.
  • Ananashapjes uit blik in 100% ananassap : ik weet dat sommigen van jullie in de verleiding zullen komen om verse ananas te gebruiken, maar ik sta erop om voor deze salade ingeblikte lekkernijen te gebruiken omdat het een stuk minder werk is en de kwaliteit en zoetheid consistent zijn.
  • Scallions of groene uien : Voeg een vleugje groene en verse uiensmaak toe aan de salade. Ik gooi ook graag wat gehakte koriander in de slaw als ik wat bij de hand heb.
  • Geroosterde en gezouten macadamianoten : Bestrooi je salade met macadamianoten vlak voor het serveren om te voorkomen dat ze zacht worden. Geroosterde hazelnoten, cashewnoten of amandelen zijn een geweldige vervanging als je geen macadamia's hebt. Heb je een notenallergie? Gooi er wat knapperige sjalotten op in plaats van de noten!
  • Geroosterde sesamzaadjes : voeg een geroosterde nootachtigheid toe waar ik van hou in Aziatisch geïnspireerde salades.

Hoe maak je ananas koolsalade

Schud een pot All-Purpose Roerbaksaus of pak hem uit de koelkast. Dit is je easy-peasy ananas-koolsaladedressing – geen aanpassingen nodig!

Een close-up van een garde die een bruine vloeistof in een glazen maatbeker roert.

Gooi de kool en het zout in een grote kom of vergiet.

Zout toevoegen aan een kom versnipperde groene en paarse kool.

Breng de gezouten kool over in een vergiet (als het er nog niet in zit) en laat het 1 tot 4 uur staan of totdat het koolmengsel verwelkt en er vloeistof vrijkomt. De resulterende textuur moet piepend en knapperig zijn.

Geraspte groene en rode kool die is verwelkt in een vergiet.

Spoel de kool in het vergiet om wat zout weg te spoelen.

Spoel een vergiet gevuld met gezouten en geraspte rode en groene kool onder stromend water.

Druk de kool voorzichtig in het vergiet om het water af te voeren. Leg de kool vervolgens op een schone theedoek of keukenpapier en dep hem goed droog. Je kunt de gezouten en uitgelekte kool in een afgesloten bakje maximaal 24 uur in de koelkast bewaren.

De verwelkte en gezouten kool wordt in een schone theedoek gedaan en drooggedept.

Doe de kool in een grote kom en voeg de wortelen en ananas toe. Giet de All-Purpose Roerbaksaus erbij en roer goed door elkaar.

Een persoon met een zwart schort gooit ananas-koolsalade in een grote doorzichtige kom.

Koel, afgedekt in de koelkast, ongeveer 30 minuten. (Je kunt deze stap overslaan als het je niet kan schelen dat de slaw op kamertemperatuur is.)

Plaats een siliconen deksel op een glazen kom gevuld met ananas koolsalade.

Als je klaar bent om de ananas-koolsalade te serveren, breng je deze over naar een mooie serveerschaal. Proef of het op smaak is en voeg indien nodig meer All-Purpose Roerbaksaus toe.

Ananas koolsalade met houten lepels in een keramische slakom gooien.

Gooi de gehakte macadamia-noten, sesamzaadjes en gesneden lente-uitjes erdoor. Genieten van!

Een hand voegt gesneden groene uien toe aan een schaal gevuld met ananas-koolsalade.

Hoe bewaar je de overgebleven ananas koolsalade?

De overgebleven koolsalade is in een afgesloten bakje tot 3 dagen houdbaar in de koelkast.

Wat kun je serveren met ananas koolsalade?

Deze ananassla past goed bij zowat alles wat je op de barbecue wilt gooien, in de oven wilt braden, in de airfryer wilt doen of onder hoge druk wilt koken in de Instant Pot: karbonades, hamburgers, biefstuk, kip, zalm, garnalen, taco's , noem maar op!

Als je meer specifieke recepten voor eiwitcombinaties wilt, bekijk dan deze:

  • Instant Pot Kalua Pig of Slow Cooker Kalua Pig
  • Kalbi (Koreaanse Barbecue Shortribs)
  • Vietnamese kip met citroengras
  • Airfryer Hele Kip
  • Gregory Gourdet's favoriete gegrilde kip
  • De perfecte biefstuk

Op zoek naar meer receptideeën? Ga naar mijn receptenindex. Je vindt ook exclusieve recepten op mijn iPhone- en iPad-app en in mijn kookboeken, Nom Nom Paleo: Food for Humans (Andrews McMeel Publishing 2013), Ready or Not! (Andrews McMeel Publishing 2017), en Nom Nom Paleo: Let's Go! (Andrews McMeel Publishing 2022).

PRINTERVRIENDELIJKE RECEPTENKAART

Een overhead shot van een grote kom gevuld met ananas koolsalade.

Ananas Koolsla afdrukken

Deze tropische ananaskoolsalade combineert knapperige geraspte kool, sappige ananas, zoute macadamianoten en een mayonaisevrije, Aziatisch geïnspireerde dressing. Het is het perfecte soja-vrije, paleo, glutenvrije en Whole30 zomerse bijgerecht voor je favoriete gegrilde hoofdgerechten!
Cursus Salade
Keuken Amerikaans
Trefwoord koolsalade, low carb, nom nom paleo, nomnompaleo, paleo, ananas, Whole30
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 15 minuten
Zout- en koeltijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur
Porties 6 Porties
Calorieën 131kcal
Auteur Michelle Tam
ingrediënten

  • ½ kopje All-Purpose Roerbaksaus
  • 1 pond groene kool zonder klokhuis, en fijn versnipperd
  • 1 pond rode kool zonder klokhuis, en fijn versnipperd
  • 1 eetlepel Diamond Crystal koosjer zout of 1½ theelepel tafelzout
  • 2 middelgrote wortelen geschild en fijn gesneden
  • 1 kop ananashapjes uit blik in 100% uitgelekt ananassap
  • ¼ kopje geroosterde en gezouten macadamianoten grof gehakt
  • 2 theelepels geroosterde sesamzaadjes
  • 2 lente-uitjes of groene uien dun gesneden
instructies:

  • Schud een pot All-Purpose Roerbaksaus of pak hem uit de koelkast. Dit is je easy-peasy ananas coleslaw dressing!
  • Gooi de kool en het zout in een groot vergiet. Laat het 1 tot 4 uur staan of totdat het koolmengsel verwelkt en er vloeistof vrijkomt. De resulterende textuur moet piepend en knapperig zijn.
  • Spoel de kool in het vergiet om wat zout weg te spoelen. Druk voorzichtig op de kool om het water af te tappen en leg de kool vervolgens op een schone theedoek of keukenpapier en dep hem goed droog. Je kunt de gezouten, uitgelekte en uitgelekte kool tot 24 uur in een afgesloten bak in de koelkast bewaren.
  • Doe de kool in een grote kom en voeg de wortelen en ananas toe. Giet de All-Purpose Roerbaksaus erbij en roer goed door elkaar.
  • Koel de koolsalade, afgedekt in de koelkast, ongeveer 30 minuten. (U kunt deze stap overslaan als het u niet uitmaakt dat de slaw op kamertemperatuur is.)
  • Als je klaar bent om de ananas-koolsalade te serveren, doe je deze over in een mooie serveerschaal. Proef of het op smaak is en voeg indien nodig meer All-Purpose Roerbaksaus toe.
  • Gooi de gehakte macadamia-noten, sesamzaadjes en gesneden lente-uitjes erdoor. Genieten van!
Opmerkingen:

  • 1 pond kool is ongeveer ½ middelgrote krop..

Tags:

Voor keukenmessen tot keukenapparatuur
Logo