Aardappelpodimas

Bron

Perfect keukengerei is iets dat elke keuken wel nodig heeft, zelfs als je voor je eentje in de keuken staat. Elk keukenmes heeft zo z’n eigen specialiteit, neem bijvoorbeeld het tomatenmes dit geeft het beste resultaat voor die productgroep. Een mes hanteren is wel een dingetje. Weten hoe je het mes vast moet houden behaalt het beste snijresultaat.

Wie houdt er niet van aardappelen? Er moeten minstens duizend verschillende manieren zijn om ze over de hele wereld te koken. Deze Potato Podimas of mild gekruide aardappelpuree in Tamil-stijl is er een van. Het is waarschijnlijk een van de gemakkelijkste maar heerlijke en eenvoudige manieren om aardappelen te koken.


Aardappelen werden in het begin van de 17e eeuw door de Portugese zeelieden in India geïntroduceerd. De Britten zorgden ervoor dat de aardappelteelt zich over Noord-India verspreidde. Tegenwoordig is de aardappel geaccepteerd als een van onze eigen aardappelen en is het een belangrijk commercieel gewas in India en wordt het in het land geteeld.
Met aardappelen wordt in het Zuiden niet zoveel gekookt als in het Noorden. Een deel daarvan kan worden toegeschreven aan het feit dat ze voornamelijk in de noordelijke delen van het land worden verbouwd. Er wordt dus helemaal niet zoveel gekookt met aardappelen in mijn gemeenschap en in een deel van de wereld. Potato Podimas is een van de weinige gerechten die we wel koken. Traditioneel wordt dit gekookt met rauwe bananen.

Afbeeldingsbron

Aardappelpodimas kan vrij vertaald worden als aardappelpuree. Het is echter heel anders dan het westerse concept van aardappelpuree. Hier worden aardappelen gekookt, geschild en vervolgens met de hand gebroken tot een gedeeltelijk gepureerde, gedeeltelijk verkruimelde textuur. Dit wordt vervolgens toegevoegd aan/geroerbakt bijna in olie waaraan een paar kruiden zijn toegevoegd. Het resultaat is een mild gekruid, zeer eenvoudig maar absoluut overheerlijk aardappelbijgerecht. Traditioneel zit er geen uien of knoflook in dit gerecht, hoewel je tegenwoordig wel een aantal recepten zult vinden die ze gebruiken.


Je hebt ongeveer twee tot drie aardappelen per persoon nodig, afhankelijk van de grootte, als je het onderstaande recept wilt schalen. Het kruid (of vuur) komt volledig van groene pepers. Gebruik er dus zoveel als je kunt verdragen. Sommige mensen vinden het leuk om het gerecht af te maken met een snufje verse geraspte kokosnoot, maar ik geef de voorkeur aan dit gerecht zonder. Aardappel Podimas wordt het best geserveerd met rijst en een jusgerecht op basis van linzen zoals Sambhar , Kuzhambu of Rasam . Zo maken we het thuis.

Print Potato Podimas

Aardappelpodimas, een eenvoudig recept voor een eenvoudig. heerlijke en mild gekruide aardappelpuree in Zuid-Indiase stijl.
Cursus Bijgerecht
Indiase keuken
Voorbereidingstijd 40 minuten
Kooktijd 10 minuten
Porties 4 personen
ingrediënten

 • 7 tot 8 middelgrote aardappelen
 • 1 1/2 el kokosolie
 • 1 tl mosterdzaad
 • 1 1/2 theelepel gespleten zwarte gram linzen urad dal
 • 1 1/2 theelepel gespleten Bengaalse gram linzen chana dal
 • 1/4 theelepel asafetida poeder
 • 1 tot 2 groene pepers in plakjes
 • 1 tot 2 takjes kerrieblaadjes
 • 1/4 tl kurkumapoeder
 • Zout naar smaak
instructies:

 • Kook of kook de aardappelen met de schil aan de kook tot ze vrij zacht zijn. Koel, schil en breek of verkruimel de aardappelen met je vingers. De aardappelen moeten gedeeltelijk gepureerd zijn en gedeeltelijk met kleine klontjes. Maal ze alsjeblieft niet fijn, anders krijg je niet de gewenste textuur van dit gerecht.
 • Verhit de olie in een wok of grote pan. Voeg de mosterdzaadjes toe. Als het sputtert, voeg je de linzen toe en zet je het vuur laag tot medium. Sauteer tot ze goudbruin beginnen te worden. Roer de groene pepers, kerrieblaadjes en asafetida erdoor. Laat het niet verbranden.
 • Voeg de kurkuma en de verkruimelde aardappelen toe. Voeg zout naar smaak toe en meng goed. Laat dit ongeveer 5 tot 7 minuten koken, onafgedekt. Sir af en toe zodat het gelijkmatig kookt.
 • Haal het van het vuur en serveer warm, ernaast, met rijst, pappad en een curry op basis van linzen zoals sambhar/kuzhambu of rasam.

Het bericht Aardappelpodimas verscheen eerst op Mijn diverse keuken – een vegetarisch blog .

Voor keukenmessen tot keukenapparatuur
Logo